Translate

понеделник, 14 март 2016 г.

Депресията вреди на ума, тялото и намалява имунитета



Депресията може да доведе до загуба на биологичния рефлекс за неутрализиране на вредни
молекули т. е. до засилване на оксидативния стрес. При него, тялото губи способността си да неутрализира свободни радикали, намаляващи естествения имунитет, като произвежда антиоксиданти, което може да доведе до главоболие, липса на апетит и умора, а това са добре познатите симптоми на депресията, сочи медицинско изследване, цитирано от „Индипендънт”.
Изследването е проведено, сред 3961 души, от учени от испанския Университет в Гранада Резултатите от него  доказват, че депресията трябва да се възприема и лекува едновременно като умствено и физическо заболяване.
Една от общите характеристики на пациентите с депресия е понижаващото се ниво на произвежданите от организма антиоксиданти.
„Няколко изследвания са показали връзката между оксидативния стрес и проблемите с душевното здраве, но същинското отношение все още е неопределено. Мета анализи, като в новото изследване, са важен източник на доказателства”, заявява Антонис Кусолис от международната Фондация за душевно здраве.
„Все още не сме обяснили напълно връзката между депресията и физически състояния като рак, въпреки че 1 на 4 болни от рак имат клинична депресия. Доказателствата за нарушаването на системния баланс, като представените в изследването, могат да доведат до обяснение на много такива ситуации”, допълва Кусолис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар