Translate

вторник, 15 март 2016 г.

Клиничните изпитвания - шанс за лечение и инвестиции




За 2013 г. инвестициите в сектора на клиничните изпитвания се изчисляват на 151,5 млн. лева,
според резултатите от проучване на консултантската компания KPMG България.
Тези инвестиции са полезни за пациентите, за медицината, за икономиката, за обществото като цяло.
България има за цел да увеличи инвестициите в клинични изпитвания През 2016-2017 г. броят на клиничните изпитвания у нас може да нарасне до около 280, а стойността на пазара да достигне 186 млн. лева.
До 2020 г. целта е страната успешно да се конкурира с централноевропейските държави като Унгария, Чехия и Полша по брой клинични изпитвания и инвестиции в сектора.
С подобряването на условията за провеждане на клинични изпитвания ще се привлекат и повече инвестиции в сектора.
България е на седмо място в Централна и Източна Европа по брой стартирани клинични проучвания през 2014 г. – общо 160, показват данни на Регистъра на клиничните проучвания на ЕС. Лидери са Полша, Чехия и Унгария със съответно - 514, 340 и 332.
През миналата година у нас са били в процес на изпълнение 755 клинични изпитвания срещу 2 161 в Унгария, 1 895 в Чехия, 986 в Полша и 876 в Гърция.
Клиничните изпитвания носят ползи и за пациентите, и за лекарите, и за здравната система като цяло, тъй като създават нови работни места, носят допълнителни възнаграждения на медицинските специалисти, спестяват разходи в бюджета на НЗОК, като осигуряват ранен
достъп до иновативно и понякога твърде скъпо лечение.
Отделно клиничните изследвания дават възможност за професионално развитие на изследователите, за трансфер на технологии, както и да осигуряването на високо качество на лечението на пациентите.
Спънка за развитието на сектора на клиничните изпитвания в Европа е сложното законодателство – едно от най-критикуваните в ЕС, посочва се в проекта на стратегия. За периода 2007-2011 г. броят на заявленията за клинични изпитвания в ЕС е намалял с 25 на сто, докато разходите са се увеличили драстично, както и забавянията при започването на проучванията.
За Европа е от изключителна важност да възвърне водещата си роля, която отстъп на САЩ, по отношение на клиничните изпитвания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар