Translate

вторник, 15 март 2016 г.

Стартира Национална информационна и скринингова кампания за заболяванията на щитовидната жлеза



Инициативата се провежда за шеста поредна година в България. Поводът за нея е предстоящата Международната тиреоидна седмица - 23-29 май.
Организатори са ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза и Национална пациентска организация, а лице на кампанията е актрисата Аня Пенчева, която от дълги години е със заболяване на щитовидната жлеза.
В рамките на кампанията  в някои градове на страната (София, Пловдив, Варна, Русе и др.) ще се извършат безплатни ехографски скринингови прегледи.
В случай че никога не сте си правили преглед на щитовидната жлеза, особено ако имате роднина със тиреоидно заболяване или сте в някоя от групите с повишен риск (планирате да имате дете; ако сте вече бременна или наскоро родила; ако имате проблеми със зачеването или сте в напреднала възраст и/или имате оплаквания), бихте могли да се запишете за преглед на следния сайт: rec.econet.bg
------

Щитовидната жлеза е „основен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, с форма на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тирeоидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Промените в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят съществено на други органи и системи („ефектът на пеперудата“) – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.
Над 300 милиона души по цял свят имат проблеми с щитовидната жлеза. Смята се, че повече от половината от тях не знаят за своето състояние.
Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и е от съществено значение хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От значение са ранното диагностициране, редовната профилактика и адекватното лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар