Translate

понеделник, 21 септември 2015 г.

Безработни искат предсрочно да се пенсионират



Според Кодекса за социално осигуряване от 2016 г. всеки безработен с недостигащи му до 12 месеца, за навършване на пенсионна възраст, ще може да се пенсионира, като  за всеки
недостигащ месец пенсията ще се намалява с 0,4%.
Предсрочното пенсиониране ще важи само за тези безработни от трета категория труд, на които не им достигат години за излизане в заслужена почивка.
През 2016 г. жените ще се пенсионират на 60 год.и10 м., а мъжете на 63,10 г. В случай, че на безработните в предпенсионна възраст не им достига осигурителен стаж, те ще могат да си откупят липсващите им месеци от НОИ. Максималният срок, който могат да откупят, е 5 години, като за целта трябва да внесат 4485,60 лв. накуп.
За тези, на които не им достигат повече от 12 месеца от пенсия, държавата обмисля мерки за стимулиране на фирмите да наемат служители в предпенсионна възраст.
Мярката за предсрочно пенсиониране обаче трябваше да обхваща и стажа, тъй като безработните нямат пари, за да си откупят недостигащия стаж.
По данни на Агенцията по заетостта всеки трети в бюрата по труда е над 55 г., но каква част от тях ще могат да се възползват от предсрочното пенсиониране все още не е ясно.


Снимка: Pariteni.bg
 




Няма коментари:

Публикуване на коментар