Translate

вторник, 11 август 2015 г.

НЗОК периодично сигнализира прокуратурата и Икономическа полиция, за измами на лечебни заведения



най-вече фиктивни отчети, с които се източват парите и. За последната година и
половина тези сигнали са над 20. Те са най-вече за представена документация с невярно съдържание – отчитане на фиктивни прегледи, неизвършени медицински дейности и др.
Миналата седмица от МЗ отнеха лиценза на частна Специализираната хирургична болница за активно лечение "Папуров" в Търговище, след решение на Върховния касационен съд, че частното лечебно заведение е източило 200 000 лева от НЗОК с фалшиви хоспитализации - отчитани пациенти, хоспитализирани в други лечебни заведения, отчитано лечение на заболявания, каквито пациентите никога не са имали и са вписвани фиктивни пациенти само на хартия.
Нейният собственик и управител д-р Добрин Папуров е осъден на три години затвор условно с 5-годишен отлагателен срок и конфискация на 1/2 гараж, както и забрана да управлява лечебно заведение в продължение на 2 години.
Договорът и с НЗОК за 1,5 милиона лева за тази година е прекратен. Тепърва обаче ще се установява през следващите 8 години колко средства неправомерно са отишли в частна болница "Папуров".
Преди месеци беше оповестено, че хематологията в София и онкодиспансерът във Варна са дадени на прокурор. В хематологията стотици пациенти са отчитани с едни и същи показания и терапия, а в диспансера на пациенти са давани по-малки количества медикаменти, отколкото е платила НЗОК т.е той е заподозрян в паралелен износ на лекарства.
Досега обаче обвиняемите и осъдените за източване на касата се броят на пръсти.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар