Translate

вторник, 11 август 2015 г.

Министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че с негова заповед за първи път в България е отнето разрешението за работа на болница – на частната Специализираната хирургична болница за активно лечение "Папуров" в Търговище



До решението му се е стигнало след девет месеца разследване през 2007 г. и съдебно дело, които са доказали злоупотреби за над 200 000 лева от НЗОК. Окончателното
решение на Върховния касационен съд по казуса е от 27 юли т.г., а заповедта на здравния министър за отнемане на разрешителното и спиране на работата на лечебното заведение вече е в сила и то е затворено окончателно.
„Това е прецедент. Болницата в Търговище е първата в историята с отнет лиценз, но гарантирам, че няма да бъде последната. Драстични са нарушенията - отчитани са пациенти, които не са лежали там, но и не са знаели за извършено лечение. Впоследствие те са били карани да лъжат. Това правителство дойде с намерението за възстановяване на правата на пациентите. Лекуваните в нея 16 пациенти ще бъдат преместени в други болници по техен избор", обяви здравният министър.
„Няма как осъждането на физическо лице да доведе до наказване на юридическото“, контрира д-р Папуров.
„Това също не може да бъде мотив, най-малкото заради давността, която е минала след посочените събития“, каза той. Без работа остават 71 души персонал на болницата. От тях 29 са висококвалифицирани лекари. „Те не са нито уволнени, нито съкратени. Ако прекратим договорите им, кой ще плати обезщетенията?“, попита д-р Папуров.
Той обвини здравния министър, че е предприел „наказателна акция с политико-икономически и местен характер”.

Снимка:dariknews.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар