Translate

понеделник, 10 август 2015 г.

Учени предлагат 6 решения, с които държавите могат да намалят тютюнопушенето



Държавите нямат никакво извинение за отказа си да помогнат на гражданите си да откажат цигарите, пише Business Insider. Престижното онлайн издание цитира ново
проучване, публикувано в медицинското списание „Addiction“, където тази теза е застъпена с ясен призив от световно признати професионалисти в областта на здравеопазването.
„Тютюнът и страничните ефекти от употребата му все още са основен причинител на смъртни случаи по целия свят, но всички знаем, че те биха могли да бъдат предотвратени. Дори най-бедните страни имат възможност да направят нужните промени“, твърдят учените.
Международният екип от изследователи предлага 6 метода, чието приложение не изисква голямо финансиране, но са доказано ефективни. Ето и как те са представени от Business Insider.
1. Здравни съвети от лекарите
Обикновен разговор между лекар и неговия пациент за лошото въздействие на тютюнопушенето върху човешкото здраве може да промени начина на възприемане на вредния навик. Показателно за това е, че само 5 минути, отделени на темата, повишават с 2% броя на пушачите, които искат да откажат цигарите.
2. Материали за самопомощ
Процесът, свързан със спирането на цигарите, е дълъг и труден. Затова има и много книги и листовки по темата, написани от учени със стаж в сферата. Полезните съвети са повече от добре дошли, а понякога чуждата подкрепа е това, което Ви помага да устоите да запалите „само една цигарка“.
И този метод успява да отбележи двупроцентово увеличение на пушачите, които искат да изчистят тялото си от канцерогенните вещества.
3. Телефонни линии
Насърчаването на хората да се регистрират за т. нар. горещи телефонни линии, при които обучен консултант инициира разговор с активни пушачи, може да повиши с до 3% броя на отказалите се от вредния навик.
В същото време горещите линии, при които пушачите трябва да поемат инициативата и да потърсят помощ сами, не показват ефективност.
4. Автоматични текстови съобщения
Дори в по-бедните страни, текстови съобщения могат да бъдат използвани за полезни съвети към хората, които искат да спрат цигарите.
Имайки подобни функции като тези на разговорите, проведени лице в лице, мотивационните съобщения могат да помогнат за отвличане на вниманието от пристрастяването в точния момент, когато сте на косъм да запалите първата си цигара от много време насам.
5. Цитизин
Цизинът е вещество, което се извлича от растението Laburnum anagyroides, познато още като жълта акация или златен дъжд. Той се свързва с никотиновите рецептори в човешкото тяло и намалява удоволствието от пушенето. Успява и да облекчи симптомите на абстиненция, които правят целия процес още по-труден.
Цитизин се използва за създаването на българския продукт Tabex. Според последните изследвания цитизинът може да помогне на всеки пушач, дори и на най-пристрастените, и то на ниска цена. Цитизин успява да увеличи броя на отказалите цигарите с 6% дори при хората, които в миналото са пушили по 15 цигари на ден.
6. Нортриптилин
Нортриптилинът е антидепресант, поради което изисква постоянно наблюдение от професионалист през целия период на приемането му. Това е необходимо и защото лекарството има леки странични ефекти. Предписва се за период от между 12 и 14 седмици и може да доведе до увеличение на броя хора отказали цигарите с до 10% в сравнение с плацебо.
“Eдна от пречките държавите да провеждат инициативи, насочени към намаляване на тютюнопушенето, е предположението, че ще струва много скъпо”, споделя Мартин Роу, съавтор на проучването и директор на Международния център за отказването от тютюнопушенето.
Роу и колегите му изследват четири държави, всяка от които с различни финансови възможности, за да определят нужните разходи за провеждането на национални програми за отказване на тютюнопушенето и дали те биха били по силите и на най-бедните страни. Непал представлява страните с ниски доходи, Индия – тези със средно ниски доходи, Китай – държавите със средно висок доход, а Обединеното кралство е изследвано като представител на страните с високи доходи.
Като „достъпни“ са определени методите, които изискват разходи, по-ниски от средното ниво на БВП на глава от населението, а в същото време могат да спасят една година от живота на пушача. Само описаните 6 решения са счетени за ефективни, защото са успели да задържат пушачите далеч от вредния навик в продължение на 6-12 месеца.
“Красотата на тези методи се състои във възможността на отделните страни да ги използват по такъв начин и в такива комбинации, които са най-подходящи за финансови им възможности”, споделя д-р Робърт Уест от Лондонския университетски колеж, друг от водещите автори на изследването. „Нашият доклад показва, че всяка страна в света може да работи в посока ограничаване на тютюнопушенето в границите й“.
„Колкото повече една държава се ангажира с такъв тип инициативи, толкова повече животи спасява“, категоричен е Уест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар