Посланикът
на Белгия участва в тест за вкусови характеристики на кексчета
Н. Пр. Аник
Ван Калстер, Посланикът на Кралство Белгия у нас, откри уникална лаборатория за
сензорен анализ и контрол на качеството на храни и
напитки -
EuroSensolab България. Това е първата лабораторията, която ще предложи
експертни услуги за подобряване на съществуващи и разработване на нови
продукти. Така производителите ще могат да предлагат на българския потребител
все по-качествени стоки, съобразени с вкусовите предпочитания и традиции.
„EuroSensolab
България ще работи в подкрепа на производители и търговци за създаването на
качествени продукти и има желание да си партнира с Българската агенция за
безопасност на храните и браншови организации в сферата на храните и
напитките.“ сподели Величка Терзиева, управляващ директор на лабораторията у
нас.
Н. Пр. Аник
Ван Калстер сподели, че българите и белгийците имат сходен вкус и влечение към
хубавите храни и напитки и изтъкна, че нейната страна може да предложи
познания, които да са от полза за развитието на българския пазар.
Науката за сензорния
анализ
Науката
за сензорния анализ измерва, анализира и интерпретира характеристиките на
храни, напитки и материали, които се възприемат чрез усещанията за зрение,
обоняние, вкус, допир и слух.Всекидневно вкусвайки храни и напитки, хората
извършват оценка със сетивата си, но не винаги могат да опишат и обосноват
предпочитанията си. Ролята на сензорния анализ е чрез статистически методи да
интерпретира тези предпочитания и да стигне по-далеч, определяйки поведението и
евентуалния избор при покупката на даден продукт.
Лабораторията
EuroSensolab
България разполага с 16 кабинки за оценители и е изцяло изградена спрямо
стандартите за проектиране на помещения за подобни дейности.Родната лаборатория
е четвъртата сензорна лаборатория на групата EuroConsultants
и първа
такава у нас.
В
зависимост от целта на различните проучвания, които ще провежда, лабораторията
ще ползва три типа оценители на храни и напитки: необучени оценители – тип
„потребители“, подбрани оценители – преминали първоначален подбор, и обучение и
експерти.
В
помощ на производителя да се вслуша в предпочитанията на потребителя
Сензорният
анализ ще може да отговори на редица въпроси, пред които производителите се
изправят при взимането на решения за промяна или пускане на нов продукт. С
какво моят продукт е по-различен от останалите на пазара? Какво количество
подправки в продукта ще се възприеме от потребителя? Как да направя бисквитки с
коледен вкус? Дали процентът аромат на канела е достатъчен, за да ще се усети от
потребителя?
Също така с помощта на експертизата на
лабораторията ще може да се провери дали промяната в производствените машини
или типа на ползваните суровини би повлияла на качеството или еднаквостта на
продукта и да се даде препоръка как да се адаптира рецептурата, за да може
потребителят да продължи да получава това, което очаква.
----
Euro Sensolab България черпи опит от
белгийската компания Euro Consultants Белгия. Българската лаборатория ще си
партнира с браншови организации и административни органи за контрол на
качеството на храните и ще бъде от полза за търговски вериги и производители,
които искат да се съобразят с българския вкус и предпочитания. Сензорната
лаборатория е изградена и оборудвана в съответствие с международния стандарт
ISO 8589.
Euro Consultants Белгия е доверен партньор на
международните вериги в търговския сектор с фокус към управление на качеството
и безопасността на хранителни и нехранителни продукти. Групата съставлява мрежа
от 120 хранителни и нехранителни инженери и технолози, ветеринари и агрономи,
специализирани в осигуряването на качеството и безопасността на хранителни и
нехранителни продукти (козметика и детергенти).
За сензорния анализ:
Независимо
от типа хранителен продукт или напитка зад неговото разработване обикновено
стоят специализиран екип и дълъг период на анализ и тестване, за да достигне
той до рафта в магазина.
Тестването
на продукт преди пускането му на даден пазар е изключително важно, тъй като ще
определи дали той ще се купува или не.
Чрез
сензорния анализ се извършва оценка на храни и напитки посредством
възприятията: зрение, обоняние, вкус, допир и слух. В последните години този
анализ придобива все по-голямо значение при разработването и продажбата на
продукти в хранителната индустрия. Той предлага научен поглед към поведението
на потребителите и осигуряването на качество и вид, които биха направили един
продукт предпочитан пред същия друг.
Няма коментари:
Публикуване на коментар