Translate

четвъртък, 2 април 2015 г.

Болниците ще имат 10-15 дни на разположение, докато започнат да отчитат пациентите си с новата система за регистрация


Това заяви пред БНР подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. „Ние ще направим
вероятно някакви компромиси първите 10-15 дни, докато тръгне системата, така че лекарите да не се притесняват, каза той.

Пациентите без документи ще имат четири часа да ги представят на регистратурата. Правилото е валидно и за пациентите, които постъпват по спешност в тежко състояние.
14-годишните деца без лични карти ще се приемат в болница с удостоверение от МВР.Касата няма да плаща лечението на болни, които не са отчетени в електронния регистър, припомнят от НЗОК.
Чрез този нов метод на хоспитализиране и дехоспитализиране в лечебните заведения ще се осигури повече прозрачност и ще може да бъде водена по – точна статистика за броя на лекуваните и изписвани пациенти. Целта на новата система е да бъде завишен контролът над приема на болни и да се избегнат злоупотреби, които ощетяват финансово касата, припомнят отново от НЗОК.
„Идеята е изначално опорочена“, заявиха неотдавна от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Те се аргументираха, че OCR-четците не могат да различат оригинална лична корта от нейно фотокопие т. е. ако една болница е решила да лъже НЗОК, то е достатъчно да направи фотокопия на личните карти на своите пациенти, с които може да регистрира колкото си иска хоспитализации. Освен това, новата регистрационна система няма никаква връзка с регулярния обмен на данни между болниците и НЗОК, а от началото на следващата година МЗ планира да въведе изцяло нова интегрирана здравна информационна система, за която е сигурно, че няма да ползва OCR-четци, тъй като те освен, че са неефективни, също така са и изключително скъпи, обясниха от ЦЗПЗ и констатираха, че новата регистрационна система на НЗОК ще просъществува най-много една година. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар