Translate

вторник, 21 април 2015 г.

За първи път в България в УБ „Софиямед“ бе успешно имплантиран изкуствен менискус



Интервенцията бе осъществена от екипа на най-добрия специалист по коленни травми в страната и завеждащ Клиниката по артроскопска травматология доц. д-р Антони Георгиев.
„Операцията на 38 год. пациента премина успешно, като се надяваме след осъществяване на
следоперативната рехабилитационна програма той да се възстанови напълно до нормални натоварвания и функции на оперирания крайник“, коментира доц. Георгиев.
Имплантирането на синтетичен (изкуствен) менискус се прилага при определени показания, свързани с вида на увредата, състоянието на хрущяла на ставата, възрастта на пациента. Към новия тип артроскопска операция може да се пристъпи веднага след травма, ако скъсването е такова, че трябва да се отстрани целият менискус или голяма част от него. Но също и когато години след отстраняване на голям процент от менискуса се появят оплаквания.
„Един от най-новите методи за заместване на отстранена част от менискуска е именно имплантирането на синтетичен(изкуствен) материал. Той се прилага чрез оперативна техника, която е изключително артроскопска, което позволява да се извърши с абсолютно задължителната прецизност и минимална хирургична травма. До този момент такива операции се правеха в някои страни в Европа и САЩ, но не и в България. Щастлив съм, че с екипа ми от „Софиямед“ сме първите в страната, които осъществихме това и благодаря на пациента, който ни гласува това доверие“, уточнява доц. Георгиев.
Артроскопията е освен диагностичен метод и най-неинвазивната техника за операция на ставите. В Университетска болница „Софиямед“ доц. Георгиев и екипът му извършват годишно над 1100 операции на колянна, глезенна и раменна стави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар