Translate

вторник, 21 април 2015 г.

В курорта Св. Св. Константин и Елена ще се проведе Първият пленер по скулптура от камък „Докосване до природата”



Първият пленер е организиран от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна и ще се проведе в навечерието на туристическия сезон - от 4-ти до 21-ви май. Скулптори от България ще потърсят връзката между морето, земята, природата и хората, за да я изваят от камък. Материалът, с който ще работят авторите, е
русенски камък.
Организаторът на събитието кани всички майстори на длетото да се включат в конкурса и да кандидатстват за участие в пленера. До 26-ти април те могат да предадат своите проекти по зададената тема. Експертно жури ще излъчи творците, които ще одухотворят камъка, за да се родят най-новите шедьоври на каменната пластика. След края на пленера творбите им ще останат в курорта и ще бъдат разположени в неговите паркови и зелени площи.
Уникалните скулптури ще продължат над 100-годишната традиция за постоянно обновяване и обогатяване на парковите пространства в курорта, които ще носят естетическа наслада не само с богатата си растителност, но и с прекрасни скулптури интегрирани в ландшафта.
В рамките на пленера ще се проведе и уъркшоп по скулптура от еко материали.
Като доброволци ще се включат младежи и девойки от домовете за деца лишени от родителска грижа „Другарче“ и „Княгиня Надежда“. Те ще излязат извън обичайната си среда, за да получат знания и умения в областта на художественото изкуство, за да развият своята сръчност, въображение и творчески заложби.
Събитието ще завърши с обща изложба на завършените творби, която ще съвпадне с официалното откриване на туристическия сезон на 21 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар