Translate

сряда, 22 април 2015 г.

Безпрецедентно дело срещу МЗ за близо 60 хиляди лева



завежда 39-годишната медицинска сестра Камелия Чернева от Асеновград, която страда от рядката болест муковисцидоза. То е заведено по Закона за защита от дискриминация и е
насрочено за 7 май.
Клиничната пътека за заболяването от т. г. е на стойност 990 лева, а в дадени случаи еднодневното лечение на болестта струва 900 лева, обясни Чернева. По думите й, за поддържането на живота й, са необходими по два антибиотични курса годишно, всеки на стойност около 7000 лева.
„Това, което искам, е министерството да ми изплати парите, които аз и моето семейство сме давали за лечението ми през последните 5 години на стойност близо 24 хиляди лева и още 35 хиляди лева за неимуществени вреди", обясни Чернева и отбеляза, че през 2009 година е изписана от болница с диагноза "тежка кислородна недостатъчност" и оттогава се самолекува. „Чувствам абсолютно безсилие и гняв от безхаберието на здравните власти. Това те кара да се усещаш тотално изолиран от всички, дори от най-близките ти хора и приятели. Да не говорим за огромния стрес дали ще намериш парите, които ти трябват, за да живееш. Защото си във вечна липса - събираш за следващия венозен курс. Ами за другия? Ставаш и лягаш безпомощен, с чувство на някаква обреченост и безнадеждност. Не бива да се мълчи, когато се нарушават човешки права, защото по този начин се толерират неправдите", категорична бе тя.
От това рядко заболяване в България страдат около 200 души. То поразява белите дробове и храносмилателната система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар