Translate

понеделник, 30 март 2015 г.

Хората с онкологични заболявания и с инфаркти няма да бъдат в листа на чакащи



 след влизане в сила на промените в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Те ще попаднат в основния здравен пакет. Съгласно ЗИД на ЗЗО:
-Болниците ще получават пълно заплащане от НЗОК за лечението на пациентите по списъка с основните социално значими заболявания, свързани с най-високата смъртност при населението и децата;
-Болнични заведения, които принуждават пациентите да доплащат за някоя медицинска процедура по време на лечението по базовия/основен пакет, ще бъдат санкционирани;
-Медикаментите, стентовете, консумативите за болестите, от които умираме преждевременно, ще се поемат изцяло от НЗОК;
Целта на законодателните промени е независимо какво е нашето финансово състояние, т.е. без значение дали сме бедни или богати, да можем да бъдем лекувани качествено по основния пакет само срещу здравната си вноска. Заболяванията в него ще се посочат от научните дружества, очаква се пакетът да е готов до 1 юни и ще бъде „пълноценно остойностен".
-За заболяванията, които не попадат в базовия пакет, вариантите са два:. Единият е листа на чакащи за заболявания, които все пак подлежат отлагане и вторият е възможност за доброволно здравно осигуряване.
Друга промяна предвижда, освен епикризата, при изписване от болница пациентът да получава и финансов документ със стойността на медицинските грижи, които са положени за него и на консумативи, ползвани при лечението му.
Трета поправка пък гласи, че ако фармацевтичните компании не се съгласят доброволно да дадат отстъпки на здравната каса и да върнат преразхода в края на годината, ще бъдат задължени да го направят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар