Translate

понеделник, 30 март 2015 г.

Siemens организира среща между студенти и лекари



Магистри от програма „Биомедицинско инженерство “посетиха УМБАЛСМ  "Пирогов", за да се запознаят отблизо с литотриптер MODULARIS на Siemens

12 студенти от Магистърска програма по „Биомедицинско инженерство“ към катедра Електронна техника на Факултет „Електронна техника и технологии” на Техническия университет – София – единственото място, където се изучава тази специалност от 30 години, посетиха УМБАЛСМ  "Пирогов", за да се запознаят на практика с един от апаратите, които изучават в учебните зали. Целта на „открития” урок за бъдещите магистри беше да видят как
функционира на практика апаратът литотриптер MODULARIS на Siemens, който се използва за разбиване на камъни в бъбреците.
Посещението на студентите бе организирано от направление Здравеопазване на Siemens България и проф. д.т.н. инж. Иво Илиев, ръководител на специалността „Биомедицинско инженерство” на ТУ София.
„Това не е първата визита, която организираме за студентите. От изключителна важност за тях е да успеят да свържат знанието с практиката. А това може да се случисамо ако видят и докоснат апарата, за който вече имат теоретичните познания“, сподели проф. Илиев. „Превърналите се в традиция срещи между студентите и лекарското съсловиеса правилната посока за младите хора“, категорична бе д-р инж. Мариана Глухова от направление Здравеопазване на Siemens България.
„Домакин” на изнесения урок за студентите беше д-р Георги Михайлов от Клиниката по урология към УМБАЛСМ „Пирогов”, който подробно разясни как работи литотриптерът Modularis – доставен им преди повече от 6 години. За този период за лечение с него са минали над 3000 пациента.
„Лекарят, който не познава медицинската апаратура, с която работи, не се различава много от своята медицинска сестра. Един лекар не може просто „да натиска едно копче“ и да очаква резултати. Това не само не е правилно, но и крие рискове. Когато медицинските лица не са запознати с параметрите на апаратурата, с която работят, те не могат да я използват пълноценно“, сподели д-р Михайлов.
Тази година от ТУ- София ще излязат 12 магистри от специалността. Всички те са категорични, че искат да останатв България и да работят по специалността си. Младите хора уточниха, че ядрено-магнитните резонанси и томографите са тези, към които проявят най-голям интерес сред медицинските апарати в образната диагностика.
Посещението в Пирогов ще има продължение. Поради големия интерес от страна на студентите, проф. Илиев покани д-р Михайлов да посети магистрите в ТУ-София, за да продължат дискусията по темата за новостите в медицинската апаратура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар