Translate

понеделник, 30 март 2015 г.

В България мрежата на здравните медиатори продължава да се увеличава



Националната мрежа на здравните медиатори стартира кампания за положителния образ на ромите „Ние не сме изключение"(



В България мрежата на здравните медиатори (ЗМ) продължава да се увеличава. През тази година 25 души ще бъдат обучени от преподаватели във Факултета по обществено здраве към МУ-София, медицински специалисти и екипа на Националната мрежа на ЗМ.
Обучението се организира за четвърта поредна година от Националната мрежа на ЗМ в партньорство с Факултета по обществено здраве към МУ-София. Част от обучените здравни медиатори са подкрепени от ГлаксоСмитКлайн по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, който стартира в България през 2010 г. и се разшири в четири европейски държави – България, Румъния, Словакия и Унгария. Целта му е да създаде устойчива мрежа от здравни медиатори в тези държави, които да допринесат за ограничаване и профилактика на инфекциозните и полово предаваните болести и намаляване нивата на детската смъртност сред уязвимите групи от ромски произход.
В рамките на обучителната програма ЗМ ще имат възможността да се запознаят с нормативната база и системата на здравни услуги в България, правата и задълженията на пациентите, както и да получат информация относно основни заболявания /превенция, профилактика и лечение/. Предвидени са и модули, които да провокират и развият в участниците умения за лидерство и работа в екип, като и разработване на проекти.
След преминаване на обучението, ЗМ ще работят по различни здравни програми и проекти за ограничаване и профилактика на инфекциозните и полово предаваните болести, намаляване нивата на детската смъртност, с основен фокус – уязвимите групи от ромски произход. Те ще подпомагат работата на РЗИ, ОПЛ и общините в провежданите от тях кампании в сферата на здравеопазването.
На 25.03. т. г. в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", официално бе открита новата учебна година за ЗМ от цялата страна.
На събитието присъстваха секретарят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към МС Росица Иванова, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, началникът на кабинета на министъра на труда и
социалната политика доц. Жасмина Мирчева, зам.-ректорът на МУ-София проф. Каролина Любомирова, зам.-деканът по научноизследователската дейност на Факултета по обществено здраве към МУ-София проф. Невена Цачева, председателят на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“ проф. д-р Ивайло Търнев, представители на ГлаксоСмитКлайн, медицински специалисти, неправителствени организации и ЗМ.
В неговите рамки бе представена и кампанията за положителен образ на ромите „Ние не сме изключение "на Националната мрежа на ЗМ, която е и партньор на проект ROMA MATRIX. Той е финансиран от Програма "Основни права и гражданство" на Европейския съюз и целите му са насочени към преодоляване и намаляване на проявите, свързани с ксенофобия, дискриминация, расизъм и антиромски настроения, както и към създаване на условия за повишаване на толерантността и интеграцията.
Посланици в кампанията са както здравни медиатори, които ежедневно работят на терен в малки и големи ромски квартали, повишават информираността и знанията на хората по здравни и социални въпроси, така и млади роми-студенти по медицина, фармация, студенти от Медицински колежи, медицински сестри, акушерки и др.
Новите ЗМ ще работят в общините Белица, Разлог, Сандански, Якоруда, Камено, Варна, Видин, Каварна, Генерал Тошево, Ракитово, Перник, Разград, Ветово, Главиница, Етрополе, Костенец, Мъглиж, Тунджа, Болярово, Средец, Кърджали и Летница. През 2015 г. в страната ще работят общо 170 здравни медиатори в 99 общини.




Няма коментари:

Публикуване на коментар