Translate

понеделник, 30 март 2015 г.

Конференция с международно участие на тема „Актуални проблеми на здравеопазването и роля на институциите” се проведе в София



и събра повече от 80 експерти от научните среди, болничната и доболничната помощ, директори на частни и общински лечебни заведения, представители на синдикатите, неправителствени организации и медии.
Форумът, организиран от Сдружение „Клъстер на здравните региони”, събра мненията и идеите на здравни специалисти от България, Гърция, Швейцария, Македония и Сърбия за разрешаване на актуалните проблеми на системата. Конференцията беше водена от председателя на УС на Сдружението д-р Андрей Кехайов.
Проф. Ханс Хоппелер от Швейцария в презентацията си - „Размер на болниците, качество на медицинската грижа и цени – съществува ли оптимум?” даде примери за модела на икономическо управление на болничните заведения в швейцарския кантон Берн. Той представи и изчисление за това как една българска болница би могла да бъде качествена и печеливша.
Опитът си в медицинското образование в Швейцария сподели проф. Валентин Джонов – директор на института по анатомия към университета в Берн. В рамките на състояла се по времето на форума дискусия той спомена и участието си в подготвянето чрез специализации на млади български лекари.
За здравната система на Гърция и проблемите в сектора разказа д-р Стилянос Антипас от Гръцката медицинска асоциация. Акцент в неговата презентация бе поставен върху положението в Гърция след като страната изпадна в тежка фискална криза и това как на здравеопазването там се налага да преживява при свиващи се бюджети.
Проблемите в българското здравеопазване бяха очертани от бившите министри на здравеопазването д-р Мими Виткова и д-р Стефан Константинов, както и от екс-председателят на парламентарната здравна комисия доц. Атанас Щерев.
И тримата бяха единодушни, че липсват достатъчно усилия и подходящи идеи от страна на управляващите системата по отношение на намеренията за реформи и промени.
Сред обсъжданите на форума идеи и концепции беше и участието на клъстерите като организации на бизнеса, както и на здравния клъстер, като фактор за иновации и други промени в здравеопазването. Очертани бяха проблемите с вече съществуващите в сектора съсловни организации и държавни институции, като ясно бе изразено несъгласие по отношение на  методиката за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване, подписана УС на БЛС и Надзорния съвет на НЗОК.



Няма коментари:

Публикуване на коментар