Бърбънът е американската
напитка. През 1964г. по времето на президента Джонсън американският конгрес
обявява бърбъна за националното
питие на Америка. законът изисква
той да бъде произведен в САЩ, да съдържа минимум 51% царевична смес, да се
дестилира на по-малко от 160 градуса (80% AVB), да отлежи минимум две години в
нови овъглени дъбови бъчви и да не съдържа добавки (освен вода, за да намали
градуса, когато е нужно).
Веднъж
попитали Буукър Ноу - внук на Джим Бийм, баща на Фред и главен специалист по
дестилация, защо все още използва същата вековната семейна рецепта и
традиционното продължително отлежаване вместо съвременните бързи технологии за
производство на алкохол. Той отговорил: "Защото така се прави истинският и
хубав бърбън."
Наследството, което е
оставила фамилията Бийм на производството на бърбън е значително. Поради тази
причина през 2007 година месец септември е определен като „Национален месец на
bourbon heritage”. Този месец е специален за всички фамилии дестилатори и е
израз на почит към тяхното потекло, производство и национална история. Фред Ноу
смята, че това е израз към историята на Кентъки и нейното влияние върху САЩ.
Jim Beam е най-продаваният
бърбън в света и в България – с около 55-58% дял продажби. Този факт, разбира
се, не е бил известен на Джейкъб Бийм, който през 1795г. с продажбата на
първото си буре поставя началото на успешния семеен бизнес. Всеки един от
членовете на Бийм фамилията работи с много страст и отдаденост към марката и
това е причината днес Jim Beam да е много повече от Кентъки бърбън.
Великолепният вкус на Jim
Beam се дължи на факта, че и сега той се произвежда от същите висококачествени
естествени съставки, със същите усърдни грижи и прецизно отлежаване, използвани
от фамилията Бийм още през 1795 г.
Няма коментари:
Публикуване на коментар