Translate

четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Първият в България Център за лечение на хранителни разстройства „Василия” беше открит в Токуда Болница



Той носи името на известната художничка Василия Стоилова, която загуби битката с анорексията преди 7 месеца

Целта на инициативата е на едно място да бъдат диагностицирани и активно и комплексно лекувани сериозни заболявания като анорексия, булимия и т.н. Мултидисциплинарният подход предвижда колаборация между психолози, психиатри, гастроентеролози, ендокринолози и други специалисти с цел максимална ангажираност към тези коварни болести, за да се избегне фаталния край, до който хранителните разстройства често водят. Пациентите ще бъдат консултирани от мултидисциплинарен екип с висококвалифицирани специалисти. А в случай, че е необходима хоспитализация, те ще могат да разчитат на комфортната леглова база на Токуда, при строго спазване на тяхната конфиденциалност.
„От днес пациентите с хранителни разстройства ще разчитат на всички ангажирани специалисти на едно място, без да се налага сами да организират лечението си в различни институции”, подчерта д-р д-р Такао Сузуки, зам. председател на Токушукай Медикъл Корпорейшън, част от която е Токуда Болница. Той добави, че ако можем да помогнем дори на един страдащ, това означава, че можем да помогнем на всички. А идеята за създаването на центъра се е родила след като не са могли да помогнат н свой колега, чието дете е страдало от анорексия.
По официална статистика над 200 000 души страдат от хранителни разстройства в България, а в действителност броят им е над 400 000. „Заболяванията вече засягат не само млади жени, но и хора от всякакви възрасти, пол и раса, все повече са заболелите деца до 12 годишна възраст включително и момчета”, заяви д-р Светлана Бояджиева, психиатър и специалист в областта на хранителните разстройства, която е част от екипа на новосъздадения център.
Д-р Бояджиева беше категорична, че хранителните разстройства са сериозни социално значими заболявания, в чиято основа стои дълбок емоционален или психологически проблем, поради което е необходимо специалисти от различни области на медицината да работят съвместно за решаването на психичните и соматичните проявления на болестта.
В рамките на събитието бяха представени медицинските специалисти, които ще бъдат ангажирани с диагностиката и лечението на хранителните разстройства. Проф. Боян Лозанов, началник на Клиниката по Ендокринология и нефрология в японската болница, обясни, че хранителните разстройства водят до унищожаване на имунния отговор и до усложнения на жлезите с вътрешна секреция и заяви своята ангажираност в лечението на проблемите от ендокринологичен характер. Проф.д-р Симеон Стойнов, началник Клиниката по Гастроентерология и пулмология в Токуда заяви, че заболявания като анорексия, булимия и други хранителни разстройства водят до усложнения, които засягат не само гастроинтестиналния тракт, но впоследствие и целия организъм.
Патрон и вдъхновител на новата структура е г-жа Явора Стоилова, внучка на поета Пейо Яворов и майка, загубила дъщеря си – известната художничка Василия Стоилова поради заболяване от спектъра на хранителните разстройства. На откриването на Центъра тя сподели своята радост от реализирането на проекта в памет на дъщеря й и призова за ангажираност на обществото към проблема. „Този център реализира мечтата на дъщеря ми – да съществува място с комфортна и спокойна обстановка и всеотдаен персонал, който да се грижи за хората с подобни проблеми”, сподели г-жа Стоилова.
----------
Хранителните разстройства са известни повече от 6 века . Това е болестно състояние на духа причинено от душевни грижи. В началото на 21 век в света заболяването придобива ендемични размери. Булимията засяга 4-5% , а анорексията около 1% от населението и то предимно в млада възраст. При 70% от пациентите е налице пълно оздравяване, докато при15-20% то хронифицира и е причина за самоубийства с брутални методи особено във възрастовия диапазон 15-30 години при момичетата и младите жени.Анорексията засяга вече милиони мъже, жени, деца. Заболяването четирикратно  се е увеличило при мъжете и седемкратно при децата под 12 годишна възраст.В последно време тенденцията е към увеличаване на хранителните разстройства, което ги прави един от най-големите консуматори на медицински и здравни грижи в света. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар