Translate

четвъртък, 4 октомври 2012 г.

В Токуда отстраниха безкръвно бъбрек с карцином



За първи път такава лапароскопска операция се извършва в частна болница у нас. Тя  е с висока сложност и до този момент се извършва много рядко у нас



Авангардна за България операция извършиха уролозите на МБАЛ „Токуда Болница София”, които отстраниха по безкръвен път бъбрек с карцином на мъж на 56 г. Операцията е продължила малко над 3 часа и е завършила успешно. Пациентът е изписан на третият ден и в момента се възстановява в домашни условия.
„Тази операция е изключително иновативна за нашата държава. Прилага се рутинно в чужбина, но у нас до този момент има само няколко единични случая, в които лапароскопски се отстранява бъбрек с карцином”, съобщи д-р Калоян Давидов, началник на отделнието по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София”. Той добави че интервенцията е минимално инвазивна т. е. през 4 малки отвора се достига до увредения орган, спира се кръвообращението му и се отстраняват засегнатите от злокачественото заболяване бъбрек и прилежащи тъкани, с минимална загуба на кръв и е изключително щадяща за пациента. Възстановяването е кратко поради малката травма от хирургичните разрези. Това скъсява наполовина престоя в болнични условия и осигурява възможност на пациента да се върне към нормалния си ритъм на живот веднага след изписването.
Отделението по урология на Токуда Болница София е едно от водещите отделения в страната. В него успешно се прилагат най-авангардните ендоскопски методи на лечение, реконструктивна урология,  лазерно лечение на простатен аденом  и ултразвуково разбиване на камъни в бъбреците. Извършват се онкохирургични операции с голяма сложност. Акцент е развитието на детска урология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар