Translate

неделя, 30 септември 2012 г.

В 10 областни града няма нито един ревматолог



У нас около 70000 души са с ревматоиден и около 30000 с псориатичен артрит. По често засяга жените. Съотношението жени/мъже е 3-4 към 1. Честотата на заболяването нараства с нарастването на възрастта, а пика е между 40 и 50 години. Половината от болните се инвалидизират до 10-та години от появата на симптомите. От 4 до 12% от пациентите първо имат артрит и после развиват псориатичен артрит, който може да засегне и гръбнака, не само периферните стави. Някои хора могат да имат дори само нокътна форма на артрит. Няма корелация т.е. други пък могат да имат тежък артрит, но да нямат псориатичен. Голяма част от пациентите с артритни заболявания у нас не се лекуват. Само 1% имат достъп до заплащаната от НЗОК терапия с нови биологични средства, които на практика спират развитието на болестта. Не всички пациенти обаче имат индикации за това лечение. При една част от тях се прилага терапия с метотрексат (methotrexate), който е златен стандарт в лечението и нестероидни противовъзпалителни средства, съобщи д-р Родина Несторова, ревматолог от ревматологичен център „Св. Ирина” в София по време на форум, посветен на ревматологичните заболявания. Ако се прилага само терапия само с традиционни, без биологични медикаменти, само една година по-късно се наблюдава ерозия при 30% от пациентите. При ревматоидния артрит много малко са пациентите с пълна ремисия. При 20 до 30% се постига частична такава. При болестта на Бехтерев в гръбнака настъпват необратими промени. Заболяването засяга по-често мъжете. 2/3 от тях имат затруднения в работата и проблеми в сексуалния живот.
Причините пациентите да не се лекуват са комплексни и много. Една от тях е липсата на здравна култура. Друга е ограничения брой талони, поради което ОПЛ не изпращат всички нуждаещи се пациенти при специалистите-ревматолози, поради страх от глоби. Трета е затруднените изисквания на НЗОК, поради които пациентите сами заплащат част от изследванията си.Четвърта е често забавяне на диагнозата  с 5-10 години.
Проблеми създава също така забавянето при започването на лечение с биологичните средства, тъй като комисиите, които одобряват нуждаещите се от такава терапия се намират само в София, Пловдив и Варна.. В резултат на всичко това на пациентите се налага да чакат с месеци до започване на лечението.
Като сериозен проблем д-р Несторова посочи липсата, както на ревматолози в 10 областни града ( Монтана, Силистра, Разград, Хасково, Ямбол, Габрово, Благоевград, Кърджали, Перник и Кюстендил), така и на добра колаборация между ОПЛ и ревматолозите. В България има само 82-ма ревматолози.
Не лекуването на мускулно-скелетните заболявания нанася сериозни икономически вреди. Според данните от изследване, направено преди две години,  тези заболявания са на трето място сред причините за отсъствие от работа. Изчисленията сочат, че поради снижена работоспособност за болните България губи около 27 млн. лв. на година.
Пациентите с мускулно-скелетни заболявания искат държавата 100% да заплаща не само лекарствата, но и рехабилитацията им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар