Translate

сряда, 18 януари 2012 г.

Интернет зависимостта- сходно на тази към алкохола и наркотиците

Според китайско проучване пристрастените  към  Интернет имат същите неврологични изменения като лицата  зависими от алкохол и наркотици. А вманиачването по отлайн пространството влияе отрицателно основно върху центровете на мозъка, отговарящи за емоциите, вземането на решения, концентрацията и познавателния контрол т. е. може да окаже поражения на психиката. 
Китайските учени сканирали мозъчните функции на десетки пристрастени младежи към виртуалната мрежа, а резултатите от проучването им доказва, че част от техните неврони са необратимо увредени. Между 5 и 10% от участниците в изследването пък въобще не могат да контролират зависимостта си към Интернет.
Болшинството от хората стоят  в интернет най-вече заради компютърните игри. Те освен, че нарушават  хранителният им режим, образованието, работата, но и вредят на личния им живот, който остава на заден план.
Според  д-р Хао Лей, участвал в проучването психологическите и нервни механизми на този тип зависимост е почти идентична с други типове пристрастявания, сред които се нареждат наркотичните и алкохолните такива
Специалистите са на мнение, че тези открития могат да доведат до новаторски методи за лечение на различните видове пристрастявания.



Няма коментари:

Публикуване на коментар