Translate

вторник, 17 януари 2012 г.

30.9% от възрастните и всеки четвърти млад човек-дискриминирани на пазара на труда

Проблеми с намирането на работа имат, както хората в предпенсионна възраст между 46 и 60 г. , така и доста голяма част от младежите на възраст между 15 - 17 г. до 23 години, сочат данни от национално представително проучване за дискриминацията на институт "Отворено общество".
Препитание се отказва на 30.9% от възрастните и всеки четвърти млад човек. Близо 45% не биха взели младеж между 15 - 17 г. Към 38 % не искат гейове, а 32% - цигани.
Лесбийките обаче се оказва, че са по-предпочитани работници от хомосексуалните мъже. 38,2 % от анкетираните не биха назначили хомосексуален мъж, 32% - ром, а 25,5 % не биха взели за работник лесбийка.Едва 20% са заявили, че са склонни да приемат хомосексуалист за началник, а 23 % - ром. Най-желани за началници са българите и арменците, следвани от евреите и турците.
Най-толерантни са работодателите към българите с увреждания - едва 10% биха им отказали работа, а 40% от анкетираните нямат нищо против шефът им да е от тази група. Не така стоят нещата, ако началникът е носител на вируса на СПИН, хомосексуалист, наркоман, психичноболен или пък бивш затворник.
Поне веднъж в живота си лошо отношение от обществото са изпитали върху себе си и мнозина заради тяхната религия. Резултатите от изследването показват изненадващия факт, че 36% от протестантите са били потърпевши заради вероизповеданието си. Двойно по-малка е бройката на мюсюлманите.
Много често българите са нетолерантни в личния си живот. Като потенциални брачни партньори обществото ни категорично отхвърля хомосексуалистите, скинхедс, носители на ХИВ и СПИН, религиозните фанатици и наркоманите. Само 2% приемат психоболните, 4%- бившите затворници, 12 % - физически увредените. Брака с китаец приемат 13%, 16% - с ром,18% с арабин, 25% - с евреин, 26% с българомо-хамеданин, 30% - с арменец и 81% - с българин. 
Почти всички запитани родители биха се съгласили детето им да учи заедно с няколко ромчета, турчета, арменци, евреи или лица с увреждания. Но категорично не са съгласни да са в клас, в който  близо и над половината от малчуганите са представители на изброените групи.
40% от анкетираните заявяват, че в случай на дискриминация няма да потърсят помощ от никого.

Няма коментари:

Публикуване на коментар