Translate

понеделник, 16 януари 2012 г.

Учени направиха класация на най-полезните хранителни продукти за 2012 година

Според американски диетолози палмата на първенството държат доматите, тъй като те съдържат освен много антиоксиданти, но и ликопен – вещество, което предпазва от рак, а така също и витамин С, който подпомага да се поддържат здрави сърцето и съдовете, съобщиха РИА "Новости" и в. "Таймс ъв Индия". След тях веднага се нареждат сладките чушки, съдържащи каротен и са цял мултивитаминен комплекс от витамините С, В1, В2, В9, Р, РР, и горските плодове - малини, къпини, боровинки, и ягоди, доказано нискокалорични и  богати на витамини и минерали.
Киселото мляко/йогуртът е изключително полезни за микрофлората и заема своето подобаващо място в класацията.
Списъкът с най-полезните хранителни продукти включва също така соята, като заместител на месото, както и соевите ядки или както ги наричаме по нашенски стръгали, които са нискокалоричен и диетичен откъм мазнини заместител на орехите, спанакът, поради способността да се бори с раковите клетки, броколито, сьомгата, телешкото месо, от една страна е бедно на мазнини, а от друга – надежден източник на белтъчини и и зехтина, източник на мононенаситени мазнини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар