Translate

вторник, 17 януари 2012 г.

НЗОК ще договаря по -добри ценови отстъпки за 100% реимбурсните лекарства


НЗОК има готовност да започне договаряне с фармацевтичните фирми за постигане на по-добри отстъпки при лекарства, заплащани на 100% от фонда, съобщиха от касата.
От тази година тя постепенно ще поеме и всички медикаменти за онкоболните, а те са от най-скъпите.
От своя страна фармацевтичните фирми също могат да предлагат отстъпки за лекарствата, които са единствени продукти по INN, от 25 до 75 %, които са единствен лекарствен продукт в групата и не участват в определянето на референтна стойност с други лекарствени продукти. При тези случаи постигнатата отстъпка ще се разпределя пропорционално между заплащаното от НЗОК и доплащането от страна на пациента. Вече е изработена методика, по която ще става договарянето.
На проведените срещи, с представители на "Българска асоциация на търговците на едро с лекарства" и с "Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България", е била заявена готовност от страна на фирмите в хода на договарянето да бъдат обсъдени цени и отстъпки.
Отстъпките ще се договарят според Наредба 10 за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти по чл.262, ал.4, т.1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар