Translate

вторник, 28 юни 2011 г.

Седмично поне два пъти риба вместо тлъсти меса


Ако наблегнем и на протеините (белтъците) от растителен произход, ще намалим с 40 % опасността от сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, ще понижим стойностите на кръвното налягане и дори ще намалим до 30 % вероятността да развием старческа деменция. 
Под тяхното въздействие клетките, от които те са изградени, се обновяват три пъти за една година и колкото по-интензивна е тази обмяна, толкова по-здрави сме. 
Освен това протеините активизират синтезирането на хормоните, както и на ензимите. При недостатъчния им внос с храната отслабват имунната защита на организма и мускулната сила.
----
Протеинът в соята е напълно еквивалентен на този в яйцата и млечните продукти. Той подобрява еластичността на кръвоносните съдове, тъй като действа в съчетание с аминокиселини, съдържащи се в нея, но не съдържа холестерол като месото например.
Хранителните вещества, които се съдържат в спанака и зелената салата, намаляват риска от сърдечни заболявания и инфаркт при жените. Изследвания на учени от Кеймбридж доказват, че свободните радикали в марулите, лука и спанака, както и сокът от червено цвекло предпазват сърцето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар