Translate

вторник, 28 юни 2011 г.

Солта не увеличава риска от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания

Това показва ново изследване, цитирано от агенция Ройтерс, опровергаващо досегашните проучвания, според които големите количества натриев хлорид са вредни за здравето и учените съветваха да ограничаваме консумацията му.
Новото изследване  обхваща 3700 здрави европейци,  разделени според приема на сол, в три групи - с високо, ниско и средно количество.
Състоянието им е следено в продължение на 8 г., през което време изследователите определят при колко от тях са диагностицирани сърдечносъдови заболявания. Експериментът установил, че вероятността от такива болести е еднаква за участниците и от трите групи. Нещо повече дори е констатирано, че при хората, консумирали най-малко сол, смъртните случаи от сърдечни заболявания са най-много -4%, а при употребяващите най-много сол - най-малко под 1%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар