Translate

понеделник, 27 юни 2011 г.

Фибрите - комплексни въглехидрати, които пазят от сърдечносъдови заболявания, рак на дебелото черво, на гърдата и от затлъстяване

Пълнозърнестият хляб и овесените ядки подобряват перисталтиката на червата
Освен това е доказана и безспорната им роля при подобряване на състоянието на диабетиците, за профилактиката на жлъчните камъни и срещу запека.Спомагат и за изчистване на "лошия" холестерол от кръвта и за регулиране на кръвната захар.А от нови изследвания на Food and drag administration в АЩ става ясно, че те абсорбират вредните вещества от замърсени с радиация храни и детоксикират организма.
Здравословната дневна доза, при хора между 19 и 50 г., за мъже е 38 г фибри, а за жени - 25. 
Правилото е, че на всеки 1000 калории трябва да се поемат 12 гвлакнини. Това е нормата за естествен прием с храната. Когато ги приемаме като добавки в чист вид, трябва да са в по-малко количество, тъй като в по-големи дози фибрите могат да намалят усвояването на белтъчини, витамини и някои минерали - калций, желязо, цинк, мед и магнезий. За да се предотврати евентуален дефицит, е добре да се приемат повече храни, които ги съдържат.
Разтворимите фибри намаляват усвояването на лекарствата за понижаване на холестерола в кръвта. Затова богатата на влакнини храна, спира лечението им.
При диабетиците обаче диета с фибри може да подобри много нивата на глюкозата в кръвта и да се наложи намаляване на дозата инсулин.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар