Translate

вторник, 28 юни 2011 г.

Протеин е виновен за стареенето ни

Протеин, свързан с рядкото генетично заболяване прогерия, играе роля и в нормалния процес на стареене, предаде Ройтерс, позовавайки се на проучване от Националния здравен институт в САЩ.
Прогерията е рядко генетично заболяване. Болните от него деца стареят седем пъти по-бързо от обичайното и често умират на около 13-годишна възраст. В предишно свое проучване специалистите са установили, че заболяването се причинява от мутации в ген, известен като LMNA, който произвежда токсичния протеин прогерин в големи количества
Данните от настоящето изследване показват, че стареенето е активен биологичен механизъм, а не е просто пасивен процес, свързан с износването на клетките.
Учените от години се стремят към по-доброто разбиране на ключовите биологични процеси, предизвикващи стареенето като целта им е да бъдат създадени нови лекарства, които да забавят или да предотвратят свързани с възрастта болести като рак, сърдечносъдови заболявания и Алцхаймер.
По-голямата част от изследванията са насочени към теломерите - крайните участъци на хромозомите. Те са важни за генетичната стабилност на клетката и дейтват като ДНК часовник, който отчита нейната възраст. Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира т. е. започва производство на прогерин. Скъсяването на хромозомните окончания е признак на ускорено стареене, а протеинът сигнализира на тялото, че клетките са в края на своя живот.
Учените се надяват, че започналото изследване на деца с прогерия ще покаже дали производството на излишни количества от протеина прогерин може да бъде блокирано. 
------
При генетичен анализ учени откриха хиляда и петстотин гена, виновни за стареенето на кожата.
Няколко са ключовите механизми, водещи до стареене на кожата. Един от тях е способността на клетките да задържат вода. Загубата на влага предизвиква появата на бръчките. За този процес отговарят 700 гена. Ако тези гени се поддържат да функционират активно, то няма да се появяват бръчки по лицето на човека, твърдят учените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар