Translate

понеделник, 27 юни 2011 г.

6 млн. лв. за първата у нас катедра „Спешна медицина”

Тя ще заработи от новата учебна година-септември т. г. в МУ София. Изграждането й е част от реализирането на „Концепцията за устойчиво развитие на системата за спешна медицинска помощ” на МЗ. А със създаването и ще се подобри и качеството на образованието, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
Оборудването, за студентите и специализантите, което ще бъде закупено по европейския проект ПУЛСС, е на стойност е 6 млн. лв.. От тях 3 млн. лв. ще бъдат дадени и за повишаване квалификацията на работещите в системата на спешна помощ лекари, сестри и фелдшери, които ще преминат през няколкодневни обучителни курсове.
Д-р Константинов заяви, че в момента в системата на спешната помощ работят 1150 лекари, от които половината имат специалност, но само 69 са със специалност спешна медицина. От 2008 г. досега 17 лекари са завършили тази специалност, а още 34 са в процес на обучение.
В същото време са били отпуснати 196 места, от които 162 са с държавно финансиране. Д-р Константинов изрази надежда, че лекарите желаещи да специализират спешна медицина ще се увеличат и подчерта, че от следващата година заплащането за специализантите държавна поръчка ще се увеличи от три на четири минимални работни заплати, които по думите му би засилило интересът към специалността. Той уточни, че всеки, който в момента работи в спешните центрове може да се запише в новата катедра, за да опресни и подобри квалификацията си.
Обучението по спешна медицина ще е с продължителност пет години, хорариумът ще бъде увеличен два пъти, и ще обхваща изучаването на спешните състояния в отделните области на медицината.
Проф. Ваньо Митев, ректор на МУ-София припомни, че до момента желаещите да специализират спешна медицина са обучавани в различни катедри.
С откриването на новата катедра образованието по спешна медицина ще стане по-систематизирано, хорариумът ще бъде увеличен два пъти, а базите за практически занятия нея се намират в УМБАЛСМ „Пирогов” и УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, съобщи той.
В „Пирогов” ще се учи спешна хирургия, ревматология, оказване на помощ при изгаряния и отравяния, а в „Царица Йоанна – ИСУЛ” – УНГ, очни заболявания и кардиология. За развитието на учебния процес ще се създаде и тренажорна зала,в която ще се провеждат занятията за придобиване на технически умения за извършването на различни спешни манипулации и техники, каквито са интубиране, извършване на сърдечен масаж, поставяне на венозни инфузии и др. Обучението ще се провежда на съвременни манекени, чрез които ще се симулират различни спешни състояния. За целта ще бъдат отпуснати 3 млн. лева.
Идеята на отделната катедра и увеличаването на хорариума часове по спешна медицина е всички завършващи да бъдат готови да реагират във всяка една спешна ситуация, независимо какво ще специализират след това, обясни проф. Митев. По думите му катедрата има възможност да поеме толкова студенти, колкото са желаещите - между 120 и 150 човека.
При обучението на специалистите ще помагат специалисти от Израел. Там е най-добре развитата спешна медицина, ще черпим опит от най-добрите, съобщи още той.
------
Обучението на парамедици е максимум две години. В момента има известни законодателни затруднения, свързани с това, че няма как двегодишното образование да бъде само във висше учебно заведение. Ето защо е създадена работна група към МЗ която да уточни как да става обучението. Вероятно ще са необходими законодателни промени, за да се регламентира то, обясни проф. Митев. Сред обсъжданите варианти са обучението да става в рамките на професионална гимназия или в колеж.
Оптимистичният вариант е обучението на парамедици да започне от есента в някоя държавна структура, с помощта на катедрата по спешна помощ и болниците "Пирогов" и "Царица Йоанна-ИСУЛ", уточни д-р Константинов. Според него БЧК е най-подходящата структура за подобно обучение, тъй като те имат и подходяща база в с. Горни Лозен. Все още обаче не е ясно кой ще го финансира.

------
Потребителската такса за преглед при ОПЛ да се повиши, настоява здравният министър. Според него, след като е налице увеличението на минималната работна заплата, е редно да се качи и таксата за посещението при джипи.
Той коментира предложението на фелдшерите за създаването на специалността „лекарски асистент”.
По думите му понятието е неясно. Подобна практика е имало в САЩ, Англия, и в няколко западноевропейски страни, които сега започвали да се отказват от нея, защото това не е правилният път на развитие, заяви той.
-------

Няма коментари:

Публикуване на коментар