Translate

понеделник, 27 юни 2011 г.

От еректилна дисфункция се оплакват мъже от 20 до 80-годишна възраст


Около 52 % от мъжете, на възраст между 40 и 70 години, в света на съобщават за наличие на еректилна дисфункция (ЕД). Заболеваемостта бележи постоянна тенденция на увеличаване.
Причините са многофакторни и комплексни, като сърдечносъдови, неврологичн заболявания, депресии, урологични проблеми злоупотреби с медикаменти и най-вече с антидепресанти, нездравословният начин на живот, стресът, злоупотребата с алкохол, цигари и др..
И честотата на ЕД също е много висока в страната. От нея са засегнати 18% от 30-34-годишните мъже, 14% от тези на възраст 35-39 години, 10% от 40-45 години, 20% от 46-49 године и 27% от 50-54 години, което говори, че ЕД се подмладява.
У нас проучвания показват, че голяма част от мъжете с ЕД изпитват притеснение и неудобство да говорят за проблема, дори пред медицински специалисти и само 10% от тях търсят консултация със специалисти.
Обикновено при по-младите пациенти се наблюдават вродени малформации на пениса - той е по-малък или изкривен, налице е отваряне на пикочния канал на ненормално място и др. Това са все неща, които влияят и анатомично, и психологично върху индивида. Има и мъже, които са преболедували вирусен паротит, т. нар. шарка, вследствие на което са получили „изсъхване" на тестисите, съобщи проф. Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология в Александровска болница и национален консултант по урология.
Върху либидото и възможностите за полов контакт влияние оказват също така и възпалителни заболявания на гениталиите и най-вече на простатната жлеза, които за съжаление се проявяват често в най-продуктивната възраст - между 20 и 50 г. При тези мъже ЕД засяга между 20 и 40 % т. е. всеки трети, има уголемена простата т. нар.доброкачествена хиперплазия, която за съжаление се открива  все по-чести о сред по-млади мъже. Карциномът на простатната жлеза също се подмладява и е на първо място сред онкологичните заболявания при мъжете и на второ след рака на белия дроб.
Ендокринологичните заболявания като диабет, тестостеронов дефицит и хормонални нарушения, свързани с наличието на хипогонадизъм (недостатъчност на тестисите) също водят до ЕД, подчерта проф. Филип Куманов, специалист по ендокринология и андрология.
Според него ЕД не е болест, а проява, симптом на много заболявания. В САЩ по последни данни годишно се откриват около 5 млн.мъже с хипогонадизъма, от които едва 5% се лекуват. Една от основните прояви на тестикуларната недостатъчност е сексуалната слабост – угнетено либидо с последваща еректилна дисфункция.
От началото на месец юни тази година, групата на т. нар. инхибиторите на фосфодиестераза 5 - понастоящем първа линия на лечение, според световните и европейски ръководства са е увеличена с още един нов медикамент - бързо разтворима таблетка с ментов вкус, разтворима в устата, част от която се усвоява през езика, осигурява възможност за бързо получаване на ерекция. Но за целта е необходимо нивото на тестостерона да е в определени, нормални граници.
Специалистите бяха единодушни, че в наши дни лечението на еректилната дисфункция вече е изключително лесно и то се крие в една таблетка дневно, от както съществуват инхибиторите на фосфодиестераза 5.
Казано с други думи нормализирането на тестостерона се постига, чрез заместващата тестостероно терапия.
А освен това е нужна и по-голяма физическа активност, ограничаване на алкохола и цигарите, увеличаване приемът на плодове и зеленчуци, както и редуциране на теглото. Не бива да се забравя и факта, че след 45 год. възраст нивото на тестостерона намалява с 1% годишно.
Ето защо съветът, който д-р Дейвид Едуардс, президент на Британската асоциация по сексуална медицина, дава на своите пациенти е, че може да им помогне, ако първо те си помогнат сами.

------
Инжектирането на парафин в пениса или поставянето на перли, за да изглежда половият орган по-голям, са пагубни за мъжа действия и водят до тежка инвалидизация. Самият парафин предизвиква асептично възпаление с некроза (разпад на тъканите) и понякога се налагат по 3-4 и повече операции, за да се възстанови що-годе органът, който в някои случаи безвъзвратно е загубил големината си и ригидността си (възможността за достигане до ерекция).
--------
Проучване показва , че 85-94% от пациентите предпочитат прием на лекарства, които се разтварят на езика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар