Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

КАМПАНИЯ ПО ПОВОД МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С АСТМАТА



На 3 май, в Клиниката по алергология и астма на УМБАЛ „Александровска”, за поредна година ще се проведе кампания, посветена на 5 май - Международния ден за борба с астмата. От 1998 г. кампанията се провежда първия вторник на м. май по идея на Световната инициатива за борба с астмата.
Астмата е алергично заболяване на белия дроб. Алергените, които я причиняват са разпространени свободно в околната среда - кърлежи на домашния прах, полени, алергени от домашни любимци и пр. В основата й стои алергичното възпаление, което се лекува с инхалаторни кортикостероиди и алерген-специфична имунотерапия. То не се повлиява от антибиотици.
В света от астма боледуват около 300 милиона души. Честотата на заболеваемост е 5-10% при възрастни, при децата - 10-15%. За България данните от 2000 г. сочат 8-9%.
В последните години лечението на астмата и алергичния ринит, който я предшества, е много успешно, благодарение на съвременни препарати, които осигуряват пълен контрол над болестта. От 2 години е постигнат революционен успех в лечението на тежката астма чрез подкожно инжектиране на моноклонално антитяло срещу имуноглобулин Е.
В България този метод се прилага само в Клиниката по аларгология и астма на Александровска болница, която е и единствената специализирана клиника в страната за лечение на астма и алергични заболявания.

В Деня на отворените врати – 3 май, в Клиниката по алергология и астма ще се извършат безплатни консултации на деца - д-р Рачева (к-т № 12) от 14 - 16 ч. и на възрастни - д-р Лазарова  (к-т № 14) от 12 до 14 часа.
Предварително записване на телефон: 02/ 9230 406

Кампанията ще продължи на 4 май в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести на Александровска болница. В к-т №10, от 9 до 16 ч., ще се извършват безплатни прегледи и функционални изследвания на дишането.
Телефони за записване:  02/ 9230 470 (за консултативни прегледи)
            02/ 9230 656 (за функционални изследвания на дишането)

Няма коментари:

Публикуване на коментар