Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

Срок на годност има и – минералната вода

Според родни лекари-специалисти той е не повече от 14 дни и няма как минералната вода да запазва своите полезни съставки и качества, както е обикновено е указано на бутилката или капачката – 1 година.
Срокът на годност на водата, бутилирана в пластмасови прозрачни бутилки, дори е и по-малък, заради фотохимичната реакция със светлината и въздуха под капачката, водеща до окисляване.
Специалистите препоръчват минералната вода да се съхранява само в тъмнозелени стъклени шишета. Но дори и в тях свойствата на минералната вода не може да съхранят за цяла година твърди д-р Емил Милушев от СБАЛНП"Св. Наум".
-----

Употребата на вода от пластмасови бутилки може да предизвика депресивни състояния и с течение на времето да нанесе сериозна вреда на здравето на човека, смятат експерти.
За това свидетелстват резултатите от изследванията на професор Уилям Шотик от университета в Хайдерберг (Германия). Той е открил в питейната вода, съхранявана в пластмасови бутилки, антимон (Sb), който може да има негативно влияние на здравето на човека.
-Количеството антимон от изследваните образци е много малко и съответства на европейските норми за съдържание на примесите в питейната вода, но все пак съдържанието на антимон във водата, съхраняваща се в стъклени бутилки, е 30 пъти по-малко в сравнение с пластмасовите", предупреждава той.
Антимонът се използва в производството на пластмасата, от която се правят бутилките за вода. С времето той постепенно се "отмива" и попада във водата. В малки количества това вещество може да предизвика гадене и депресия, а в по-големи може да доведе до смърт. В момента експертите изучават възможните последствия от продължителното въздействие на този елемент върху човешкия организъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар