Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

Лютите чушки увеличават изразходването на енергия


Капсаицинът, който придава на чушките лютивия им вкус, освен, че помага за намаляване на апетита, но допринася и за изгарянето на повече калории след ядене, особено за хора, които не консумират подправки често. Това установиха учени от университета Пюрдю в щата Индиана.
Според проф. Ричард Матес яденето на люти чушки максимизира храносмилателният процес. Изгарянето в устата е причина за този ефект, защото изгарянето допринася за увеличаването на телесната температура, изразходването на енергия и контролирането на апетита. Промени в диетата, които не изискват големи усилия, като поръсването на ястието с нарязана люта чушка може да е много полезно в дългосрочен план, особено ако се съчетае с упражнения и здравословна храна, твърди той.
В шестседмичното изследване участвали 26 души с нормално тегло - 13 от тях обичали пикантна храна, а 13 - не. За двете групи предпочитаното количество люти чушки било определено предварително. За хората, които не обичали люти чушки, било определено по 0.3 грама от тях. А за тези, които редовно консумирали люто – 1.8 грама. Като цяло консумирането на червени чушки увеличило телесната температура и изгорило повече калории, чрез естественото изразходване на енергия.
Изследването установило, че тези, които не ядат редовно люти чушки, също изпитвали по-малко глад особено към мазните, солените и сладките храни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар