Translate

вторник, 3 май 2011 г.

Международен конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари ще се проведе от 12 до 15 май в София



Радислав Наков е роден на 04.01. 1989 г. в София, в семейство на лекари. Завършил е първа английска езикова гимназия. Владее английски, френски език, а в момента изучава и немски език. Той е 4-ти курс студент по медицина в МУ-София. Председател е на Асоциацията на студентите–медици в гр. София и (АСМБ-София) и вице-председател на студентите-медици в България (АСМБ)



Нека започнем нашият разговор с накратко представяне на АСМБ.
-Асоциацията ни е неправителствена организация, с нестопанска цел, неполитически обвързана и съществува вече 21 години от 03.03. 1990 г. По американските закони сме пълнолетна асоциация, това е в кръга на шегата разбира се. АСМБ е официален член на Международната Федерация на Асоциациите на Студентите – Медици (IFMSA) от 1993 г., с право на глас, при вземане на решения. От 120 само 50 държави-членки имат право на глас. Но ние имаме и 4-5 представители в ръководството на федерацията и сме една от най-активните членки в IFMSA, която има право да каже „студентите по медицина са решили еди какво си”, на световно ниво, пред ООН, пред СЗО и пред ЕП.
През 2008 г. във В. Търново нашата асоциация организира европейската регионална среща на FMSA, което беше едно много голямо събитие с 800 участника от цяла Европа.
АСМБ обединява всички студенти от медицинските университети в София, Пловдив, Варна, Плевен и от медицински факултет на тракийският университет в Ст. Загора т. е. тя е единственият орган, който ги представлява пред българската общественост и в чужбина. Членовете и са над 900 в цяла България. Сред основните и цели, освен да обединява студентите по медицина в страна, са и организиране и провеждане на различни кампании за промоция и превенция н а здравето като например честването на 1 декември - Световен ден за борба с ХИВ/СПИН, 14 ноември – Световният ден на диабета и други такива обществено значими инициативи, свързани с различни социално значими заболявания като сърдечносъдовите, неврологичните и др.. Освен това организираме и така наречените обменни програми, с които всяка година на близо 100 наши колеги се дава възможност да отидат на стаж в чуждестранно болнично заведение за един месец. Имаме договори почти със всички водещи държави в медицинската наука по света като САЩ, Англия, Франция, Германия, Полша, Израел и др., както и с близки на нас държави като Македония, Сърбия и Румъния. Това е една добра школа за набиране на опит и докосване до различни медицински системи, извън нашата.
-Студентите по медицина, желаещите да участват в обменните програми не са ли доста повече от 100 човека и как точно се избират?
-Обикновено те винаги са повече, но изборът се осъществява по точкова система. В кампаниите, които организираме ежегодно, всеки един участник получава определен брой точки. За това, че знае някакъв чужд език също получава сертификат, точки, такива получава и за участие в конгреси, в семинари и т. н.
-Как се процедира, ако двама студенти по медицина имат равен брой точки? И имало ли етакъв прецедент в АСМБ?

-Аз това се замислих, че до сега е нямало такъв случай, което не изключва възможността за в бъдеще да се появи. Ако мястото е едно, а кандидатите са двама може да се проведе разговор със съответната държава и да се помоли да заминат и двамата студенти-медици. Ако това е невъзможно, то предимство ще има този, който не е ходил до момента на стаж в чужбина.
-Предстои международен конгрес по медицински науки и мисля, че тази година той е юбилеен, нали не греша?
-Да, така е. Международният конгрес по медицински науки - International Congress of Medical Sciences (ICMS) едно от най-значимите събития за медицинския университет в София.
Тази година той се провежда за 10-ти път. А през последните две години конгресът се наложи и като вторият по големина в Европа, със своите над 450 участника.
-Кога и къде ще се проведе конгресът за студенти и млади лекари?
-Той ще се проведе от 12 до 15 май, в аула „Максима” на УНСБАЛ „Св. Екатерина” и в предклиничния учебен център на МФ към МУ-София, на английски език. Конгресът предоставя една хубава възможност на студентите по медицина и млади лекари, специализанти, докторанти, за развитие на научната дейност в полето на медицинската наука. По време на форума участниците, които са изпратили предварително научни абстракти, някога са ги наричали научни съобщения, на техни разработки, през годините, ще работят в категориите – терапия, хирургия, предклиника, медицинско образование и обществено здраве. Конгресът застъпва, както устни така и постерни сесии, като най-добрите три абстракти от всяка една сесия ще бъдат наградени. Наградите са медицински книги, на английски език, предоставени ни от бившия Оксфорд център в София.
-Колко студенти-медици са заявили своето присъствие?
-Общо 450 души. Горе долу 50:50 са българските и чуждестранните участници в  конгреса. Впечатлени ми прави, че повечето от тях винаги са от Източна и Централна Европа - от Полша, Сърбия, за разлика от Германия, Португалия или Испания.
-Мото, акцент конгресът ще има ли?
-Не, тази година няма да има, защото е юбилеен и сме решили самият юбилей да бъда и неговият акцент. Иначе през годините сме имали различни теми като водещи. Другото, което ще бъде интересно за участниците е, че са предвидени много семинари. Например семинар, на който ще бъдат показани основните техники при хирургическото шиене, семинар за първа медицинска помощ, за първа помощ при катастрофа, които ще бъдат организирани и проведени от младежкия БЧК, обучителен семинар за това как се пише един абстракт и една научна публикация, ще имаме участие и от международната организация ”Лекари без граници”, както и демонстрация на живо на сърдечна операция от УНСБАЛ „Св. Екатерина” -с пряко включване от операционната зала.
-С други думи, ако мога да обобщя, постигате пряка обвързаност между теория и практика.
-Точно това целим. Понеже практическата насоченост в нашето образование остава някак си по назад, през последните години, ние се стремим, чрез този конгрес да помогнем на студентите, чрез тези семинари да се докоснат те до практическата работа. Но ще съчетаем полезното и с приятното. Наред с научната част, обмяната на опит, ще организираме и множество партита по време на конгреса. Знаете ли, че по време на такива събития се осъществяват такива невероятни запознанства, които понякога прерастват в космополитни приятелства за цял живот.
-Как възприемаш промените в Наредба 34 на МЗ, съгласно които специализантите държавна поръчка ще получават минимум от две до четири минимални работни заплати или до 960 лв. месечно. Твоят коментар какъв е?
-Въпросът със специализациите е доста наболял за студентите по медицина, през последните години. Много се вълнуваме и ние 4-то курниците, въпреки, че имаме още две години, докато се дипломираме. Нещата стоят по следния начин - студентите по медицина са разделени на две групи. Едните искат да останат в България и да продължат своето развитие тук в нашата страна, въпреки невероятно примамливите предложения от други държави. А другите определено смята да заминат някъде в Западна Европа, където да проведат (да продължат или да започнат) своята специализация.
На 7 и 8 май във Варна и на 14 и 15 май в София ще има поредни изложения на чуждестранни фирми, от скандинавските държави, от Англия, Германия, изобщо от цяла Европа, от Близкия Изток, от Австралия, които търсят лекари, за работа и за специализация в чужбина. Това е много примамливо за българските студенти по две причини. Първата е, че заплатите на Запад са доста по-високи в сравнение с лекарските в България. В цифри един лекар в Германия като специализант взима около 2500 евро чиста заплата. А у нас началната заплата на специализанта е 450 лв.. Втората причина, която стимулира българските студенти да емигрират в чужбина това е, че у нас има ограничение в броя на местата за специализация. Не винаги човек може да специализира точно това, което иска, за да се реализира в насоката, която желае. Веднага давам пример. Една от най-желаните специалности в България в момента е АГ. Има много желаещи и малко места. И когато някой студент не е приет в тази специалност, пред него има две алтернативи или да помисли за някаква друга специалност, каквато и да е тя, или да потърси реализация извън страната в някоя западно-европейска клиника. За сравнение в Германия или в Австрия няма такова ограничение в местата за специализация и там радушно приемат, за повечето видове специализации, лекари и стажант-лекари от Източна Европа.
Като други желани специалности у нас мога да посоча  очни болести, кардио-хирургия и въобще хирургичните специалности. Най-нежелани обаче са анестезиология, рентгенология, патоанатомия и хистологията.
-Какво удовлетворение лично на теб ти носи работата като председател и изобщо като цяло какво ти дава асоциацията?
-Това много пъти са ме питали. Дейността е напълно доброволна, никой не взема пари за нея. Единият от стимулите е възможността за пътуване, свързана със стажа, за който говорихме вече, както и опознаването на друг вид медицински системи, за това как се работи в западните болници. Другият е запознаването с нови хора и удовлетворението от работата с колегите от страната като цяло. Третият са кампаниите за промоция и превенция на здравето. Всяка една такава кампания, лично на мен, а и на много мои колеги, носи наистина голямо удоволствие. Организацията на такива събития, като предстоящия конгрес, ни сплотява много като екип по отношение подготовката и провеждането му. И се чувстваме истински удовлетворени от работата си, след като вече всичко е приключило. Но най-важното за мен, а и за повечето ми колеги е, че всичко това е натрупване на един невероятен опит в комуникацията с хора, в организирането на събития, и в разбирането на личностите чисто психологично, което е изключително важно качество в медицинската ни професия. Понякога изпитвам и трудности, защото медицинското следване е наистина трудно, но когато на човек му доставя удоволствие и наистина му е приятно да върши някаква работа, винаги намира време за всичко, при една добра организация. Даже и в международната федерация и в нашата асоциация сме организирали именно по тази тема курсове за управление на личното време, как да го систематизираме така, че да може да се справим, с две, три и повече неща, защото особено в нашата асоциация и студентите по медицина като цяло сме свикнали да носим по няколко дини под една мишница.
-В края на разговорът ни искам да ти пожелая да направиш за себе си най-правилният избор, по отношение на специализацията, като осъществиш надеждата си, да я реализираш в Германия. Пожелавам също така успех и на предстоящия ви конгрес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар