Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

Броколите прочистват дробовете от бактерии


Този зеленчук не само предпазва от рак, но и помагат на имунната система да прочиства белия дроб от вредните бактерии, пише сп. "Ню сайънтист", позовавайки се на резултатите от американско изследване.
За да функционира правилно белият дроб, белите кръвни клетки, известни като макрофаги, отстраняват бактериите и отпадъците, които се натрупват в него  и причиняват инфекции. Тази „почистваща система” не функционира правилно при пушачите и хората с хронични обструктивни белодробни заболявания.
Учени от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор са установили, че тютюнопушенето унищожава химическа пътека известна като NRF2, която играе роля в активирането на макрофагите. Те са открили също така, че растителният химикал сулфорафан, който се произвежда от зеленчуци като броколите, карфиола и други кръстоцветни възстановява тази пътека.
В експерименти с дефектни макрофаги от дробовете на пушачи и с мишки сулфорафанът е стимулирал пътеката NRF2 и е възстановил способността на белите кръвни клетки да разпознават и поглъщат бактериите. Сулфорафанът в броколите се преобразува в активно съединение, под въздействието на ензими в слюнката и бактерии в червата, допълват изследователите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар