Translate

сряда, 4 май 2011 г.

Безплатни прегледи за превенция и ранна диагностика на вредите от ползване на солариум през май и юни ще извършват частно практикуващите кожни лекари

На 3ти май 2011 г. Сдружението на частно-практикуващите дерматолози стартира кампания за намаляване на риска от развитие на усложнения от ползване на солариум. През месеците май и юни дерматолозите ще разясняват вредите от придобиването на изкуствен тен чрез солариум. Лекарите също така ще преглеждат безплатно с цел навременно установяване на последиците от придобиването на изкуствен тен.
През 2009 година въз основа на натрупаните медицински данни СЗО определи солариумите като устройства, които предизвикват злокачествени промени по кожата. Идеята за тази кампания възникна поради изключително нарасналия интерес към придобиването на изкуствен тен чрез използване на изкуствени ултравиолетови лъчи. Тази тенденция е особено изразена сега в предлетните месеци, когато хората се подготвят за слънчевите лъчи, както и преди абитуриентските балове. През последната година соларните студия станаха особено многобройни и услугите им са изключително достъпни. Това накара специалистите-дерматолози да припомнят на хората, решили да изложат кожата си на подобно въздействие, че освен за положителното въздействие човек трябва да помисли и за опасностите от използването на солариум, а именно увеличаването на риска от рак и преждевременно стареене на кожата.
Проблемите на кожата, възникващи под въздействието на солариумите, могат да бъдат напълно предотвратени в много голяма степен. Това може да стане чрез един профилактичен преглед преди периода на излагането на действието на изкуствените ултравиолетови лъчи в солариума. Промените на кожата никога не се развиват внезапно, необходими са месеци и дори години, за да започне процеса на стареене или възникване на раково образувание. Ето защо редовният преглед от дерматолог може да се окаже особено важен за навременното установяване на тези проблеми. В рамките на подобна консултация заинтересованите може да получат и оценка на индивидуалния риск за развитие на злокачествено заболяване на кожата.
Прегледите ще се извършват от дерматолозите по предварително уточнен график. Повече информация за лекарите, участващи в инициативата, приемните им часове и клиниките  можете да се намери на следните адреси: www.dermasofia.com и www.bioderma.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар