Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

Ранната диагностика ще спаси много болни от Бехтерев от инвалидизация

Това обяви председателят на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев (БСБББ) Живко Янков на националната среща на представителите на Федерация Български Пациентски Форум през уикенда. Той коментира, че диагностицирането е сериозен проблем при това заболяване. Средно отнема между 7 и 10 години, за да се постави диагнозата. Янков акцентира върху нуждата от информираност за основните симптоми на заболяването, което може да спомогне за ранното й откриване. Сред тях са болката в областта на кръста и гръбнака и сковаността на тялото, която е най-силна сутрин.
В повечето случаи първоначалните диагнози, които се слагат на болни от Бехтерев са радикулит или дискова херния, разказа председателят на БСБББ. Има случаи на лекарски грешки, при които болни са били подлагани на операции на гръбнака. Това води до сериозни усложнения на по-късен етап.
Трябва да се прави разлика между хронична и механична болка, каза още Янков. Механичната болка се появява при движение, хроничната я има и в покой. Той отбеляза, че когато пациентът има болки повече от три месеца трябва задължително да се консултира с ревматолог, тъй като може да се касае за заболяване от ревматичен характер като болест на Бехтерев, а не за обикновена дископатия.
Болест на Бехтерев е хронично автоимунно заболяване, при което гръбнакът и сакроилиачните стави се срастват. Това е процес, който е необратим и ако не се потърси лекарска помощ от правилния специалист навреме, пациентът остава с трайни увреждания, заяви още Янков.
ФБПФ излезе с искане биологичните скъпоструващи медикаменти, които са единственото средство, което може да спре хода на болест на Бехтерев да бъдат реимбурсирани на 100%. В момента държавата заплаща 75% от тези лекарства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар