Translate

петък, 9 ноември 2018 г.

„Алеф” предизвиква млади разказвачи да обединят историческа реалност и въображение


Темата на VІ-я Национален ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е „Да обичаш, въпреки…”

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” отново отправя предизвикателство пред средношколците от цялата страна с шестото издание на Националния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Този път младите автори ще трябва да смесят реалност и въображение по темата „Да обичаш, въпреки…” Те трябва да разкажат истории за любов, приятелство, разбирателство, взаимопомощ и саможертва между българи и евреи.
Героите на творбите могат да бъдат реални личности от историята или сюжети, основаващи се на действителни случаи, но също така и напълно създадени от фантазията. На основата на прочетено в учебници и книги, видяно на филм или в музеи, научено от хора, преживели война, холокост и всякакви други човешки изпитания, младите автори трябва да създадат своя история.  
Виртуалната библиотека на „Алеф” е обогатена, за да подпомогне участниците в литературната надпревара. На сайта на центъра http://alef-bg.org са поместени библиография и филмография по темата, както и линкове към публикации с разкази за действителни случаи и лични истории.
Препоръчаната литература съдържа 48 заглавия, сред които „Крадецът на книги”  от Маркъс Зюсък, „Супертъжна истинска любовна история” от Гари Щейнгард, „Пожелай ми любов дори на сбогуване” от Мариус Габриел.
Филмографията във виртуалната библиотека предлага 20 филма, два от които документални. Редом със „Списъкът на Шиндлер” и „Ане Франк – Цялата история”, са „Рай” на Андрей Кончаловски, „Животът е прекрасен” на Роберто Бенини, филмовата поредица на режисьора Иван Ничев по три романа на Анжел Вагенщайн и др.
Според регламента, в надпреварата могат да се включат ученици от VIII до XII клас. Творбите им трябва да бъдат художествен разказ, побран на не повече от 5 печатни страници А4.
Разказите за конкурса се очакват в срок до 1 март 2019 година на адрес: Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4, ет. 4. Център„Алеф” или на електронна поща center.alef@gmail.com.
Номинираните автори в конкурса ще бъдат поканени от различните градове на България на официална церемонията в Бургас през пролетта на 2019 година на разноски на център „Алеф”. Победителите ще бъдат определени от авторитетно жури и оповестени на церемонията, а наградите за тях ще бъдат съответно - 400, 300 и 200 лева. Организаторите са предвидили и поощрителни награди.

Lenovo излиза на челна позиция на PC пазара с рекорден дял от 23,7%


Ясната мисия, стратегия и изпълнение носят на Lenovo трето поредно тримесечие на двуцифрен растеж на приходите

Lenovo Group обяви финансовите си резултати за второто фискално тримесечие, което приключи на 30 септември 2018 година. За трето поредно тримесечие Lenovo отчита силен двуцифрен растеж на приходите на годишна база. Те достигат $13,4 млрд., което е растеж с 14% на годишна база (18%, ако не се отчита влиянието на валутните колебания). Това е най-високият приход за тримесечие от близо четири години. Компанията отчита и второ поредно тримесечие на силна печалба преди облагане с данъци на стойност $213 млн. или шест пъти повече в сравнение със същия период на миналата година (+$178 млн.) на фона на увеличението на печалбата във всички бизнес дейности.
През второто финансово тримесечие делът от печалбата, която Lenovo разпределя на акционерите, нараства до $168 млн. или с $91 млн. над стойността ѝ през предходното тримесечие и с $29 млн. над тази преди година. Базовата печалба на акция през периода е в размер на 1,41 US цента или 11,06 HK цента. Бордът на директорите на Lenovo разпредели междинен дивидент от 6,0 HK цента на акция.
През второто тримесечие на финансовата 2018/19 г. Lenovo продължава да разширява новата си фаза на растеж, базиран на "Интелигентна трансформация" благодарение на финансовата дисциплина и отличното оперативно представяне. Компанията увеличава и списъка си с технологични иновации във всички ключови сфери на бизнеса си. Решителните стъпки за преструктуриране на дейностите и осъществяването на нови ефективни подобрения, предприети през предходните тримесечия, вече носят сериозни резултати. Всяко от ключовите бизнес поделения на Lenovo отчита значителен растеж и силни пазарни позиции през периода:
Бизнесът с интелигентни устройства (Intelligent Devices Group), стимулиран от синергията на споделените платформи и ресурси, отчита силен растеж на приходите от 10% на годишна база и е на стойност $11,84 милиарда.
  • През тримесечието бизнесът за персонални компютри и смарт устройства (PC and Smart Devices/PCSD) като част от направлението с интелигентни устройства отчита приходи на стойност $10,2 млрд., което представлява увеличение с 18% на годишна база. Така за първи път той преминава психологическата граница от $10 милиарда. В момента Lenovo е не само безспорният световен лидер в продажбите на персонални компютри с рекорден пазарен дял от 23,7%, но и продължава да е номер едно по рентабилност в индустрията – 5%. През тримесечието продължава и силният двуцифрен растеж на бързоразвиващите се сегменти, включително гейминг устройствата Legion, работните станции ThinkStation и тънките и леки Yoga, ThinkPad и IdeaPad. Бизнесът продължава да изпълнява параметрите на своята визия за "Интелигентна трансформация" с пускането на иновациите в своите Smart IoT продукти (Lenovo Smart Home Essentials) след успешното излизане на Lenovo Smart Display по-рано тази година.
  • Motorola продължава доброто си пазарно представяне и през второто тримесечие на фискалната 2018/2019 г. Компанията следва стриктно стратегическите си цели, а именнонамаляване на разходите, оптимизиране на продуктовото портфолио и фокус върху водещите печеливши пазари. Резултатът от това е постигането на ключова бизнес цел - намаляване на оперативните разходи със $175 млн. долара в сравнение със същото тримесечие на предходната година и излизане на печалба. Конкретни пазари отбелязват впечатляващ ръст. В Северна Америка доставките нарастват с 53,4% в сравнение със същото тримесечие на предишната година. Ръст има и при маржа. Компанията държи втората позиция на пазара в Латинска Америка. Бизнесът в Китай регистрира значителен ръст на приходите, обемите и рентабилността - съответно 84,6%, 279,4% и 25,2%.
Бизнесът с центрове за данни (Data Center Group/DCG) отчита петото си поредно тримесечие на растеж на печалбата (9,5% преди облагане с данъци на годишна база) и 58% ръст на приходите до $1,5 милиарда. Lenovo е не само новатор в решенията, които представя на потребителите – доказателство за това е силният растеж на Hyperscale and Software Defined Infrastructure (SDI) – но и в начина, по който въвежда тези технологии на пазара. Ключовите глобални стратегически партньорства като това с NetApp, обявено през септември, значително разшириха дела на Lenovo на пазара на устройства за съхранение и управление на данни. Hyperscale продължава тенденцията на трицифрен растеж на годишна база за трето поредно тримесечие; SDI отчита силен ръст на приходите от 150% и седмо поредно тримесечие на растеж от над 100%+. Положителното представяне на поделението през периода е подкрепено от трицифрения растеж в Северна Америка и двуцифрения растеж в Европа, Близкия изток и Азия и в Тихоокеанския регион. Подобрение е налице и при рентабилността на годишна база във всички региони.

„Съвършено Розово“ поставя на фокус една от най-актуалните теми на съвремието ни


Близо година след като в САЩ избухна движението #MeToo, чиито отзвук продължава да ехти по целия свят, и на фона на засилените глобални и локални дебати за ролята и правата на жените, „Съвършено розово“ поставя под лупа отношението към женското тяло. Както подсказва  заглавието – прави го с чувство за хумор и необходимата доза (само)ирония.
 „Съвършено розово“ е най-новото  представление на Ива Свещарова, един от утвърдените изпълнителни на българската и международна съвременна сцена. В него тя си партнира с друго доказано име – Виолета Витанова, позната както със самостоятелните си проекти, така и с хореографските си решения за театрални представления като „Нощна пеперуда“, „Хамлет“ и  др. Представлението е едно от премиерните заглавия в програмата на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс тази есен. И до края на календарната година остават само две възможности да се гледа – на 14 ноември и на 13 декември.
На сцената двете изпълнителки еднакво смело боравят с „мъжки“ инструменти, плачат изкусително, забавляват се сред сапунени мехурчета и танцуват съблазнително. Представлението не просто не се опитва да бяга от клишетата, а даже напротив, използва ги умело, смесва ги и ги (пре)увеличава. Tака в „Съвършено розово” острите режещи инструменти, задаващи ръбовете на този свят, се оказват розови.
Но през редуващите се тласъци на очакваното и забавно-изненадващото, прозира напрежението, което се поражда в женското тяло от сблъсъка между външните очаквания и проекции с вътрешните, субективни усещания. Често пъти той води до болка, гняв, ярост и бунт. Както и до порив към промяна.
Но дали е възможна тя? „Съвършено розово“ споделя своя отговор на сцената. 

Гледаме съвременна опера по Хичкок като част от програмата Метрополитън опера: на живот от Ню Йорк


Живото излъчване на хитовата за Ню Йорк постановка „Марни“ е тази събота от 19.55 часа в Синема сити 

Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”, която ще се осъществи у нас за пета поредна година от фондация “Америка за България” и фондация “Виа Фест” представя премиерно втората опера на композитора Нико Мюли с очарователната звезда Изабел Ленард в главната роля
Съвременната опера „Марни“ е втора за младия композитор Нико Мюли, който познаваме от работата му със световни музикални знаменитости като Бьорк и Филип Глас, както и от музиката му за театрални постановки и филми, сред които „Четецът“ (2008) и „Имението Хауърдс Енд“ (2017).
Заплетеният сюжет на „Марни“, създаден от писателя Уинстън Греъм пленява Алфред Хичкок, който през 1964 г. го превръща във филм с участието на Типи Хедрен и Шон Конъри.
Историята проследява живота на загадъчната фатална красавица, която измъква пари от своите работодатели и сменя различни идентичности, но постепенно сама се превръща в жертва и е принудена да се изправи пред травмите на собственото си минало. Главната роля е поверена на очарователния мецосопран Изабел Ленард. На сцената тя си партнира с баритонът Кристофър Молтман в ролята на агресивния Марк Рутланд и контратенорът Йестин Дейвис като неговия брат Тери. Мюли решава да дублира всеки герой в тази опера с определен музикален инструмент. Хорът също има значимо участие в драматургичното развитие – на моменти решен в ренесансов стил, а в други – наподобяващ оратория. Пред оркестъра застава един от най-уважаваните американски диригенти – Робърт Спано.

Васко Василев в черно-бяла класика


Виртуозният цигулар излиза на сцената на зала 1 на НДК в две поредни вечери – на 10 и 11 ноември

Васко Василев отново очарова. Този път обаче не с голямата си любов цигулката, а с участието си в стилна черно-бяла фотосесия, която ни пренася в гримьорната му и в най-искрените моменти на удоволствие. Партньор на виртуоза в тази стилна фотография е специалната серия на Лидл България с марката Deluxe, а зад фотоапарата застава фотографът Петър Драганов.
Талиолини с трюфели, сирене бурата, сьомга, крем брюле, шоколадов крем и премиум селекция чайове са верен спътник на Васко Василев по време на снимките за новата рекламна кампания на серията Deluxe. Разбира се, невъзможно е да се снимаш с храна, без да я опиташ. Затова и световноизвестният цигулар е сред първите, опитал вкуса на Deluxe удоволствието, като признава, че безспорният му фаворит е шоколадовият крем.
Любителите на премиум селекцията могат да избират измежду много други предложения с марката Deluxe – като скариди, стек от кенгуру, дива сьомга в бутертесто, гурме паста и ориз, както и сладки изкушения като шоколадово суфле, сладоледени бонбони, бадемови сладки, белгийски шоколадови кескчета и други. И тъй като добрата храна е винаги в тон с добрата музика, Лидл България е подготвил още една изненада за истинските ценители – специална секция на сайта lidl.bg вече е озвучена от виртуозните изпълнения на Васко Василев. Докато разглеждат онлайн предложенията с марка Deluxe, потребителите могат да се насладят и на изпълнения на Васко Василев като Winter Largo, Fugata, Tears like pearls, My Mother's Songs, Hungarian Dance №1 и Bazaar.
А ако искат да го видят и чуят на живо, предстоят последните два концерта от тазгодишното национално турне на виртуоза, което за поредна година е с подкрепата на Лидл България. В
две поредни вечер, на 10 и 11 ноември, на сцената на зала 1 на НДК Васко Василев ще излезе заедно с оркестъра на Кралската опера и музиканти от цял свят – Аржентина, Сингапур, Англия, Испания и разбира се, България. Световноизвестният ни цигулар е подготвил различни музикални теми като филмови класики, любимото му фламенко и аржентинското танго на Астор Пиацола. Тазгодишното турне на Васко Василев включва общо 5 концерта в 4 града в страната – началото постави Варна на 5 ноември, последва го Русе на 6 ноември, на 8 ноември виртуозът гостува в Пловдив, а последните две дати от турнето му са 10 и 11 ноември в София.