Translate

сряда, 13 септември 2017 г.

Вирусите атакуват с началото на учебната година



С приближаването на есента времето застудява, прекарваме повече време в закрити помещения, децата тръгват на училище и детска градина. Това създава условия за разпространение на вируси. Последната справка в МЗ (28 август до 3 септември) показва леко повишение на вирусните заболявания. През това време са регистрирани общо 1957 случая на остри заразни заболявания срещу 1825 за предходната седмица. От тях 1131 са случаите на грип и остри респираторни заболявания срещу 1061 за предходната седмица.
Вирусите, които ни атакуват през есента, съществуват целогодишно, но с промените на времето се създават благоприятни условия за тяхното разпространение.
Най-честите вирусни инфекции, които ни атакуват през есента, се разпространяват по въздушно-капков път като риновируси, реовируси, аденовируси, парагрипни вируси и други респираторно - синцитиални и други вируси.
Децата са по-уязвими и податливи на вирусни инфекции, защото не са се сблъсквали с тях. С тръгването на децата на училище и детска градина се създава фактор за повсеместното разпространение на вирусите. Критерият, по който родителите могат да познаят, че детето им е болно и трябва да си остане вкъщи, е дали има температура. Температура от 37,1 градуса е точно толкова информативна, колкото 39,9 и показва, че детето е болно
„Когато хората се събират по-често на закрито, обменят аерозолите, които се отделят при дишане, кихане или кашляне, освен това застудяването прави лигавицата по-чувствителна и податлива. Когато човек се сблъсква с всеки един от тези многобройни видове вируси, създава имунитет и никога повече не се разболява от същия този тип, възрастните имат много по-богата имунологична памет и в значителна степен са защитени от тях. В един клас има около 20 деца, а зад всяко едно стоят неговите родители и роднини, затова в началото на годината обикновено настъпва увеличаване на броя на заболелите. Високата температура не бива да се сваля на всяка цена, защото чрез нея от една страна организмът активира защитите си- левкоцити, ензими, антитела, от друга страна - създава неблагоприятни условия за това, което го е нападнало. Поради тази причина много често свалянето на температурата не помага, а пречи на нормалното излекуване", обясни за „Труд" доц. Атанас Мангъров - началник на Детската клиника в Инфекциозна болница София и ръководител на катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския университет в София.
Вирусните заболявания са самоограничаващи се и преминават спонтанно. Важно е да се създадат необходимите условия организмът да се справи с тях. Около една седмица, максимум десет дни, е периодът, в който човек трябва да стои вкъщи, за да премине заболяването.
Не бива да се лекуваме в самото начало с антибиотици. Бактериалните усложнения на вирусните инфекции като гнойна ангина, възпаление на ухото или пневмония настъпват не на втория или третия ден, а към края на инфекцията, в седмия или осмия ден от нея.
Шансът да се получи бактериална инфекция е около 10 - 20 процента, в 80 процента от случаите тези заболявания минават спонтанно. Антибиотично лечение се налага само при поставена диагноза", допълни доц. Мангъров.
Грешка е при вирусна инфекция родителите да насилват децата си да се хранят, ако нямат апетит.
Когато децата са болни, те не искат да се хранят, което хвърля родителите, особено майките в ужас, като полагат всички усилия да тъпчат детето. Когато един човек е болен, нормално е да не иска да се храни, да му е лошо, но е важно да приема течности, за да не се обезводни.
За да сме сигурни, че детето се е излекувало напълно, трябва поне 48 часа да е било без никаква температура.

В. "Труд"
Снимка: 24 часа

НЗОК с нов модел за отстъпки на лекарствата и засилен контрол върху болници и лекари, предписващи скъпоструващо лечение



Представители на НЗОК ще участват при одобряване на нови молекули в Позитивния лекарствен списък, както и в комисията по оценка на здравните технологии. Нови лекарствени продукти ще се включват в позитивния лекарствен списък един път в годината, което ще става успоредно с процедурата по обсъждането на бюджета на НЗОК.
-Липсва контрол по отношение на „целия спектър“ от дейности, засягащ лекарствата.
Необходимо е засилване на мерките за контрол и е важно да се установят точните причини. Ще бъде изследвана и разликата в терапевтичния ефект спрямо цената между генериците и оригиналните лекарства, бе категоричен Кирил Ананиев, зам. министър на финансите и председател на НС на НЗОК.
Проверките ще обхванат вносители, търговци на едро, аптеки, болнични аптеки, лекари и лечебни заведения за извънболнична и дентална помощ, за които има съмнения, че изписват и използват свръх количества от определени медикаменти без това да е реално необходимо.
При проверките в болничните аптеки акцентът ще бъде поставен върху броя на лекуваните пациенти, прилаганите дозировки и съответствието им с обективното състояние на болните. Ще бъде анализиран и подхода на лекарите и лечебните заведения при издаването на протоколите за скъпоструващи лекарства.
До края на м. септември управителят на НЗОК трябва да подготви екшън план с конкретни мерки и срокове за изпълнението им с цел да бъде овладян бюджетният дефицит на здравната каса, съобщи той.
В тази връзка НС на НЗОК е взел решение да освободи от резерва си близо 43 млн. лв. за текущи разплащания с аптеките.
Нов модел за отстъпки на лекарствата по здравна каса е заложен в проекта за изменение на наредбата, регулираща условията и реда за заплащане на лекарствени продукти в хуманната медицината. В него е отпаднало изискването за минимален размер от 10% отстъпка за лекарствените продукти с ново международно непатентно наименование, за които е подадено заявление за включване в Позитивния лекарствен списък. Занапред договарянето на отстъпката за тях ще се извършва на база направената оценка на здравните технологии.
Проектът се очаква да бъде публикуван за обществено обсъждане от МЗ.

МС одобри допълнително 95 места за субсидирано от държавата обучение на студенти




Те са по специалностите от регулираните професии „Фармация“, „Медицинска сестра“, „Акушерка“ и „Кинезитерапия“ за учебната 2017/2018 г. и ще бъдат разпределени между Медицинския университет в Плевен, където се откриват още 15 места за фармацевти, и Югозападния университет „Неофит Рилски“, в който допълнителните места са за специалностите „Акушерка“ – 12, „Медицинска сестра“ – 30, и „Кинезитерапия“ – 38, съобщиха от пресцентъра на МС.
Исканията са на академичните ръководства на висшите училища.
Допълнителният прием има за цел да създаде възможности за подготовка на висококвалифицирани медицински кадри за системата на здравеопазването и по този начин да се намали недостигът и да се удовлетвори увеличеното търсене на медицински кадри в съответните региони на страната.

МЗ създаде регистър на обявените от лечебните заведения места за специализации



Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, по време на среща с д-р Деян Попов и д-р Радислав Наков, представители на Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО) и Нези Низамова – председател на Асоциацията на студентите-медици в България – София (АСМБ – София), пое ангажимент да създаде организация, така че достъпът до обявените от лечебните заведения места за специализация да бъде максимално улеснен.
До момента лекарите бяха принудени да търсят необходимата им информация през електронните страниците и администрациите на лечебните заведения. След разпореждане на здравния министър на всички акредитирани за провеждане на специализации лечебни заведения е вменено да подават актуална информация за обявените при тях места, които администратор публикува в регистъра на МЗ.
Регистъра може да се следи тук.

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев: Основният преразход в касата е от лекарства в онкологията и хематологията



-От лекарствата е преразходът и трябва да го кажем точно и ясно, една изключително не добре координирана и подредена система за контрол на лекарствените средства, които се използват в онкологията и в хематологията. Там има много да се работи, причината е контрол, категоричен бе той пред bTV.
По думите на проф. Плочев преразходът е естествен, тъй като постоянно навлизат нови методи за лечение, които НЗОК се старае да приложи. Според него недостигът е контролируем, тъй като в НЗОК очакват повече приходи от близо 200-220 млн. лв.. Те ще са от преизпълнение на приходите от здравни вноски по линия на НАП и от различни договори.
Във връзка с контрола заяви, че ще се работи за това той да бъде реален, а системата – прозрачна и назова един от основните методи за това – съществуващият от 2009 г. код за достъп до личното медицинско досие на всеки здравноосигурен.
Срокът за влизане в сила е-досието и е-направлението е краят на 2018 г., а е-рецептата може малко да се забави, прогнозира проф. Плочев.


Александра Богданска сгодена?




Феновете на красивия модел се питат дали е сгодена

Александра показа снимка в профила си във Facebook, на която блести с бижу на безименния си пръст. Това предизвика десетки коментари дали красивият модел е сгоден и кой е тайнственият мъж, завладял сърцето й.
Оборвайки всички слухове, снимката всъщност е от бекстейджа на специално заснета фотосесия за актуалния каталог на бижутерийната марка Invoke. Александра избра да си партнира с бранда, ставайки негово лице и да направи бижутата на Invoke част от нейната ослепителна визия.
Invoke е на българския пазар от 2013 г. Брандът се отличава с изящни форми, прецизна ръчна изработка и модерен дизайн. Бижутата на марката са обособени в четири серии,  подходящи както за ежедневни, така и за специални поводи. Серията Diamond Shine се отличава с изящни форми и е задължителен завършек на празнична визия. Всеки кристал е шлифован и инкрустиран с идентичната технология на диамантите. Rose Gold Satin са бижута, вдъхновени от природата. Линията е подходяща за дами, които разчупват ежедневната визия с атрактивни аксесоари. Фина ръчна изработка и вдъхновяващ италиански стил, са водещи в изработката на серията Delicate. Жените, които обичат да експериментират могат да заложат на линията Multicolor. Към днешна дата градовете, в които могат да се намерят атрактивните бижута са София, Бургас и Пловдив.

Стефан Стамболов – революционер без революция



Скандалният историк Веселин Игнатов развенчава Стамболов в премиерната си книга

„Стамболов има своето място, постижения и заслуги в историята. Ала тези заслуги не ни освобождават от задължението да не подминаваме със снизхождение неговите грешки и провали, не ни отдалечават и на йота от нуждата да се сложи край на сляпото преповтаряне на неистините за ролята му в националната революция и да преразгледаме хладнокръвно стореното в годините на игото.“ Така определя задачата на новото си изследване скандалният историк и писател документалист Игнатов.
В него той дава ясен и недвусмислен отговор на въпросите:
Бил ли е Стамболов наследник на Левски? - „Когато иде реч за българския Свободотвòрец, за Стамболов не бива даже да се споменава! Апостол на свободата Стамболов не може да бъде, нито да се съизмерва с исполина на националното ни възраждане Васил Иванов Кунчев.“
Бил ли е водач на „въстанието“ в 1875 г.? - „Какъв водач се оказва Стамболов? Там, където го няма, хората се опитват да въстанат.“
Каква е ролята му като главен апостол в Априлското въстание? - „Всъщност тогава достига не своя връх, а дъното на падението като несъстоятелен главен апостол. Защото той, който трябвало да бъде първият въстаник, не въстава даже в помислите и сънищата си.“
Какво е участието му в Освободителната война 1877-1878 г.? - „Истина е, че Стамболов, като влезе в освободена България, намисли нещо по-хубаво от премеждливата слава на борец. Той организира шайка и ограбваше напуснатите турски села – той стана мародер.“
Какво е силното му оръжие? - „Стамболов определено е непригоден за революционер, но е чудесен производител на словеса. За него борбата с оръжие е противопоказна. Стихията му са нервозните фъртуни, хитруванията, словесното жонгльорство, апломбът.“
На предубедения читател всичко това може да се стори крайно, но единствената цел на автора е да покаже и тази страна на историческата фигура на възрожденеца, страна, която не е измислена от него – а описана от съвременниците на героя му. Игнатов отново ни кара да мислим върху измеренията на патриотизма и се стреми да ни убеди, че обичта към родината и нейните значими личности не е в сляпата ни вяра в техния героизъм, а в способността ни да прозрем истината за всеки от тях в различните им роли, действия и превъплъщения.
Разтърсващият труд с логото на „Милениум“ е на книжния пазар. 
Може да я намерите на "Алея на книгата" – София, която ще продължи до неделя. Щандовете с хитови заглавия, разположени в 18 шатри в пешеходната зона на столичния булевард „Витоша“, са отворени от 10 до 20 часа. Всички книги се предлагат с отстъпка от цената.
Столична община е съорганизатор на изложението наравно с Асоциация "Българска книга" - сдружението на българските издателства.
"Българските издателства не правят просто бизнес, а искрено подкрепят културата, повечето от тях даряват книги на читалищни и училищни библиотеки. И ние, в Общината, имаме редица проекти, свързани с четенето, в които работим съвместно с тях. Сред текущите проекти са изграждането на библиотека в с. Бистрица, организирането на "Зелени библиотеки" в планината, създаването на трамвай-библиотека, творчески четения и срещи. В нашия библио-бус има вече 700 тома. Той обикаля райони на София, в които няма библиотеки. На 17-и септември ще бъде в Младост, а на 18-и ще спре в Люлин, - сподели г-жа Фандъкова. - В дигиталната ера не бива да забравяме, колко важно и приятно е четенето. Трябва да предадем това на нашите деца."
Посетителите на Алеята могат да донесат свои книги и да ги дарят за инициативата на Българската национална телевизия и АБК - "Прозорец към родината". Целта й е събиране на книги за българските общности в чужбина. Фокусът е върху детската литература и учебниците - всички използвани учебници, книги и помагала са добре дошли, но можете да занесете и всякакви книги от всякакви жанрове и за възрастни. Те ще бъдат разпределени в библиотеки и училища на наши сънародници зад граница. Пунктът за събиране на томовете се намира до кръстовището на бул. „Витоша“ и бул."Патриарх Евтимий".




Разхвърлени Вълнения - първа самостоятелна изложба живопис в България на Невена Няголова



Невена Няголова е художник и дизайнер израснала в София и от доста години живее и работи в Канада. Още докато учи в художествената гимназия, започва да се интересува от абстрактното изкуство и дирекното влияние, което то има над всеки един от нас - като цяло интерактивността и по-специфично диалозите, към които една творба може да подтикне заинтересования зрител. Особено интересно е как те са толкова многобразни, даже за един и същи човек в различните му състояния.
Няголова е участвала в многобройни изложби, най-вече в Канада, но тази е първата в България. Изцяло подготвени и изработени в София, творбите са повлияни от всичко, което се случва около нея и отразяват нейните най-скорощни усещания. И така, сряда вечер, зрителят може да се потопи в този свят на цветове и вълнения, дори да открие свои чувства и да интерпретира нещо негово повлияно от вдъхновението на художничката - да си вземе късче свят и да си създаде свой собствен.
Картините са смесена техника - акварел и туш - и за първи път в такъв голям размер.

Тодор Батков-младши влиза в модния бизнес с луксозни облекла



Бизнесменът ще предлага в бутика си тоалети от редки кожи

Слуховете, че Тодор Батков - младши захваща бизнес в модния бранш се оказаха верни. Бизнесменът потвърди появилите се напоследък информации, че ще открива луксозен 
бутик -LuХХХe - на пъпа на София. Дори стана ясно, че по този повод текат приготовления за петзвездно светско парти, по повод официалното откриване на новата модна локация. Събитието ще премине с изискан коктейл с ВИП гости, пърформанс на живо и модно дефиле. На ревюто ще бъде представена ексклузивна модна колекция от тоалети от обработена кожа, както и от кожа с естествен косъм от лисица, заек, астраган, норка, визон, мармот, ондатра, рис, нутрия, агнешка напа, агнешка тула, чинчила, вълк, кенгуру. В самия магазин ще бъдат изложени
над 2000 артикула.
"Всички дрехи с марката LuXXXe се произвеждат в ограничени бройки - между 4 и 8 броя, като дизайнът няма да бъде повторен - гарантира уникалност", разкри Батков-младши за начинанието си. Той ще притежава единственият магазин в София, специализиран във висша мода от естествена кожа, с и без косъм, като клиентите ще имат гарантиран произход и качество на материалите, а за редките кожи ще бъде предоставян и сертификат.
Също така световноизвестни марки ще бъдат представени в бутика с дамски чанти, колани и аксесоари от актуалните им колекции.

Аbsolut с нестандартна колаборация за официалното парти на Нощ/Пловдив 2017




Виенският DJ Stefan Obermaier и известни български артисти ще застанат рамо до рамо в новата атрактивна концепция, която събира неочаквани музикални изпълнения


Absolut стартира новата си инициатива #дасечувамеповече за повече толерантност между публиките на различни музикални стилове на официалното парти на Нощ/Пловдив 2017. На 16 септември в Концертна зала на държавната опера в града под тепетата от Виена ще пристигне австрийският DJ Stefan Obermaier, който ще изненада публиката с неочаквана и впечатляваща колаборация с култови български артисти, които ще останат тайна до нощта на събитието. Необикновеното артистично пространство, специалните Absolut коктейли и светлинно шоу ще подсилят кулминацията на фестивалната програма в абсолютната съботна нощ.
В началото на вечерта зад пулта ще застанат момчетата от Nordic Soundscapes – Мартин (Martin) и Самуил Кефайов (Sayulke) - български диджеи, които са посланици на скандинавската инди и електронна сцена у нас. Сетовете им преминават през широка гама стилове, преплитайки хаус, хипнотичен поп, трип-хоп, електроника и диско. Стилът им е повлиян от Röyksopp, Trentemøller, Prins Thomas, Little Dragon, Todd Terje, Lindstrøm, Múm, Bjork, GusGus, Lulu Rouge, Lykke Li, Kasper Bjørke, MØ и още безброй познати и непознати имена от северната част на Европа.
Kулминация на партито ще бъде австрийският DJ Stefan Obermaier. Израснал с класическа и джаз музика, вдъхновен от виенската сцена от началото на 90-те, той е взимал участие в различни фънк и джаз проекти. В музиката си смесва класически стилове със съвременно електронно звучене. Stefan е изградил името си с впечатляващи соло проекти, както и с култови ремикси на парчета на Richard Dorfmeister, Tosca, Supermax, Mark Murphy, Rodney Hunter, Megablast and M ('Pop Muzik'). Той е единственият активен DJ със своя постоянно озвучена изложбена зала във Виенската Къща на Музиката с над 250 000 посетители годишно.
Мястото на събитието е Концертна зала на площад Централен в Пловдив на 16 септември от 23:00 ч. Входът е свободен.



През 2017 г. фармацевтичните компании ще предоставят на НЗОК отстъпки на стойност 130 млн. лв.



На фона на най-ниските цени на производител в Европейския съюз, през 2017 г. фармацевтичните компании ще предоставят на НЗОК компенсация на разходи за лекарства под формата на отстъпки на стойност 130 милиона лв. (при 47 милиона за 2015 г. и 87 милиона за 2016 г.). Допълнително, фармацевтичните компании ще компенсират чрез отстъпки към търговци на едро и дребно доплащането от пациенти за лекарства на стойност 60 милиона лева, чрез програми за подобряване на достъпа за частично заплащани от НЗОК медикаменти в областта на респираторни заболявания, диабет, ревматология, хепатит C, кардиология, неврология и др.
Тези компенсации помагат повече пациенти да получат достъп до нужните им лекарства, но няма как да осигурят средствата, които биха елиминирали проблемите свързани с бюджетния дефицит за лекарства. Още в края на 2016 г., в рамките на приемането на Закона за бюджета за лекарства на НЗОК за 2017 г., редица организации, в това число и ARPharM, предупредиха за „дупка“ дори и след заплащането на отстъпки и за бюджет, който не съответства на здравните потребности на населението. Нуждата от адекватно бюджетиране става все по-остра и не може да бъде пренебрегвана или оправдавана с твърдения за недостатъчен контрол.
Плащанията на НЗОК за лекарства нарастват поради обективни причини – застаряващо население, повишена заболеваемост, но и удължена преживяемост в резултат на достиженията на медицината и навлизането на нови технологии. Зад сухите цифри стоят излекувани пациенти и спасени животи, на които институциите би трябвало по-често да обръщат внимание. От началото на 2016 г. нови лекарствени терапии се заплащат от НЗОК само след положителна оценка на здравните технологии и след предоставяне на отстъпка в полза на НЗОК – подход, който не се прилага по отношение на други медицински услуги, медицински изделия и технологии.
Договарянето на отстъпки между НЗОК и компаниите за 2018 г. вече е в ход. През последните месеци ARPharM участва в редица срещи с институциите с цел определяне на правилата, по които ще се провежда това договаряне, но те и до момента не са ясни. Опасността договорите за отстъпки за 2018 г. да не бъдат подписани в необходимия срок става все по-голяма, в резултат на което е възможно НЗОК да не получи компенсация за направени разходи за лекарства през следващата година. Под въпрос е и дали новите терапии в областта на онкология, хематология, белодробна фиброза, кардиология, ендокринология, ревматология и неврология, оценени като нужни за българските пациенти, ще стигнат до тях.
Поддържането на програми за компенсиране на доплащането от пациент чрез отстъпки от цената, която вече е сред най-ниските в ЕС, към търговците на едро и дребно, става все по-трудно поради засилващия се износ на тези продукти. Ниските цени водят до недостиг на лекарства, поради което е възможно преосмислянето на предоставянето на отстъпки от страна на компаниите и увеличение на доплащането на пациенти за лекарства, което и към момента е най-високото в ЕС, близо 50%.
 Ежегодните инвестиции на фармацевтичната индустрия в клинични изпитвания у нас се изчисляват на над 300 милиона лева, което включва както прякото финансиране на изследователска дейност, така и предоставянето на съвременна медицинска апаратура, изследвания, лекарства и съпътстващо лечение.
Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) още веднъж заявява готовността си да продължи диалога с българските власти относно намиране на решения за предизвикателствата, свързани с подобряване на достъпа на българските пациенти до лекарствена терапия с цел достигане на стандартите на лечение, които са на разположение на пациентите в Европейския съюз.




Йордан Йовчев се изправя срещу Pavell & Venci Venc’ в Драконова надпревара



На 17 септември кампанията на Нестле Живей Активно! гостува в Пловдив с множество активности

Най-мащабната инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот -  „Живей Активно!“, организирана от Нестле България с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Община Пловдив, ще предизвика пловдивчани да се включат в една необичайно енергизираща надпревара. Наред с множеството активности, разпръснати из целия град, едно от най-емблематичните средища на спорта в Пловдив - Гребната база, ще бъде домакин на първата Живей Активно! Драконова надпревара. Новите атракционни драконови лодки ще се впуснат в невиждано състезание по гребния канал. Начело на двата отбора ще застанат олимпийската легенда Йордан Йовчев и музикалното дуо Pavell & Venci Venc’. Точно в 13:00 ч. на новите драконови лодки ще се качат капитаните, заедно с подбран отбор, и в епичния сблъсък ще излъчат носителя на драконовото отличие Живей Активно! 2017.
За да се присъединят към някой от двата звездни отбора, феновете трябва да покажат как живеят активно на фейсбук страницата на инициативата, а капитаните на двата отбора ще изберат своите съотборници сред тях.
В рамките на тазгодишното издание на „Живей Активно“ пловдивчани ще имат възможността да станат част и от редица други спортни активности и да ги споделят с най-близките си. Сутринта на Пеещите фонтани ще се съберат ентусиастите със скейт и ролери, а пред Общината ще бъде организиран пешеходен марш с Евгени Иванов-Пушката, Тити Папазов и Владо Николов. Йордан Йовчев и Любомира Казанова ще бъдат с колела пред Народната библиотека „Иван Вазов“ за велошествие.  На стадион Пловдив на Гребната база Тезреза Маринова и Plovdiv Run ще бягат 5 километров маратон, а след това ще се включат в различни спортни предизвикателства. В парк Лаута стопани и кучета ще тичат в първото пловдивско издание на маратон за кучета, предвождани от професионалния треньор Асен Аролски от AATraining.
Официалното откриване ще се състои от 10:00 на площад „Централен“ с участието на плеяда от български спортни и музикални звезди.

Един златен, пет сребърни и два бронзови медала за България от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI


Най-добрите млади програмисти от страните членки на Съвета на Европа бяха отличени 


Очакван успех за България и златен медал за Мартин Копчев от Габрово на първата Европейска младежка олимпиада по информатика, на която София бе домакин от 7 до 13 септември. Българските участници завоюваха още два сребърни и един бронзов медал. Вторият български отбор, който участва извън класирането, завоюва три сребърни и един бронзов медал. С това отново затвърдихме позицията си на водеща международна сила в състезателното програмиране.
Страната ни традиционно се представи на ниво със златен медал за Мартин Копчев от Габрово. Сребърни медали от първото издание на eJOI завоюваха петима от българските участници: Константин Каменов от София и Захари Маринов от Плевен от първия български отбор и Марин Йорданов от Шумен, Добрин Башев от Габрово и Андон Тодоров от Благоевград от втория български отбор. С бронзови медали от eJOI си тръгват Георги Петков от Варна от първия български отбор и Виктор Кожухаров от Русе от втория български отбор.
Това далеч не е първи успех за най-силния български състезател в eJOI Мартин Копчев. Той е сребърен медалист от XXI Младежка Балканска олимпиада по математика за деца до 15,5 г. и има златен медал от Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателствата - SIMOC 2016 г. Още от четвърти клас започва да печели отличия на математически турнири и е вписан в Почетната книга „Дарования и постижения” на гр. Габрово.
Първенец по брой точки и златен медалист от eJOI е Николоз Биркадзе от Грузия. Освен българският състезател Мартин Копчев, със злато бяха отличени още Крешимир Нежма от Хърватия, София Мелнюк от Украйна, Матей Минка от Румъния, и състезателите от отбора на Русия Егор Лифар и Александър Шековцов.
Освен петимата български състезатели, сребърни медали заслужиха още Даниил Осташев, Назарий Денха и Максим Никитенко от Украйна, Тибериу-Йоан Мушат, Георге-Александру Репеану и Матех-Михай Мирица от Румъния, Теймураз Толорая и Йоане Капанадзе от Грузия, Федор Куянов от Русия, Анастасиос Панагопулос от Гърция, Хараламбос Георгиу от Кипър и Патрик Павич от Хърватия.
Бронзови медалисти от eJOI, освен нашите състезатели Георги Петков и Виктор Кожухаров, станаха още Дориян Лендвай и Юджин Бошняк от Хърватия, Еруин Денг и Грегоар льо Кор от Франция, Миколай Волински, Миколай Булге, Доминик Возезак и Кшиштов Олечничак от отбора на Полша, Самвел Андреасян от Армения, Абуталиб Намазов от Азербайджан, Виктор Мелинсеану от Молдова,  Андрес Алуметс от Естония, Георги Кобакиа от Грузия, Велико Радич и Алекса Миликович от Сърбия, Адмир Затега от Босна и Херцеговина, Дариян Шекеров от Македония, Евангелос Пипис от Гърция, Анна Лили Хорват и Марсел Балаш Ковач от Унгария,  Панайотис Катсимикос от Гърция и Христос Фалас от Кипър.
Зам. министър-председателят на Р. България Томислав Дончев поздрави организаторите за всички положени усилия, за да се случи eJOI по най-добрия начин. „Това е инвестиция от най-ценния тип – в човешкия капитал. Когато владееш програмен език, можеш да създаваш нови светове и си много по-близо до ритъма на вселената. Ако сте добри програмисти, вие можете да създавате нови светове , каза той.
По време на церемонията стана ясно, че Русия ще бъде следващата страна домакин на eJOI. Именно на Русия принадлежи и най-доброто отборно представяне на приключилото първо издание на eJOI.

  


 

Рак на простата оперират с хирургичен робот в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда



Радикална простатектомия за рак на простатата вече се извършва чрез робота Да Винчи. Операциите на злокачествени урологични заболявания се осъществява от хирургичния екип на отделението по Урология, начело с д-р Калоян Давидов, което е специализиран Център по Ендоурология в страната за безкръвно оперативно лечение по ендоскопски, лапароскопски и роботизиран път при заболявания на простатата, бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища (уретери и уретра).
Изключително прецизната техника на робота позволява много фини движения при отстраняването на простатата. Хирургията е с възможно най-малко травматизъм, кръвозагуба и болка за пациента, по този начин той може да се възстанови много по-бързо в сравнение с отворена хирургия.
„Робот-асистираната лапароскопска хирургия е съвременен метод за хирургия при простатен рак. Горди сме, че разполагаме с Да Винчи и нашите пациенти имат достъп до един от най-слабо травматичните и сигурни методи в света. Техниката пести на пациента време за възстановяване, минимизира следоперативната болка, той ще има възможност да води активен начин на живот много скоро след операцията”, казва д-р Давидов, след като извърши поредните роботизирани хирургични интервенции, с които радикално се лекува карцином на простатата – едно от най-честите злокачествени заболявания при мъжете.
Роботът Да Винчи е последна дума на техниката по отношение на минимално инвазивната


хирургия. Той се използва най-вече в урологията и гинекологията и е особено полезен при хирургично отстраняване на тумори – на простатната жлеза при мъжете, бъбреците, пикочния мехур, женската полова система. Хирургът управлява робота от конзола, който оразмерява и филтрира движенията му, за да се прецизират до максимална степен. Инструментите му са силно подвижни и покриват 360о движения, което многократно надвишава възможностите на човешката китка. Хирургът вижда оперативното поле на монитор с многократно увеличение и качество. Всичко това прави технологията сигурен и максимално прецизен метод за хирургично лечение.

Антонио Бандерас в ролята на Пабло Пикасо


Сезон 2 на сериала-антология в 10 епизода отново е начело с Кен Билър и с изпълнителни продуценти Брайън Грейзър, Рон Хауърд, Кен Билър, Франки Калфо и Джиджи Прицкер


Тъкмо когато National Geographic се отправя към тазгодишните награди „Еми“ с цели десет номинации за първия сезон на „Геният“, номинираният за „Еми“ и за „Златен Глобус“ актьор Антонио Бандерас („Евита“, „Маската на Зоро“, „Десперадо“) е избран за ролята на Пабло Пикасо във втория сезон на сериала, който ще проследи живота и творчеството на испанския художник, един от най-влиятелните и признати артисти на XX век. Новият сезон, продукция на Fox 21 Television Studios, отново ще бъде с изпълнителни продуценти Imagine Entertainment, компанията на Брайън Грейзър и Рон Хауърд, Madison Wells Media’s OddLot Entertainment и EUE/Sokolow и ще се излъчи премиерно през 2018.
„Историята на живота на Пабло Пикасо винаги ме е впечатлявала и аз уважавам личността му безкрайно, споделяме и общо родно място – Малага. Вълнувам се, че ще работя с National Geographic, Брайън, Рон, Кен и останалите от екипа на „Геният“ и ще разкажем заедно автентичната история на един от най-иновативните художници в света“, каза Бандерас.
„Антонио беше най-естественият избор. Той, подобно на Пикасо, има много освободено отношение към живота, не познава бариери, което ще допринесе за онази искреност в пресъздаването на персонажа, която търсим. Той владее толкова широк актьорски диапазон, че съм напълно сигурен, че ще съумее да съживи образа на този брилянтен и необикновен артист.“, сподели Рон Хауърд.
„От Панчо Виля до Ернесто „Че“ Гевара, Антонио има богат, успешен опит в изобразяването на реални, емблематични и знакови фигури, които пресъздава с изключително откровение и дълбочина. При Пикасо очаквам с нетърпение да видя интерпретацията му на човека отвъд артистичното величие.“, добави Грейзър.
Кен Билър отново ще бъде начело на екипа на сериала, като ще влезе в ролята и на изпълнителен продуцент и сценарист за новия сезон. Втори сезон идва отново от Fox 21 Television Studios, чийто скорошен сериал „Народът срещу О. Джей Симпсън: Американска криминална история“ доминира на всички награди и оглави избора на критиката; Imagine Television, създатели на сериалите „24“ и „Империя“ с изпълнителни продуценти Брайън Грейзър и Рон Хауърд, както и изпълнителният продуцент Франки Калфо и продуцентът Анна Кълп; и Madison Wells Media’s OddLot Entertainment, които по-рано тази година продуцираха номинирания за Оскар игрален филм „На всяка цена“  с изпълнителни продуценти Джиджи Прицкер и Рейчъл Шейн. Сам Соколов и Джеф Кууни от EUE/Sokolow също са изпълнителни продуценти. Очаква се снимките на сериала да започнат по-късно тази година, а премиерата е планирана за 2018 по National Geographic в 171 държави на 45 езика.
„Геният“ е продуциран от Fox 21 Television Studios, Imagine Television, Madison Wells Media’s Oddlot Entertainment и EUE/Sokolow.
 

Кока-Кола ХБК - глобален лидер в производството на напитки според индекса за устойчивост на ДЖОУНС за четвърта поредна година



Това уникално постижение в сектора на напитките показва водещите практики на
Кока-Кола ХБК за устойчиво развитие и прозрачност при отчитане

За четвърта поредна година Кока-Кола ХБК, водещата бутилираща компания търговските марки на The Coca-Cola Company, бе обявена за лидер в сектор „Напитки“, според оценката на Индексите за устойчивост на Дау Джоунс(DJSI). След стабилно представяне по отношение на устойчивостта през 2016 г., по-конкретно в сферите на трудовата практика, стратегията за нововъзникващи пазари, здравеопазване и хранене, и околна среда, компанията постигна общ резултат от 90 точки, което е с 38 пункта по-високо от средното за индустрията.
През годината Кока-Кола ХБК продължи да фокусира усилията си върху намаляване на въздействието върху околната среда и стимулиране на положителни промени в отношенията с партньорите си чрез развитие на устойчива верига от доставчици и цялостно подпомагане на общностите.
Въз основа на подобренията, направени през предходните години, количеството вода, нужно за производството на литър напитка Coca-Cola през 2016 г., е с 3% по-малко. Същото се отнася и за съотношението на използвана енергия, която се понижи с 5%, което от своя страна означава, че компанията се нуждае от по-малко енергия за производството на литър напитка. През 2016 г. посредством рециклиране са възстановени около 37% от всички опаковки, пуснати на пазара.
Кока-Кола ХБК обслужва приблизително 600 милиона потребители в 28 установени, развиващи се и нововъзникващи пазари на три континента. През 2016 г. компанията инвестира 7,3 милиона евро - 1,6% от печалбата си преди данъци - в многобройни инициативи за подобряване на благосъстоянието на общностите, като се фокусира върху опазването на околната среда и водите и развитието на младите хора в партньорство с повече от 294 НПО.
Ключови акценти на устойчивостта за 2016 г.са:
31 083 наети служители
35 000 доставчици по веригата
€ 3,1 милиарда разходи за доставчици
€ 281 милиона платени данъци
6% годишно понижение на въглеродни емисии
33% годишно понижение на отпадъците за литър произведена напитка
88% резултат на устойчива ангажираност на служителите

Teva избра Каар Шулц за Президент и Главен изпълнителен директор



Новоизбраният Президент има 30 годишен международен опит във фармацевтичната индустрия и здравеопазването, включително на лидерски позиции в Lundbeck и Novo Nordisk и доказана репутация за внедряване и осъществяване на революционни стратегии


Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (NYSE и TASE: TEVA) обяви, че Бордът на директорите е избрал Каар Шулц за Президент и Главен изпълнителен директор на компанията.
Г-н Шулц ще наследи на поста Ицхак Петербург, който ще продължи да бъде временно изпълняващ длъжността Главен изпълнителен директор, докато г-н Шулц се присъедини към Компанията. Това съобщение на ръководството ознаменува успешното завършване на глобалния процес на търсене, за да се намери най-добрият лидер за компанията и беше изпълнено от Борда на директорите на Teva със съдействието на Heidrick & Struggles.
Г-н Шулц ще се премести в Израел и ще се установи в централата на компанията в Петах Тиква.Той е опитен ветеран в сектора на здравеопазването с отлична, почти тридесетгодишна кариера в световни фармацевтични и здравни компании. В хода на кариерата си г-н Шулц е разработил уникална перспектива за управление на портфолиото както на генерични, така и на оригинални лекарствени продукти, като същевременно управлява сложни бизнес операции по целия свят. До неотдавна той е Президент и Главен изпълнителен директор на H. Lundbeck A/S, където той се отличава с водещи значителни инициативи за преструктуриране и стартира укрепваща революционна стратегия, насочена към създаване на устойчива структура на общите разходи и оперативен модел. В резултат на неговото ръководство компанията е на път да постигне най-високите приходи и печалби в цялата история на съществуването си. Преди да заеме поста на Президент и Главен изпълнителен директор на H. Lundbeck A/S, г-н Шулц е Главен оперативен директор на Novo Nordisk, където играе ключова роля в превръщането на компанията в един от най-добрите производители на лекарства в света, както и в прилагането на подход, фокусиран върху показателите за дейността на компанията.
„С огромния си опит в глобални фармацевтични компании, силните резултати, при внедряването на революционни корпоративни стратегии, които стимулират растежа и международната експанзия при ниски допълнителни разходи, удържането на обещанията към акционерите, както и спазването на принципите за съответсвие, Каар е точно лидерът, който ще изведе Teva на следващото ниво“, заяви д-р Sol J. Barer, Председател на Борда на директорите на Teva. „Каар притежава задълбочени познания за световната фармацевтична индустрия и е отлично запознат с пазара на генеричните и оригиналните лекарствени продукти. Неговите доказани стратегически, финансови и оперативни способности и силната му ангажираност с растежа ще допринесат полза на всички заинтересовани страни и ще гарантират успех на Teva в дългосрочен план. Той носи силно чувство за корпоративно отговорност и неговият дисциплиниран стремеж към върхови постижения го прави истински професионалист, който се вписва изключително добре в културата на нашата компания. За нас е удоволствие да приветстваме с „Добре дошъл в Teva“ такъв лидер от световната класа какъвто е Каар и очакваме с нетърпение да работим в тясно сътрудничество с него, за да изградим Teva на бъдещето за акционерите, служителите и пациентите по целия свят.“
Г-н Шулц заяви: „За мен е чест да се присъединя към Teva - икона, на която отдавна се възхищавам в своята кариера. Това, което ме привлече към Тева и това, което прави Teva различна от другите компании, е нейният уникален стремеж да разширява обширния си глобален обхват, като същевременно продължава да предоставя нови и висококачествени лечения за пациентите и новаторска култура за своите служители. Горд съм, че се присъединявам към компания, която помага на милиони пациенти по цял свят ежедневно с широката гама от генерични и оригинални лекарствени продукти и решения. Очаквам с нетърпение да работия в тясно сътрудничество с целия екип в Teva, за да изградим успешно бъдеще за компанията и всички заинтересовани страни.“
------
 

Г-н Шулц, на 56 години, е опитен ветеран в сектора на здравеопазването, който се отличава с опита си в ръководенето на финансови инициативи и инициативи за преструктуриране в световни компании. От 2015 г. той е Президент и Главен изпълнителен директор на H. Lundbeck A/S, към която се присъединява, когато компанията е изправена пред загубата на важни патенти. Г-н Шулц прави оценка на бизнеса отгоре до долу и прилага силна стратегия за обрат, включваща съкращаване на оперативните разходи, като същевременно се насочва към пускането на пазара на нови продукти.
Преди да се присъедини към Lundbeck, г-н Шулц работи в продължение на близо три десетилетия в Novo Nordisk, където заема редица ръководни длъжности, включително Главен оперативен директор, Вицепрезидент по доставките на продукти и Директор планиране и обслужване на клиенти в отдела за продукти за лечение на диабет. В Novo Nordisk г-н Шулц играе основна роля в модернизирането на широкомащабното биологично производство на компанията и води експанзията на компанията на американския и китайския пазар.
Освен в Novo Nordisk, г-н Шулц е заемал позиции и в McKinsey и Anderson Consulting. В тези роли той развива уникална глобална перспектива за здравната и фармацевтичната индустрия, разширява дълбоката си финансова проницателност, показва ангажираност към спазване на строги принципи за съответствие и изпълнение и контролира бизнес операциите и екипите в Европа, Северна Америка и Близкия изток.