Translate

четвъртък, 31 март 2016 г.

Световно признат специалист в инвитрото ще консултира безплатно в София

Д-р Ниязи Емре Тургут, специалист по акушерство и гинекология от Група болници
„Мемориал“ - Турция, ще консултира безплатно двойки с репродуктивни проблеми в София на 8 и 9 април, по покана на  „Медикъл Караджъ“, която е избрала за своя мисия да подпомага пациентите в процеса на избор на подходящия лекар и лечебно заведение за разрешаване на техния здравословен проблем, у нас или в чужбина.
Консултациите ще стават с предварително записване и срещу предоставяне на наличната медицинска документация – лабораторни изследвания, направени през последните 6 месеца, и документи от проведено до момента лечение, ако има такова.
Консултациите са безплатни, но се провеждат само с предварително записване на тел. 0895 770 869 или 0879 977 401.
------
Д-р Тургут е от екипа на проф. Семра Кахраман, ръководител на Центъра за репродуктивна медицина към „Мемориал - Шишли” (Истанбул) и председател на Международната асоциация за предимплантационна генетична диагностика. „Мемориал“ е носител на престижната световна награда  „Най-добър център за лечение на стерилитет”, връчена през 2015 г. в Лондон.
Центърът за репродуктивна медицина към болници „Мемориал“ е предпочитана дестинация за семейства от цял свят, които не успяват да се сдобият с бебе по естествен начин. Всяка година на инвитро процедури в центъра се подлагат над 3000 двойки, много от които от чужбина. Високата успеваемост е основната причина пациентите да се обръщат към специалистите от „Мемориал“, които постигат бременност в 65% от случаите при млади двойки. При най-проблемните случаи, когато жената е над 40-годишна възраст или вече са налице над 3 неуспешни опита, успеваемостта е около 25 на сто. Тези резултати са много над средното в световен план.
Сега семейства от България, които се интересуват от услугите на Центъра за репродуктивна медицина към болници „Мемориал“, могат да проведат първоначална консултация и да се информират за възможностите за лечение в техния случай на място в София.




 
.

Александра Раева е новият навигатор на Васил Жеков в предстоящия сезон на Hyundai Racing Trophy



Въпреки че е известна като певица и водеща, тя признава, че екстремните спортове са й
страст – четири години е била ски състезателка, а голямото й хоби е гмуркането.
Hyundai Racing Trophy е специално разработена платформа, която социално се ангажира с професионалното обучение на млади пилоти. Стратегията на проекта е да направи автомобилния спорт в България по-достъпен до младите екипажи и да им предостави възможност да участват и да доразвиват уменията си на рали състезания на обособени и обезапосени трасета. Автомобилът, с който се състезават екипажите е Hyundai i20 Coupe R1, който е специално разработен за автомобилни състезания.
„Започнах курс по безопасно шофиране в академията на Павел Жеков и от там се роди идеята, че може би имам талант за навигатор. Васил Жеков лесно ме убеди да участвам в Hyundai Racing Trophy, защото аз му се доверих като на педагог. Подходът му е изключителен за една жена, която се страхува от скоростите. Въпреки че съм адреналинов тип, трудно мога да се доверя на някого, сядайки в колата му, той да започне да дрифти или да върти колата и аз да съм сигурна. При него беше мигновено чувството, което създаде в мен и наистина нямаше момент на замисляне дали да го правя или не. В неговите ръце съм. Харесва ми това, че поемам голяма отговорност, че нещата зависят и от мен и съм 100% отдадена. Като цяло тази материя ми е много трудна – да преценявам сама кой завой какъв е, разстояние, но в момента се уча и мисля, че това ще се усвои. Също така според мен е важен ритъмът и усетът на двама души, за да се постига успех.“, коментира Алекс Раева.
Новият екипаж признава, че с нетърпение очаква старта на сезона за Hyundai Racing Trophy и използват всяко свободно време, което имат, за да тренират заедно.

„Империя“ се завръща по FOX с нови епизоди от 1 април



В сериала участват номинираните за „Оскар“ - Терънс Хауърд и Тараджи П. Хенсън и звучи
музика от продуцентите Тимбаленд, Джим Бийнз и Не-Йо.
Гост-звезди във втори сезон на „Империя“ са Крис Рок („Top Five“), Лени Кравиц („Precious“), Адам Родригес („От местопрестъплението: Маями“), носителката на „Грами“ Алиша Кийс, носителката на „Оскар“ Мариса Томей („The Big Short”, „Кечистът“, „Психаротерапия“), изпълнителят Лудакрис и суперзвездата Питбул.
Внушителната семейна драма разказва за собственика на музикална империя, чиито трима синове и бивша съпруга се борят да заемат влиятелната му позиция. Въпреки че действието се развива в света на хип-хоп индустрията със саундтрак от продуцента Тимбаленд, сериалът разказва по-малко за рап и ар-енд-би и повече за власт и дълбок семеен конфликт, пресъздаден в бляскава луксозна обстановка. Лушъс Лайън (Хауърд) е кралят на хип-хопа. Главният изпълнителен директор на Емпайър Ентъртейнмънт и бивш уличен бандит е невероятно талантлив артист и влиянието му от години не е оспорвано. Но след като се преборва с болест, която смята за смъртоносна, Лушъс предизвиква синовете си (Джъси Смолет в ролята на Джамал, Бришер Грей в ролята на Хаким и Трай Байърс в ролята на Андре) да се съревновават за неговата позиция – задача, която се усложнява още повече от завръщането на майка им и бивша съпруга на Лушъс Куки (Хенсън), която е освободена от затвора. Докато обаче членовете на фамилията се борят помежду си и правят отчаяни опити да поемат контрола над компанията, възниква по-голяма външна заплаха, която би могла да ги накара да се обединят.

ИКЕА представи най-новата си лимитирана колекция GILTIG - със специална изложба



до 3 април колекцията гостува в Галерия 2.0 –София. GILTIG е създадена в партньорство с лондонския моден дизайнер на мъжки облекла Кейти Иъри, поставя началото на серия от партньорства с иновативни дизайнери, като пренася типичните за нея атрактивни илюстрации върху мебели и аксесоари.
Цялата линия бе курирана като изложба от Студио Комплект, а откриването й бе съпроводено от дискусия на тема „Модата среща интериорния дизайн”, с участието на Поли Георгиева, интериорен дизайнер в ИКЕА, Лидия Манолова, интериорен редактор в сп. BRAVACASA и Антония Йорданова, креативен директор на българския моден бранд KNAPP.Адриана Андреева и Бояна Гаурова от Студио Комплект, бяха модератори на събитието. Участващите в дискусията коментираха редица примери за дизайн колаборации и анализираxа трендовете в тази посока по света и у нас.
С този проект ИКЕА поставя началото на серия от колаборации с атрактивни имена от модата, изкуството и интериорния дизайн в разработването на лимитирани колекции за шведския бранд.
Колекцията GILTIG е създадена, за да провокира сетивата и носи пъстрия и атрактивен дизайн от щампите на Иъри. Пълната гама на GILTIG ще се предлага в магазин ИКЕА oт началото на април само за няколко седмици тази пролет и включва aксесоари за стена, абажури, различни текстилни материали за дома, съдове за хранене, чанти и други продукти.
Модните експерти описват стилът на Иъри като ефектна стрийт мода, а според самата Кейти нейното творчество е „провокация за сетивата и цвят, наситен до краен предел.“
-Искам да развълнувам хората. Да ги накарам да искат цялата колекция, не от необходимост или заради функциите й, а защото е различна и свежа. Научих много от работата си с ИКЕА – невероятно е да видиш своя дизайн в изцяло нов контекст. Има толкова много неща, които можеш да направиш с обзавеждането на дома,  толкова много граници, които да прекрачиш”, споделя Иъри във видео интервю.


Медици от Македония ще спасяват летния сезон



Лекари от Македония ще спасяват сезона през това лято заради хроничния недостиг на
медицински кадри у нас, заяви . Това заяви пред "Монитор" зам.-председателят на добричката организация на БЛС д-р Пламен Панайотов. Търсенето на лекари е постоянно, но през летния сезон проблемът става много голям. Разчита се на медици в пенсионна възраст от вътрешността на страната, а тази година и от Македония, коментираха браншовици. Напълно липсват реаниматори и анестезиолози. Пред този проблем ще се изправят и арендаторите на плажовете, които са длъжни да имат сключени договори с медици за обслужване на плажните ивици. Сред най-търсените за работа по Южното Черноморие са миячи, хигиенисти и продавачи на еротични стоки. Продавачки на бански и плажни стоки, персонал за ресторанти и камериерки за хотелите се търсят на пожар, като изискванията са свалени, за владеене на езици дори не става въпрос. „За летния сезон се набират майстори готвачи със заплащане от 800 до 1200 лв. според категорията на обекта и квалификацията и уменията. Шеф-готвачите се наемат със стартова заплата от 1200 лв., като там таван няма. Стартово бармани и сервитьори се наемат за 500 лв. работна заплата”, каза Димитър Димитров, шеф на регионалната браншова структура на хотелиерите и ресторантьорите. За сравнение между 2600 и 3100 лв. предлагат ресторанти в Германия на опитни готвачи. В Италия майсторите на черпака ще получат между 2300 и 2800 лв. Същите са възнагражденията и в Испания.


Д-р Семерджиев: Протестът на лекарите бута "Борисов 2"



Изключително опасно е - близо 4500 общопрактикуващи лекари, от които зависи всеки следващ
етаж в здравната система като направление за консултации и хоспитализация да спрат работа. Ако това се случи може и да падне правителството. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев пред ON AIR. "Ако лекарите не отстъпят - оставката е сигурна. Министър Москов няма ход. Решенията му са лоши, ще става все по-лошо в системата и ще бъде залята от съдебни дела", посочи още д-р Семерджиев. Няма гласуван Рамков договор, а има еднолично наложено решение най-вече от страна на здравния министър Петър Москов . В случая НЗОК възприема 100% това, което той желае и на практика го прилага върху колегите, така че протестите на общопрактикуващите лекари са абсолютно обосновани. Не само те протестират, а и общинските и частните болници , убеден е той. "Протестът е доста по-голям. Днес виждаме общопрактикуващите лекари, а утре очакваме да се включат другите колеги. За съжаление здравеопазването не се нуждаеше от този конфликт, но виждам, че министър Москов е твърдо решен да прокара своите решения докрай. Това прави конфликта доста остър и ако не отстъпят и лекарите, ще бъдем свидетели на оставки", прогнозира д-р Семерджиев. "В случая терминът реформа не е валиден, а имаме предлагане на лоши решения. И впоследствие резултатите от тях. Едно от тези решения, което беше гласувано на Национален съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и този отказ за подписване на Рамков договор дойде точно от там - това е разширен форум за управление на съсловието. Едно от тези предложения, които отхвърлят е "пръстовият отпечатък" лекарите не са съгласни да прокарат тази наистина зловеща идея на всеки българин да се взима пръстов отпечатък за достъп до здравеопазването. За това нещо, което министър Петър Москов още в началото на мандата каза че на 1 януари 2016 г., който отдавна мина, ще имаме електронни здравни карти", коментира д-р Семерджиев. Идеята за пръстов отпечатък е обидна, посочи експертът. Според него е "зловеща", защото ни връща в онзи роман, който сме чели по времето на тоталитаризма на Джордж Оруел и неговата "1984 г." "Това ще позволи подобен тип пръстови отпечатъци, вземането им и интегрирането им с всички регистри в страната - ще позволи за всеки български гражданин да има досие, каквото и в Държавна сигурност не е имал. Държавата, която финансираме чрез данъците си трябва да е прозрачна за нас, а не ние прозрачни за държавата", уточни експертът. Идеята за индивидуалните пакети е мъртво родена, посочи д-р Семерджиев. По думите му такива пакети може да има в застрахователен тип здравна система, а не в осигурителен тип, който предполага солидарност. "Най-справедливият модел е такъв - когато вие имате своята задължителна здравна осигуровка - да ви осигурява достъп до здравната система и то именно на солидарен принцип, независимо от това, което боледувате. Докато болест и осигуровка за болест, основана на риска, който носите като индивид и съответно оформяне на индивидуален пакет, това означава, че вие нямате пълен достъп, а само до онези услуги от здравеопазването, които не натоварват прекомерно здравната система", обясни той. При всички случаи 8% е ниска здравна осигурителна вноска и тя би трябвало да бъде поне 10%, коментира още експертът. По думите му обаче това не е предложено от здравния министър.



frognews.bg
Снимка:  lko-semerdjiev.bg

Методи Янков: Управлението използва 4 големи неистини, за да мотивира действията си



 Не протестират само семейните лекари! Протестират и болниците – общински и частни.
Несъгласни, но не протестиращи, са и държавните болници. “По-важно е защо протестираме - заради нормативния хаос, при който сме принудени да упражняваме професията и да носим отговорност; освен за здравето на пациентите си да носим и тежки финансови отговорности пред НЗОК .” Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ д-р Методи Янков – член на УС на Националното сдружение на частните болници. Вече е са изминали 3 месеца, а лекарите работят по правила и указания, измислени от Надзорния съвет на НЗОК , поясни той: “Те са надзорен съвет на администрацията на НЗОК , а не управители на здравеопазването. Надзорния съвет не заменя НЗОК нито Районните каси, нито Министерството на здравеопазването, нито Лекарския съюз, нито нас – управителите на болниците. Няма право да законотворства.” От година и половина, в която темата за здравеопазването не слиза от дневния ред на медиите, все още лекарите не са видели синхронизиран пакет от закони, наредби и указания, които да нарекат реформа, коментира Янков и допълни, че управлението използва 4 големи неистини, за да мотивира действията си: “Първата голяма лъжа е, че няма реформа. Втората лъжа е, че парите са много, ама не се употребяват правилно. Третата лъжа, че болниците са много и много крадат. Четвъртата лъжа е, че Националната здравноосигурителна каса е независима. Вижте, ние сме си задали погрешна посока, използваме погрешни аргументи и отиваме на погрешно място!” Янков изтъкна, че болниците трудно излизат на протест и даде за пример своята, където днес има 17 големи операции, а на химиотерапия трябва да дойдат 60-70 души. “Омръзна ни да ни обиждат. Омръзна ни да ни казват колко крадем. 10 големи болници, държавни, тоест на министъра, използват над 65% от бюджета на Касата. Това ли са крадците? Министърът нарича своите болници „крадци“?! Или „крадци“ сме онези по-малките, които не получаваме по 260 милиона в годината държавни субсидии. 500 милиона задължения чии са? На частните болници или на държавните?” Всяка година НЗОК започва с дефицит от около 300 млн. лева, допълни лекарят, защото през януари се разплащат дейности извършени през ноември и декември на предходната година.
Увеличението на парите в НЗОК е за сметка на лекарствата. От 200 милиона разходите за лекарства се увеличиха на около 500 милиона. Парите за клинични пътеки и за медицински дейности не са се увеличили в последните 7-8 години, изтъкна Янков и спомена за предложение на лекарите към директора на НЗОК :
“След като пръстовият идентификатор е инструмент на НЗОК , нека тя да си го плати! Да закупи всички устройства, да купи софтуерите и да плати сервизирането. Още по-добре е, че така ще могат да си контролират апаратите, а не после да ни обвинят, че ги манипулираме.” Според лекаря, резултатът, който ще се получи от идетификацията, не си заслужава разходите от нея.


БНР 
Снимка: mc-svetapetka.com

Москов е опасен и за премиера



Подчертавам това, защото премиерът Борисов, който е единственият защитник на Петър
Москов , се опита да елементаризира проблема и да изкара лекарите алчни същества, които ламтят само за пари. Разбира се, че алчни лекари има и че основният проблем на здравната ни система е безконтролното изтичане на милиони, но тъкмо Борисов и Москов не само че не направиха нищо, за да спрат това изтичане, но активно подкрепят и насърчават онези, които го практикуват. Публична тайна е, че и болниците бяха превърнати от политиците в източник за пълнене на партийните каси, а през годините всяка нова власт, която поемаше управлението, не пропускаше да назначава свои директори в държавните и общински здравни заведения. Но не това е темата на този коментар. За корупцията в здравеопазването всичко е казано, а и хората го изпитват на гърба си ежедневно. Пределно ясно е, че тя е възможна, подобно на контрабандата, само ако се осъществява под надзора на държавата Впрочем да не забравяме, че Бойко Борисов и ГЕРБ откраднаха наведнъж най-крупната сума в тази сфера и това безобразие им се размина, както всички останали. В първия мандат на ГЕРБ от Здравната каса бяха изтеглени милиард и половина лева. които по закон не можеха да бъдат пипани и трябваше да бъдат изхарчени само за здраве, което не попречи на Борисов и Дянков да ги прехвърлят в общия бюджет и да ги похарчат за всичко друго, но не и за здраве. Най-вероятно по-голямата част от парите са отишли в обръчи от фирмите на властта по любимата схема за обществени поръчки. Сега обаче недоволството срещу Москов дори не е просто за пари, а срещу собствената му некадърност на министър: „Протестираме срещу нормативния хаос", каза председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново д-р Христо Димитров пред БНР. „Нормативният хаос, който вече ни превръща в такива администратори и писарушки, че ние ставаме опасни за здравето и дори живота на нашите пациенти. Държа да уточня, ние за пари не говорим, става дума за правила, процедури и по възможност да бъдем лекари", допълни д-р Димитров. Както споменах и в началото, освен общопрактикуващите лекари от цялата страна, забележете, срещу Москов застанаха и Българският лекарски съюз и Сдружението на общинските и частните болници в страната. Почти цялата гилдия се вдигна срещу този човек, а аз не помня подобно нещо да се е случвало през последните 25 години. Малко преди тях Конституционният съд също даде своята оценка за работата на министъра, като обяви за противоконституционни почти всичките му предложения за т.нар. от него реформа в здравеопазването. Лично аз не се сещам нито един сериозен човек да е излязъл в негова защита по темата. Дори клиентелата, която Москов си отгледа през последните месеци, и въпреки огромните средства, които плаща на медии за пиар, няма нито един глас в негова защита Трябва да си голям гьонсурат, за да продължаваш да стоиш на поста си следтакъв грандиозен провал. Възможно е обаче Москов да има други причини или някой друг да го мотивира в това упорство. Този мотив се нарича корупция и според мен е по-вероятният. Очевидно е, че нищо от това, което министърът на здравеопазването ни обещаваше през последните месеци, няма да се случи. Очевидно е, че няма да има никаква реформа, особено след решението на Конституционния съд, и че от формална гледна точка Москов няма повече какво да прави в това управление. Особено след като собствената му партия, която го излъчи за министър, излезе в опозиция. От тук нататък той не може да направи нищо в тази сфера, освен да акумулира недоволство От политическа и управленска гледна точка най-нормалното би било той да подаде оставка, за да даде възможност за рестарт на системата, която сам доведе до безизходица.Да не говорим, че премиерът Борисов сменяше предшествениците му като носни кърпички по време на предишния си мандат, и то само за една десета от гафовете, които върши днес Москов. Вместо това Борисов го защитава, сякаш му е роден син, за което може да има само една-единствена причина: много пари. Съдейки по някои очевидни далавери, които Петър Москов направи през последната година, си правя заключението, че би имал смелост да ги извърши само с височайше покровителство. И тъй като Петър Москов никога не е имал сериозен политически гръб, в смисъл на голяма партия зад гърба си, единствената възможност да разгърне толкова нагло алчността си е протекцията лично на премиера Борисов. Наивно е да се мисли нещо различно от тази проста схема. И тъй като тази протекция си има своята сериозна цена, която може да бъде изчислявана на десетки, да не кажа стотици милиони, сме свидетели на всичко това. Сляпа и глуха защита, без нито един сериозен аргумент. Борисов не пази Москов, а пази себе си Да го разкара просто така е все едно да разкара Цветан Цветанов от ГЕРБ. Би било самоунищожително. Ето защо предполагам, че много скоро Борисов ще бъде принуден да помоли Москов да се разделят по взаимно съгласие, щадейки болезненото му самолюбие и скривайки се зад някакъв благовиден на пръв поглед претекст. Отстрани това изглежда логично и лесно на пръв поглед, но в политиката и особено във властта е неописуемо трудно, почти невъзможно. Подобни раздели винаги приключват зле за едната страна, която рано или късно тръгва да си отмъщава. Между другото в момента наблюдаваме много интересен подобен сюжет с публичната раздяла между Бойко Борисов и Делян Пеев-ски, чиито общи бизнес начинания са истинската спойка на неофициалната коалиция между ГЕРБ и ДПС. В момента Борисов се опитва да направи именно такава цивилизована раздяла, очевидно уговорена с Пеевски и със самия Ахмед Доган, и ще бъде много интересно да се проследи дали тя наистина ще се получи. Лично аз съм скептичен, но отговора на този въпрос ще получим много скоро. Във всеки случай Петър Москов ще бъде следващият, с когото Борисов ще трябва да се раздели защото е вреден и опасен не само за политическия имидж на премиера, но и за здравето на всички българи, които имат досег с българското здравеопазване.



Явор Дачков
В.”Галерия”
Снимка: dnes.dir.bg

Шут отзад за Петър Москов



В студентските ми години имах един доста минорен приятел. Той след третата бира започваше
да проклина живота си, който направил така, че да учи философия вместо медицина, вследствие на това се разминал с мечтата да стане анестезиолог. Уви, в мотивацията му нямаше нищо благородно и хуманистично. Точно обратното - моят приятел тънеше в завист точно към тези лекари, защото имат лесен достъп до дрога, до онова митично заключено шкафче във всяка болница, което пази препаратите, които те пращат на астрално пътешествие мигновено, при това дори не ти искат виза за най-екзотичните дестинации. С други думи - не подценявайте анестезиолога, не се знае къде може да ви прати и дали изобщо ще ви върне от там.
И като казах "дрога", се сетих за Петър Москов , но, опазил ме Аллах, не защото го подозирам в скрита наркомания, а защото и той, и дрогата имат странен ефект върху отделните индивиди. Ето Москов, който започна кариерата си като цветна халюцинация, като нов модел политическо екстази, напоследък се посреща болезнено като тежка абстиненция, свързана с обилно потене и болки във всички крайници.
От понеделник лекари в цялата страна започнаха протести срещу министъра си и срещу ръководството на Здравната каса, и това е процес, който със сигурност няма да приключи в близките месеци. Белите престилки са убедени, че системата е достигнала критичната точка на хаос, а това, което Москов нарича реформа, действа като смъртоносна доза радиация, прокламирана като някакво иновативно решение на проблемите.
Много е важно да си припомним, че само преди година и нещо протестиращите лекари наистина вярваха, че Москов е на тяхна страна и че ще прави политика в тяхно име. Илюзия, за която днес плащат като човек, на когото са му пробутали некачествено, но много рекламирано по телевизията лекарство.
Ако можеше неописуемото положение в сектора да се обобщи в едно изречение, то вероятно би звучало така: "Лекарите протестират, пациентите изнемогват, защото концлагерната реформа на Москов превърна здравната система в Дахау, частните болници са гневни - всички искат да линчуват столичния анестезиолог и надъхан костовист, на когото обаче дотолкова не му пука, че дори собствената му партия се отрече от него и шизофренично избяга в опозиция".
При такова ниво на гняв, протест и политически непукизъм вече е ясно, че този здравен министър се превърна в черната дупка на кабинета "Борисов 2". Да, това е наистина велико постижение, защото за този приз гуруто на упойките задмина дори такива титани на мисълта и действието като неадекватните фигуранти – (без)отговорния за отбраната Николай Ненчев, социоложката и МВР шефка Румяна Бъчварова и външния министър Даниел Митов. И ето тук вече идва грандиозната политическа мистерия. Премиерът Бойко Борисов най-неочаквано се запъна и отказа да отстрани Петър Москов от кабинета си. Дори изсъска на протестиращите лекари, че здравеопазването не е много по-добро от миналата година, че да хленчат за повече пари.
Министър-председателят вероятно има основания да се гневи, но адресатът на конското не е съвсем точен. Ако нещо в здравната система куца, то ритниците трябва да отнесе ресорният в правителството, защото именно той, като черен маг с хаотичен поглед, разруши дори и малкото, което наистина работеше. Какъв е този райски газ, който е приспал политическия инстинкт на Борисов, само можем да гадаем. Защото нека да припомним. В кабинетите на ГЕРБ обикновено няма по-проветрив пост от този на здравен министър . В първото правителство Божидар Нанев изхвърча като тапа на прокиснала боза, още преди да навърти и година на поста. След това като министър се упражни позабравената, но зверски колоритна Анна-Мария Борисова, която твърдеше, че е била намерена на един завой и се е сдобила с оферта за министър. След нея Стефан Константинов също не успя да се задържи много по-дълго, защото духът бе изваден от бутилката. Най-накрая постът беше поет от "тежката артилерия на ГЕРБ" Десислава Атанасова, която дори не принадлежеше към лекарското съсловие, но бе пратена като пожарна команда, нищо че от маркуча й произлизаше само съскане без вода, а когато то не стряскаше достатъчно, включваше и металните си нотки в гласа с размахване на садо-мазо камшик.
Ето обаче Москов взе че се закрепи като вечна амалгамена пломба на пулпитен зъб и докара положението дотам, че скоро няма да има болница в страната, където лекарите да не хвърлят стрелички по портрета му в свободното си време, когато не стачкуват. На фона на стратегическата и управленска немощ обаче контрастира московският хищен политически апетит. Оказа се, че участието във властта е цел на целите, върховната дрога за опиталия какво ли не анестезиолог. Така в мига, в който неговата партия-носител ДСБ му стана неудобна, ненужна и непотребна, той пренебрегна всичките й решения накуп и остана в правителството. Вече дори се говори, че търсел пътища за членство в ГЕРБ и вероятно е въпрос на време Бойко Борисов бащински да го прибере под крилото си. Но това едва ли е единствената причина на премиера да го търпи в правителството. Там със сигурност има и друга игра, която вече прозира. Защото идейното и политическо обезценяване на Москов пред очите на лекари, публика и общество всъщност е идеалната рекламна кампания на ГЕРБ за окончателното овладяване на дясното пространство. И за целта е достатъчно метаморфозите на здравния министър да бъдат следени като риалити, което да покаже ценностния състав на най-рекламирания доскоро десебар, удобно тръгнал по нанадолнището. Райският газ, с който омагьосваше своите фенове, вече се поизпари и след като ефектът отмина, лъсна истинското лице на Москов – поредният политически вампир, решил да ни смуче, докато може. Според мен, това е отговорът на загадката защо този вирус, бъг в системата толкова време не беше деинсталиран от програмата на управлението. Москов е необходим именно като аномалия, която да погребе претенциите на неговата партия и всяка след нея за морал в политиката. Какъв морал, братче - пред очите си имаме човек, който предаде формацията си, предаде и корените си. Да не забравяме само как той непрекъснато се хвалеше кой му е роднина, въздигайки до святост социалдемократа Атанас Москов, пред чийто портрет се кълнеше, без окото му да мигне. Такъв кадър не само не може повече да претендира за морал, но не може да иска и никой да му повери здравето си с тъжната надежда да бъде лекуван.
Това е декодирането на загадката "Москов". Той принадлежи към новата порода студенокръвни политици - помпозни костюмари, които се носят и без вратовръзки понякога, но само за да парадират колко са модерни, освободени и либерални. А всъщност са абсолютно безсъдържателни и лицемерни до побъркване. Хора с претенциозен (умно-красив) речник, които говорят като латиносваляч от сапунена сага. И най-важното - те отдавна знаят, че пипнеш ли кокала на властта, другото са подробности. Обществото вече е толкова отчаяно, раздрано от бедност, интриги и мизерия, че няма никакво значение какво точно се говори, какво се казва и прави. Важното е всеки ден да присъстваш в медиите с грандиозни обещания и мелодраматични клетви за светло бъдеще с малко туш и лучени капки в очите. Здравният министър е поредният от медийните хамелеони с алчни и ненаситни душици, и това отдавна вече не е проблем само на политиката, а на нас като нация. Всички тия са фалшиво състрадателни, но на практика не живеят в една реалност с измъчените и изтормозени хора, които не знаят дали ще осъмнат на другия ден. Те обитават вселената на телевизионната илюзия, а всички останали живеем в кошмарната реалност, където заплатите и пенсиите свършват още на втората седмица, а след това се чудим как да изкараме месеца със или без лекарства. Типичното московче обаче не дава пет пари за това. За него са важни не хората, а поканите да участва в сутрешните блокове. Тази телевизионна България, в която живеят те, няма нищо общо с нашата истинска България.
Тяхната България е анестезирана, стерилна и готова да посрещне всичките им безумия с аплодисменти, докато истинската скърца със зъби и само чака часа, в който да си върне за всички експерименти с нея. Това е трагедията на анестезиолозите в политиката. Не можеш да упоиш едно общество до такава степен, че лилипутът да мине за великан. Няма как да пробуташ дрога-видението за реалност. Проблемът на въображаемото здравеопазване е, че то не лекува, а убива хората. Заради това е време някой да сложи край на упойката, да спре райския газ и да прати Москов обратно в реалността.
Това ще е най-голямата услуга, която той е получавал в живота си, пък дори да му се даде начален тласък с шут отзад.

Александър Симов
klassa.bg
Снимка: dariknews.bg

Дори провалът на министър Москов потъна в хаоса на здравеопазването




Министърът обещава несъществуващи талони за прегледи, а джипитата са тези, които ще отнесат гнева на пациентите заради липсата им.
Тазгодишният хаос в здравния сектор се очакваше да настъпи на 1 април, за когато бяха планирани да влязат в сила поредица грандиозни реформи, намислени от здравния министър Петър Москов . Реформите, разбира се, една по една бяха отложени или направо отменени, но пък хаосът подрани с около седмица. Личните лекари обявиха протест и на места дори спират да работят за по няколко часа до ден. Атакуваните отговорни служби минаха в отбрана, използвайки обичайния успешен прийом - контраатака. Междувременно в съвършено последния момент се приемат правилата, по които системата ще работи тази година. Пациентите - традиционно - нямат никаква представа какво се случва и са окончателно ошашавени - да ходят ли при джипито, или не, кога и къде да дадат пръстов отпечатък, има или няма направления за прегледи.Общопрактикуващите лекари обявиха, че чашата е преляла, и започнаха да спират работа. Хем твърдят, че не протестират за пари, хем са недоволни, че има разминаване между обявяваните от министър Москов "безпрецедентни" увеличения на парите за извънболничната помощ, защото по перото за първична помощ ръстът е с мижавите 2 млн. лв. Не искат да снемат пръстови отпечатъци, въпреки че не се предвижда това да се случи тази година. Стачкуват срещу "нормативния хаос", но не успяват да го опишат. В крайна сметка никой не разбира какъв им е проблемът и защо протестират. За капак отстрани суфлират и от Българския лекарски съюз и твърдят, че имало джипита, които дори нямало да сключат договори със здравната каса и ще оставят пациентите си на произвола на съдбата. Което поражда единствено ехидни коментари, защото на всички е ясно, че общопрактикуващите нямат особен избор - ако не работят със здравната каса, няма какво да работят.Проблемите в първичната извънболнична помощ се трупат още от момента, в който тя беше създадена. Общопрактикуващите бяха натоварени с огромни очаквания, срещу които се натъртваше какви космически суми ще получават. Реалността обаче е, че личните лекари се занимават предимно с бумащина и дори да имат някакви медицински интереси към пациентите си, те бързо биват потушени от лимитите за изследвания и консултации, които им се спускат. Парите, които получават, са от нижощни до прилични - според практиката на всеки отделен лекар. Проверките от здравната каса, глобите и спрените заради технически пропуски средства са жестоки. Работата изобщо не е приятна и неслучайно все по-малко лекари искат да я вършатСега, след 1 април, от джипитата се иска да работят по правила, които дори още не са виждали - те още не са публикувани в "Държавен вестник", защото бяха окончателно приети едва преди два дни. Дори само това е легитимен повод за недоволство в цялата система. Парите не са повече, прокрадва се обаче изискване за снемане на пръстови отпечатъци, което само ще усложни нещата, защото според нормативната уредба един преглед трябва да трае минимум 15 минути, което не винаги е необходимо. Когато обаче това се засича през идентификацията с пръст, здравната каса ще може лесно да следи колко е стоял в кабинета всеки един пациент и - ако реши - да санкционира лекаря, ако прегледът е продължил 14 минути например. Най-дразнещото и дори опасното за работата на личните лекари обаче са лозунгите на Петър Москов , които джипитата ще трябва да реализират на собствен гръб. Той щедро обяснява за безпрецедентния ръст на парите за извъболнична помощ, за невижданото увеличение на направленията за прегледи и изследвания и повечето профилактика. Ръстът на парите обаче е почти нулев и е предимно счетоводна еквилибристика - ще се платят толкова пари за профилактични прегледи например, колкото и миналата година. Просто през 2015 г. са извършени повече прегледи от заложеното първоначално. Особено дразнещи са обещанията за талоните. Те са любимата тема на пациентите и се очаква, че когато им се обещаят купища нови направления, те ще ръкопляскат на Москов поне до края на годината. Само че джипитата ще го отнесат. При близо 7 млн. платени направления през 2015 г. ръст от около 400 000 не е кой знае какво и месечно на пациент се падат по 0.009 талона повече. Безспорно - по-добре от нищо, но след масираните обещания всички пациенти на личните лекари ще се изсипят пред кабинетите и ще си искат талоните. Джипито може да има 3 направления повече, но за тях ще кандидатстват 30 души и общопрактикуващият, а не Москов, ще отнесе скандалитеГлас надигнаха и частните, и общинските болници, които също заплашиха с протести, макар че за тях вече никой не разбра какъв е конкретният повод. Те просто искат повече пари и сметнаха, че моментът е подходящ да го напомнят и да направят какофонията пълна.На това от най-високо ниво - кабинетът и лично премиерът Борисов отговориха с отпускане на допълнителни 12 млн. лв. за лечение с кибер нож. Москов обаче не се въздържа и смело обвини "анонимни индивиди" в здравната каса и лекарския съюз за подмолно и без ничие знание намаляване на цените на клинични пътеки за онколечение. Естествено, чак след намесата на Москов справедливостта възтържествува и онкоболните и техните лекари могат да бъдат спокойни - цените няма да се пипат. При положение че преговорите за цените в болниците текат на всякакви равнища - от експерти до управителен и надзорен съвет на БЛС и НЗОК от месеци, от толкова онколозите предупреждават, че има проблем и никой не си позволява да публикува официално каквото и да било без санкцията на всякакви видове началници, позата на Москов може да се окачестви единствено като нескопосан опит за отклоняване на внимание.А на съвсем заден план остана фактът, че единствената реформа, която ще влезе в сила от 1 април, е въвеждането на здравната карта, според която леглата за активно лечение в болниците са малко повече от нужното. Но и картата претърпя доста корекции и затова излишните структури изведнъж се оказаха по-малко в сравнение с първоначалните много. Какво реално ще се случи - тепърва ще се сключват договорите на болниците и тепърва ще стане ясно ще има ли изобщо някаква промяна спрямо статуквото. Всичко останало - основен и допълнителен пакет за лечение, пръстови отпечатъци и промени при плащането на лекарствата - остава за по-късно. "Отлагане" всъщност е евфемизъм за провала. Министър Москов се провали - след всички шумни закани, клетви и обещания реалната промяна няма да има. И този път.


Янина Здравкова
В.„Сега”
Снимка:bultimes.com

Лекарите и държавата трябва да си говорят



Само така всички ще спрем да плащаме чужди сметки

Личните лекари протестират вече 4-и ден, а днес се включват най-големите градове -София, Варна, Пловдив. Министрите на здравеопазването д-р Петър Москов и на финансите Владислав Горанов казаха, че не разбират защо е протестът, след като в бюджета на здравната каса за извънболничната помощ е „гарантирано" увеличение с 36 млн. лв. Министър Москов призна правото на колегите си да протестират все пак, като уточни, че „така е в демокрацията". Джипитата са му обидени, задето казал, че те може и да се сменят. Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров пък го нарече „момчето" в едно интервю и обясни, че протестът е заради нормативния хаос, който блокира работата на личните лекари. На 3-ия ден от протеста в сряда двете страни се срещнаха, не се разбраха, но поне започнаха да си говорят. Протестът продължава. Личните лекари са недоволни, че липсва „чуваемост" към техните предложения по промените в наредбите, а държавата твърди, че осигурява по-високо финансиране и повече услуги за пациентите. В половин България остават на разположение само дежурни кабинети за неотложна помощ. Към края на 2015 г. у нас работят общо 4495 общопрактикуващи лекари. Здравната карта сочи, че в тази дейност у нас има дефицит. Защо всъщност протестират джипитата? Подкрепят ги сдруженията на частните и общинските болници, както и синдикатът на полицаите. Не ги подкрепят асоциацията на университетските болници и спешните лекари. Етичната комисия на Българския лекарски съюз (БЛС) излезе със становище, че протестът не нарушава етичните правила. Основното недоволство на джипитата е свързано с начина, по който се променят условията за работа - чрез изменения в наредби и закони, а не в процеса на договарянето със здравната каса. C други думи, държавата не ги е питала и не е взела предвид предложенията им, като е променяла правилата. Залагат се нови дейности без финансово обезпечение, задава се и взривоопасната комбинация от фиксиран на 15 минути преглед на всеки пациент плюс въвеждане на пръстовия идентификатор, казват джипитата. Лекарите тълкуват това така: дори да имаш работа с пациента за 3 минути, той трябва да стои в кабинета 15, защото пръстовият идентификатор отчита кой, кога и за какво е влязъл и излязъл. Страхът от този абсурд пълзи по региони, а лекарите не знаят, че въвеждането на пръстовия идентификатор в първичната извън-болнична помощ се отлага - засега за идната година. Целта на договарянето между БЛС и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е да се стигне до подписването на национален рамков договор, който урежда правилата на съвместната им работа. Тази година най-представителният форум на съсловната организация - съборът на БЛС, не прие предложения проект за рамков договор и той не бе сключен. В резултат, както предвижда законът, управляващият орган на НЗОК - надзорният съвет, в който членуват трима зам.-министри, представители на работодателите, синдикатите и пациентите, прие промените служебно. Те влизат в сила от утре, 1 април. Сдружението на джипитата е против т.нар. служебен рамков договор и настоява за възстановяване на договорното начало. Освен това личните лекари отдавна искат да бъдат самостоятелно представени в договарянето поради специфичните проблеми на тяхната работа Смятат, че БЛС не ги представлява адекватно в този процес. Между другото, така смятат и много от отделните организации на болниците и специалистите, а онкологичната общност за малко да пострада ефективно. Дни преди изпращането на служебния рамков договор за обнародване в „Държавен вестник", се разбра, че са орязани цените на клиничните пътеки и амбулаторните процедури в онкологията. Министър Москов заяви, че това е дело на „анонимни и неизвестни чиновници от здравната каса и анонимни представители на съсловни организации", които „договарят нещо, за което сметката плаща държавата". Излиза, че нещо куца в т.нар. договаряне в сегашния му вид. Джипитата и управляващите здравеопазването най-вероятно ще се разберат в следващите дни. За пореден път се вижда, че проблемите в тази област се решават само чрез диалог.л Особено комуникационните проблеми, от които страда здравната система напоследък. Лекарите и държавата просто трябва да си говорят. Без емоции, с хладен разум, с аргументи. Само по този начин всички ще спрем да плащаме чужди сметки.


Анна Ботинова
В.”24 часа”
Снимка:  dennews.bg

Не разбирам мотивите за протести на личните лекари, заяви д-р Станимир Хасърджиев


Отпорът в здравеопазването е грандиозен заради частни интереси

Това заяви пред Economic.bg д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация . По думите му, една част от джипитата протестират заради пръстовия отпечатък, въпреки че не важи за тях, други, защото няма пари, а всъщност през 2016 г. те са много повече. „Трети казаха, че протестират заради направленията, а има 560 хил. повече. Дано да не е просто мътене на водите в един момент, в който всички трябва да направим така, че българските пациенти да не останат на улицата“, коментира Хасърджиев.
Според закона системата трябва да функционира нормално от 1 април. Председателят на НПО изрази мнение, че системата е достатъчно зле и никой не е доволен от нея, заради което тя има нужда от промяна.
„Стъпките, които бяха предприети в последните месеци, са в правилната посока. В момента отпорът е грандиозен, основно от частни лечебни заведения с нарушен икономически интерес. Това са хора, които очевидно са били доволни от сегашното статукво. Българските граждани обаче не са доволни и тази реформа е крайно необходима“, категоричен бе д-р Станимир Хасърджиев.
Той добави, че здравната реформа ще е болезнена, с много сътресения и протести и изрази надежда, че политици и лекари ще прокарат промените докрай, защото страната ни няма друг избор. 




Еconomic.bg 

Лекарите готвят общонационален протест на 6 април


Опитът за „помирение” между лекарите и МЗ завърши неуспешно.
Макар, че д-р Петър Москов предложи повече направления за хипертониците, и премахване на глобите за ОПЛ, при надвишаване лимитите за направления. Ще бъде върнато старото правило, предвиждащо когато общото количество се свърши на ниво районна здравна каса, да им се налагат санкции.
-Не ми пари под краката, защото съм уверен в това, което правя, за да излезем от кризата. Застоят в сферата на здравеопазването изисква по-радикални промени и това поражда недоволство. Чух от протестиращите лични лекари, че не става въпрос за пари. Приемам го това нещо. Във връзка с техните искания върнахме тези профилактични прегледи за хипертониците. След настоявания на джипитата се запазват и 4-те профилактични прегледа за диспансеризирани пациенти с артериална хипертония. Предвиждаше се те да бъдат разделени - 2 при личния лекар и 2 при специалист кардиолог. Сега запазваме двата прегледа при специалист, но връщаме възможността за 4 прегледа при личния лекар, коментира той и увери, че за всичко, което трябва и е резонно, винаги е на разположение и намира решение. Д-р Москов обаче бе категоричен, че не може да приеме нежеланието да има ясни критерии за резултата от дейността на лекарите.
Според него мотивираните искания на личните лекари са взети предвид в решението на НЗОК и е променена наредбата за пакета дейности, гарантиран от здравната ката, като в него е върнат 24-часовия ангажимент на лекар спрямо пациента, въпреки , че той не го разбирал желанието на лекарите да са на разположение 24 часа 365 дни в годината, което определи като нечовешко.
-Ние искаме промяна в начина на мислене в системата. За хартиите не пожелаха да отстъпят да няма още един лист хартия там от направленията за болници, когато се изпраща за хоспитализация пациента, каза доц. Любомир Киров, председател на НСАПЛБ. От думите му стана ясно, че личните лекари са твърдо против пръстовия идентификатор и настояват да се премахне минималната продължителност от 30 минути на преглед-разписана в Националната здравна стратегия.
Омбудсманът Мая Манолова апелира да се възстанови договорното начало.
По думите и няма как да се направи реформа в толкова важна сфера напук на пациентите и напук на българските лекари, защото освен пари са необходими уважение, диалог и правила, които се подкрепят от всички.
-Не искаме да сваляме министъра или правителството, а наредбите да бъдат преработени така, че лекарите да са улеснени наистина да лекуват, не да се товарят с администрация, обясниха над 60 бургаски джипита. Професията става нежелана от младите, има недостиг на кадри, 58 г. е средната възраст на личните лекари, заяви председателят на ОПЛ в Бургас д-р Петко Желяков.
Лекари от Стара Загора и Казанлък пък поискаха среща с премиера, който призова джипитата да са по-скромни в исканията си, за да му обяснят, че не протестират за пари, а защото „хаосът е достигнал критична точка"-„чашата е преляла”... Пациентска организация подкрепи лекарските протести, определяйки политиката на здравния министър Петър Москов като поредния експеримент, от който произлиза реален риск за живота и здравето на българите. От Федерация „Български пациентски форум" коментираха, че за своето управление министърът е показал, че не желае диалог нито с лекари, нито с реалните пациенти. „Той не желае да чува критики и инакомислещи хора", посочват от организацията, и допълват, че реформите, предложени от Москов, водят само до хаос в здравната сфера. От федерацията призоваха министъра да не рискува повече здравето и живота на българите и да не обезличава лекарската професия, съобщи радио „Дарик”.

Снимка: zona-zdrave.com

Здравният министър д-р Петър Москов подписа за обнародване в ДВ анекс към НРД 2015 г.



Той фактически ще замести неподписания от БЛС нов договор за 2016г., съобщиха от МЗ
В анекса са предвидени допълнителни 74,5 млн. лв. над приетия за годината бюджет на НЗОК. От тях 12 млн. лв. са предвидени за лъчелечение и радиохирургия. 3 млн. са насочени към неонатологията, съобщи БГНЕС. За три нови клинични пътеки за продължително лечение са осигурени 23,4 млн. лв., а 36,1 млн. лв. за първична извънболнична помощ, за специализирана извънболнична помощ и за МДД.
-Повечето пари за здраве ще дойдат благодарение на по-добрата събираемост на здравноосгурителните вноски, обясни здравният министър д-р Петър Москов и допълни, че анексите към рамковия договор от миналата година защитават правата на пациентите и гарантират сигурността на системата.
Той бе категоричен, че няма да се откаже от планираната здравна реформа заради лекарските протести. По думите му правилата, по които ще работи НЗОК в бъдеще, са ясно разписани.
Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС бе категоричен, че анекс без БЛС не може да бъде подписан, както и решение за въвеждане на едва ли не нов рамков договор. Наш подпис под този т.нар анекс – няма, заяви той.
-Протестите ще продължат докато НРД 2015 г. не остане в сила и бъде разработен анекс съвместно с консултациите между БЛС и НС на НЗОК. Ние не сме наясно с принципите и правилата за сключване на договори, как отделните лечебни заведения ще сключват договорите си, ще има ли обем, ще има ли лимити, което е от изключителна важност, заяви още д-р Грозев.

Обръщение към всички членове на СЛК на БЛС



 Събранието на делегатите и председателите на дружества на СЛК на БЛС настояваме:

Проектът за решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен,
Да продължи действието на НРД 2015 и възстановяване на действащите към него наредби, до приемането на нов НРД.
Незабавно да се пристъпи към промяна в ЗЗО, в ЗЛЗ и Закона за бюджета на НЗОК в частта му, противоречаща на ЗЗО с цел възстановяване на договорното начало.
Да започне преговорен процес за изготвяне на нов НРД с равнопоставено участие на експерти на БЛС.
Настояваме за ясна прозрачна и точна оценка в средствата на НЗОК, събирани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки три месеца.
Да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на пръстовия индентификатор.
Веднага да започне процедура за корекция на наредбите за прилагане на НРД 2015.
Държавата да започне незабавно да внася в пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблема със здравно неосигурените лица.
Събранието на делегатите и председателите на дружествата на СЛК апелира за присъединяване към протеста на ОПЛ.
Призоваваме ви на 31 март 2016г. за присъствие от 8,30 часа на протеста  на ОПЛ пред хотел ”Хил”/ бивш хотел „Орбита/. Протестът ще продължи до 19,00 часа, така че можете да се включите в удобно за вас време, да подкрепите действията на ОПЛ и да присъедините към техния протест.
Събранието на делегатите и председателите на дружества призовават централната Комисия по професионлна етика на БЛС да се самосезира за недопустимото публично поведение на д-р Петър Москов, уронващо морала и достойнството на българския лекар.
УС на СЛК призовава Комисията по професионална етика на СЛК да се самосезира и разгледа неетичното поведение на д-р Десислава Кателиева.
СЛК на БЛС апелира към всички регионални колегии и централното ръководство на БЛС към искането за оставката на министър Москов.


                                                                              От Събранието

Снимка: tvevropa.com