Translate

понеделник, 23 май 2016 г.

Участниците в Глобалния форум на жените лидери от четири континента приеха Declaration of Sofia



Специална декларация, наречена Declaration of Sofia, посветена на насърчаване на равенството между половете във всеки един аспект от обществения, политическия и икономическия живот,
приеха участниците oт четири континента в Глобалния форум на жените лидери, София 2016.
Форумът се организира от Съвета на жените в бизнеса в България и ЮНЕСКО, под патронажа на генералния директор на организацията и официален кандидат на страната ни за генерален секретар на ООН г-жа Ирина Бокова. 
Декларацията беше връчена символично от Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България на кмета на град София Йорданка Фандъкова, на Ирина Бокова и на Амината Туре, бивш министър председател на Сенегал.
Документът има за цел да потвърди ангажимента на участниците към насърчаване на лидерството сред жените и преодоляване на пречките пред тяхното професионално и личностно развитие.
С Декларацията участниците във форума призовават правителствата, международните организации, гражданското общество и частния сектор да предприемат мерки за насърчаване на равното участие на жените в политиката и пазара на труда, за постигане на баланс между половете в правителствените органи и публичната администрация, в ръководствата на компаниите и други.
Отправя се и призив да се предприемат нужните законодателни и административни реформи за предоставяне на равни права и равен достъп на жените до икономическите ресурси, образователните и обучителни възможности, технологиите. Насърчава се и приемането на регулаторни механизми  с цел промотиране на балансирано представяне на жените в медиите.
Декларацията акцентира и върху образованието на жените като средство за тяхното професионално израстване и овластяване. Във връзка с това тя предвижда внедряването на системи за менторинг, обучения за лидерски умения, а също и осигуряване на достъп до научно, технологично, инженерно и математическо образование на младите момичета, както и система за развитието и задържането на жените в сфери, свързани с науката, технологиите и иновациите.
„Въпросът за равенството не може да е задача само на правителствата, а и на цялото общество, на бизнеса, на цялата международна общност. Ние знаем къде са проблемите, знаем какво трябва да се направи, сега трябва да действаме. Аз лично си тръгвам от Глобалния форум на жените лидери в България с много голям ентусиазъм и много идеи“, подчерта Ирина Бокова на заключителната сесия на Глобалния форум на жените лидери.
„Глобалният форум на жените се провежда за пръв път в България и за мен е чест, че София е домакин.Поздравявам ЮНЕСКО и Съвета на жените в бизнеса в България за организацията на това събитие, което показва, че равноправното участие на жени в политиката, бизнеса, образованието, науката и медиите реално създава по-добри условия за живот, гарантира напредък и повече сигурност. Лично съм убедена, че без образование не може да има равноправие. Образованието е основата, на която се гради пълноправното участие в обществения живот. Това означава, както достъп до добро образование, така и по-дълго оставане в образователната системата. В заключение, ще перифразирам една известна максима - жените не питат какво обществото може да им даде, а знаят какво те могат да му дадат - устойчив растеж и повече сигурност.“, каза Йорданка Фандъкова.
„Ако е възможно да направим кратко обобщение на темите и дискусиите на форума, вярвам, че то би звучало така: „Няма връщане назад”. Бизнесът, политиката, медиите, гражданското общество се променят безвъзвратно и жените все повече заемат полагащото им се място. За това помагат както целенасочените усилия на организации като ЮНЕСКО и Съвета на жените в бизнеса в България, така и примерът и приносът на доказани професионалисти и вдъхновяващи лидери като всички вас.“, обърна се Манолова към участниците във форума.
Според нея Декларацията за жените лидери и равнопоставеността, която беше приета официално днес в София, е още една стъпка в тази посока. Тя обобщава основните принципи, зад които ЮНЕСКО и Съветът на жените в бизнеса в България застават, а именно осигуряването на равни възможности за лична и професионална реализация на двата пола.
„Искрено вярвам, че Глобалният форум на жените лидери и Декларацията от София ще станат отправна точка за по-нататъшни дискусии и мерки за насърчаване на равнопоставеността между мъжете и жените по цял свят.“, заключи Манолова.
Глобалният форум на жените лидери бе организиран с подкрепата на златните спонсори - Siemens България и „Престиж-96” и сребърните - EY България и SAP. Медийните партньори са Нова телевизия и сп. „Мениджър”. Сред компаниите, подкрепили събитието бяха БМВ България, „Катаржина Естейт”, Кока-Кола, Дженерали България, Лидл и др. Домакин на форума бе Гранд Хотел София.
------
Съветът на жените в бизнеса в България” е водеща организация с нестопанска цел, в която членуват висши мениджъри на компании и организации у нас от всички сфери на икономиката. Фирмите, които управляват членовете на Съвета, имат общо годишен оборот от над 9 млрд. лева, което прави около 10% от БВП на страната, в тях работят около 27 000 служители в над 1000 офиса в цялата страна.  Сред целите на Съвета са разпространяване на добрите практики и програми за насърчаване на професионално развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърските позиции; развитие и утвърждаването на професионалните ценности в гражданското общество, образованието, науката, културата, техниката и технологиите; подкрепа за младите специалисти и таланти да реализират потенциала си в България и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар