Translate

четвъртък, 30 май 2013 г.

„Монделийз Интернешънъл“: Леките закуски и напитките между основните хранения са неразделна част от ежедневието ни

Според проведени допитвания на компанията в някои страни в Западна Европа като Великобритания, Германия, Италия, Испания, Франция и България включително, леките закуски и напитките, между основните хранения, са неразделна част от нашия живот. Хората просто имат нужда да похапват преди обяд, преди или след вечеря, за да си осигурят повече енергия за тялото, сила за ума или наслада за душата.
Повечето от тях го правят средно три пъти на ден, като консумират пет продукта или напитки. Трите водещи продукта за междинно похапване са еднакви в България и в чужбина: плодове, шоколад, кафе. В Западна Европа сладкото има превес над солените закуски сред близо 10% от потребителите. Там 68% от междинните закуски се консумират у дома, а само 10% „на крак“.
Солените подкрепителни закуски обаче се радват на голям интерес у нас макар, че не малка част от български участници в проведената он-лайн анкета подчертават, че обичат по равно и сладките и солените закуски.
Верните почитатели само на един от двата вида подкрепителни закуски са по 22%. Според данните от проучването близо 1/4от жителите на големите градове в страната ни похапват в делничните следобеди, а 36% - в следобедите в почивните дни.
Почти 2/3 от запитаните обаче похапват нещо допълнително поне един път седмично. 45% пък го правят инимум един път дневно.
Характерно за българските потребители, е че 61% от тях пропускат основната си закуска в делничните дни, но почти никой не пропуска вечерята. Само 5% я игнорират напълно. В страната ни водещото място за похапване е офисът - 31%. „На крак“ се хранят около 20% от запитаните, докато в чужбина най-предпочитаното място е домът (68%).
Презареждането (енергия за тялото, "защото се почувствах гладен") е водещо за 84% от българските участници в анкетата и за 40% от чужденците. То е движещ мотив най-вече в Германия и Испания. Насладата, награда за душата т.е "да се поглезя", е посочена като причина за похапването от 40% от българите и 45% от чужденците. Ударна мощ (сила за ума - "да се концентрирам") e водеща причина за похапване за 11% от българските и от 15% от чуждестранните участници - основно за младежите (18 - 24 г.), както и за италианците.

Новото име на „Крафт Фуудс България“ е „Монделийз България“



Монделийз Интернешънъл“ е най-големият производител в света на шоколади, бисквити и леки закуски, и вторият по големина производител на кафе и дъвки
 
Промяната в името на компанията е част от процеса на международно преструктуриране на „Крафт Фуудс“ и разделянето на бизнеса на две отделни компании - „Монделийз Интернешънъл“, ангажирана с производството и търговията на шоколади, бисквити, леки закуски и напитки в световен мащаб, и „Крафт Фуудс Груп“, фокусирана върху бизнеса с хранителни продукти в Северна Америка (майонези, замразени храни и др., с които корпорацията не е позната в България).
„Монделийз Интернешънъл“ е най-големият производител в света на шоколади, бисквити и леки закуски, и вторият по големина производител на кафе и дъвки. Процесът на въвеждане на новата идентичност и реорганизация на компанията започна на 1 октомври 2012 г., като промяната се извършва поетапно в 165 държави с представителства на „Монделийз Интернешънъл“. Българският клон е част от структурата на „Монделийз“ за Централна Европа, заедно с още 17 други държави от региона. 
В България компанията разполага с две производствени предприятия в гр. Своге и в гр. Костинброд. За десет години, от 2002 до 2012 г., компанията регистрира 200% увеличение на приходите си.
Изпълнителен директор на „Крафт Фуудс България“ Ивайло Найденов обясни растежът с "добрите практики и добрите брандове". 
"Независимо от кризата ние запазихме над 700 работни места в България, а текучеството е 3-4%, което е доста стимулиращо", обобщи той.
Найденов представи новата корпоративна идентичност на компанията, производител на едни от най-обичаните марки закуски и напитки в света (Milka, Своге, Suchard, Toblerone, Oreo, Морени, BelVita, Tuc, Barni, Jacobs, Нова Бразилия).
„Промяната в името и организацията на компанията ще ни помогне да бъдем фокусирани върху създаването на повече моменти, изпълнени с радост, за нашите потребители. Тя няма да засегне начина ни на работа с местните партньори, както и марките, които представяме на пазара. „Монделийз България“ ще продължи да доставя на клиентите си техните любими марки шоколади, бисквити и напитки“, каза Найденов.
Доротея Алексиева, старши бранд мениджър в компанията подчерта, че с промяната на името на компанията следва да се промени и фокуса на производство т.е. продуктите да са насочени към "похапване между основните хранения през деня, но в никакъв случай да не целят да ги заместят изцяло.
У нас най-голям дял в портфолиото на компанията заема шоколадът, във всичките му разновидности – блокчета, бонбони, вафли и десерти, който формира 59% от приходите и. След него се нареждат кафето с 30% и бисквитите с 11%.
Името „Монделийз“ е избрано като комбинация от думите “свят“ и „вкусен“ и представя основната цел на компанията – да създава радост чрез повече вкусни моменти в ежедневието.
 

сряда, 29 май 2013 г.

TP Vision лансира в България шедьовъра на телевизорите Philips – DesignLine



TP Vision представи революционен дизайн и съвършена картина с новите модели телевизори Philips

TP Vision, компанията производител на марката телевизори Philips, представи пред българските почитатели на бранда своя шедьовър DesignLine – изцяло стъклен телевизор с уникален дизайн.
„Осъзнахме, че на пазара на телевизорите има нарастваща нужда от модели, създадени основно, за да покриват нуждите на съвременния интериор. DesignLine, който представяме днес символизира всичко, което ние от TP Vision искаме да предоставяме на потребителите на телевизори Philips – съвършен дизайн, комбиниран с иновативни технологии и гаранция за качество на изображението”, сподели Мартайн Смелт, Управляващ директор на TP Vision за страните от Централна и Източна Европа.
Philips DesignLine се отличава с нетрадиционен стил. Създаден е, за да заеме своето достойно място в дома на всеки модерен и взискателен потребител. Изработен е от монолитно стъкло, преливащи от тъмно към светло. За създаването му са използвани всички патентовани технологии на Philips и са на разположение заедно с най-новите приложения за всеки любител на силните емоции и модерните технологии.Моделът ще се предлага на българския пазар в два варианта с диагонали на екрана 46 и 55 инча.
За първи път в отговор на огромния интерес от страна на потребителите, базовите модели Philips от серията 5000 се предлагат с двустранен Ambilight - патентована технология на марката, разширяваща визуално екрана за по-вълнуващо зрително изживяване, като излъчва светлина върху стената зад телевизора.
Гамата 5000 разполагат и с най-добрите функции и характеристики предлагани в тази категория като интегриран Wi-Fi за лесен и безжичен достъп до услугите и приложенията чрез Smart телевизорите, и Wi-Fi Miracast™ за споделянето на съдържание от мобилните устройства. Моделите позволяват и провеждането на видео-конференции по Skype с помощта на допълнителна USB камера.Дисплеят е разположен върху малка стойка от матирана стомана в черен цвят, която хармонично прелива в минималистична отворена поставка, изработена от алуминий в сребристо.
Всички телевизори Philipsот серията 5000 разполагат с Easy 3D базиран върху пасивна 3D технология. Те предлагат от 2D в 3D конвертиране, регулируема 3D дълбочина и дават възможност за игри от двама играчи. Моделите Philips включват и много други характеристики, с които се постига изключително качество на картината: 300Hz PerfectMotionRate* за силна рязкост на движенията и MicroDimming за подобрен контраст с наситени тъмни и ярки цветове.
За да осигурят пълно потапяне в мултимедийното преживяване, телевизорите от серията 5000 са снабдени с мощни стерео тонколони, които поддържат Ambi-wOOx за оптимизирано и удължено възпроизвеждане на басoвете.
*PerfectMotionRate PMR технологията на Philips е комбинирания от характеристики като честотата на опресняване, премигването на подсветката, сканиращото задно осветяване и microdimming за постигане на съвършена картина при движение. 
Новите Smart телевизори Philips от серията 6000 също са чудесен избор за потребителите, които търсят балансирана комбинация между компонентите, изчистен дизайн и качество на картината, Smart TV услуги и удобни стрийминг възможности, лесна употреба и атрактивна цена. Телевизорите от тази серия са с модерен дизайн, без рамка и ще се предлагат на пазара в Европа и Русия от второто тримесечие на 
2013 г.
Моделите Philips от серията 6000 включват също така усъвършенствани и разнообразни функции. Екранът показва картината в ярки и свежи цветове, с впечатляващ контраст и  благодарение на функцията MicroDimming. За да доставят страхотно зрително изживяване дори и в динамичните и бързи екшън сцени или спортни предавания, се грижат 500Hz PerfectMotionRate с 3D PerfectNaturalMotion. За да подсили зрителното изживяване двустранният Ambilight излъчва допълнителна светлина на стената около телевизора, която идеално се синхронизира с  образа и цветовете на екрана и създава усещането за много по-голям екран.
Дистанционното управление, което разполага с класически курсорен контрол и сензорна клавиатура, прави сърфирането и навигацията в Интернет,през портала на Philips Smart TV лесни и безпроблемни. Всички телевизори Philips от серията 6000 са оборудвани с Easy 3D (пасивна 3D технология) и с Premium 3D Depth функция, която позволява да се регулира дълбочината на 3D образа. За да разшири изживяването и да преодолее ограничената наличност на 3D съдържание, Premium от 2D в3D конвертиране добавя трето измерение при 2D филмите.Телевизорите Philips лесно се свързват с други екрани и устройства в къщата. Те използват приложенията Philips MyRemote, с Wi-Fi Miracast ™ и SimplyShare, които позволяват безжично свързване към различни мобилни устройства. Достъпът до социалните медии е възможен и при излъчване на TV сигнал на телевизора без да нарушава гледането на любимо предаване или филм.
Smart телевизорите Philips от серията 7000 пък са разработени за потребители, които търсят съвършен телевизор от висок клас и който би подхождал на всеки съвременен интериор. Моделите са оборудвани с най-новите технологии за подобряване на качеството на картината и с тристранен Ambilight. Те са изключително лесни за употреба и ще се предлагат на пазара в Европа и Русия също от второто тримесечие на 2013 г.
Новите модели от гамата 7000 включват два телевизора - Philips PFL7008, който разполага с предно стъкловърху тънка стойка от черен шлифован алуминий. А Philips PFL7108  е разработен с модерна бяла основа, стойка и заден капак. И двата модела перфектно подхождат на всеки модерен дом. Изключително тънките телевизори от серията  имат вградена Skype камера, поставена под екрана.
Моделите телевизори Philips от серията 7000 отговарят на всички предизвикателства свързани с 2D и 3D качеството на картината. Телевизорите гарантират превъзходна рязкост на движенията благодарение на 700 HzPerfectMotionRate и 3D PerfectNaturalMotion.А тристранният Ambilight XL допълнително засилва зрителното преживяване и визуално разширява екрана.
Предлаганите от Smart TV услуги са лесно достъпни и се контролират чрез дистанционно управление с възможност за насочване и вградена клавиатура. Сензорите незабавно определят дали потребителят иска да използва режим на въвеждане с класически курсор или предпочита да пише с клавиатурата, разположена взадната част на дистанционното.
За да  се активират допълнителни екрани, телевизорите Philips от серията 7000 работят с различни модерни стрийминг приложения. Philips MyRemote, Wi-Fi Miracast и SimplyShare позволяват безжично свързване с мобилните устройства вкъщи. Достъпът до социалните мрежи, докато гледате телевизия е възможен, без да нарушава телевизионната програма. Новите телевизори Philips могат автоматично да обновяват картината, която излъчват, чрез MultiRoom*. Това приложение позволява на потребителите да гледаткартината от главния телевизор и на другите екрани у дома.
* Софтуерният ъпдейт на MultiRoom е достъпен от второто тримесечие на 2013.
А новите топ модели от серията 8000 на Philips Smart TVs задоволяват изискванията и на най-взискателните клиенти, чрез комбинация от изключително качество на изработка и стил. Тези модели предлагат разширени възможности за работа в мрежа и стрийминг, високо качество на картината в 2D и 3D, усъвършенствани възможности за взаимодействие с потребителя, интерактивни Smart TV услуги и дистанционно управление, което позволява насочване и въвеждане на информация от клавиатурата. И новите телевизори Philips от серията 8000 ще се предлагат на пазара в Европа и Русия от второто тримесечие на 2013 г.
Стъкленият екран на телевизорите от серията 8000Philips е рамкиран с високо качествена тъмна стомана, която перфектно се съчетава с полирания хром на стойката. Телевизорът е изключително тънък, но това не му пречи да разполага съсSkype камера, поставена под екрана.
Серията 8000 е захранвана от високоскоростен двуядрен процесор и предлага богат набор от най-добрите технологиина качество на картината - -1 400 HzPerfectRateMotion и 3DSuperResolution за превъзходна рязкост на движенията, LocalContrast, който допълнително подобрява контраста на изображенията,  3DMax – с активна технология, Premium 3DDepth и Premiumот 2D в 3D конвертиране, които осигуряват неподражаемо 3D изживяване. Потребителите на SmartTV ще оценят удобството на дистанционното с възможности за насочване и вградена клавиатура, разположена в задната част на управлението. С нарастващата популярност на мобилните устройства като втори екрани, телевизорите Philips от серията 8000 поддържат приложениятаMyRemote, Wi-FiMiracastи SimplyShare, за да осигурят безжично свързване с мобилните продукти. ТелевизоритеPhilips  могат да обновяват автоматично картината си чрезMultiRoom*, което позволява на потребителите да излъчват сигналаот главния телевизор към други мониториу дома или офиса.
*Чрез софтуерен ъпдейт MultiRoom е на разположение от второто тримесечие на 2013 г.
„Всички новости в дизайна, технологиите и характеристиките на представените модели, са създадени на базата на еспертизата в криейтива и иновативните технологии, наследени от Philips. Експертите от компанията имат за цел постоянно да обновяват  продуктовата гама на марката и да предлагат конкретни решения, които да отговарят на ежедневните нужди на всеки потребител. Те са приложени върху базата от иновативни технологии и са съчетани с уникален силует”, каза в заключение Смелт.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андрева: Ще решавам проблемите на бързи обороти



„С цялото си сърце и познанията, които имам, ще решавам проблемите в здравеопазването на бързи обороти. Имаме много проблеми за решаване. Надявам се в най-кратки срокове за част от тях да се види резултатът, защото всички го очакват - както моите колеги лекари, така и
всички наши пациенти.“ Това каза новоизбраният министър на здравеопазването д-р Таня Андреева при приемането на поста от министъра в служебното правителство проф. д-р Николай Петров.
Тя съобщи, че разполага с подробно разработена програма за развитието на здравеопазването и подчерта, че всяка промяна, която се реализира, ще бъде правена с помощта на съсловните и пациентските организации.
Д-р Андреева заяви, че сред първите й приоритети са проблемите в Спешна помощ, премахването на лимитите за медицински услуги и регулирането на цените на лекарствата.
През следващата седмица министърът на здравеопазването ще обяви политическия кабинет на МЗ и приоритетите на новото ръководство на министерството. 
-------

Д-р Таня Андреева-Райнова е изпълнителен директор на ІІ СБГАЛ „Шейново". 
Избрана е за директор на болницата през 2011 година с гласовете на мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Преди това е била председател на Съвета на директорите на ІІ СБГАЛ „Шейново" и на ІV МБАЛ ЕАД.
Д-р Андреева завършва Медицинския факултет към Медицинския университет в София, специалност „Акушерство и гинекология". Тя е Магистър по „Здравен мениджмънт" в Медицинския университет, София и по „Управление на човешките ресурси" в Нов български университет.
Д-р Андреева е била активистка на младежката организация на СДС в столичния район "Илинден". През 2006 г. става член на управителния съвет на Столичния медицински холдинг като представител от квотата на т.нар. коалиция "Баба, дядо и внуче" - Демократическа партия - Гергьовден и БЗНС на Анастасия Мозер и остава в холдинга до неговата ликвидация. Влиза в политиката с "Гергьовден" и през 2007 г. е кандидат за общински съветник в София.
Д-р Андреева е родена е на 7 юли 1973 г.Омъжена е и има едно дете. Владее френски и руски език. Съпругът й също е лекар.
В 42-то НС влиза като депутат от гражданската квота на "Коалиция за България".




Село Писменово ще има нов посетителски комплекс с традиционни занаяти



Кметът на Приморско Димитър Германов официално даде старт на проекта „Изграждане на
посетителски комплекс с традиционни занаяти” в село Писменово. Проектът е на стойност 196 864 без ДДС. Той е финансиран по програма за развитие на селските райони и е част от стратегията за развитието на интегриран селски туризъм в Приморско.
Посетителският комплекс ще бъде изграден в центъра на селото и ще представлява едноетажна постройка с П-образна форма. Откритите пространства са разпределени функционално. В средата ще бъде изградена сцена, на която фолклорни състави, певчески групи, индивидуални изпълнители и много други ще имат възможността да демонстрират характерни за техния край традиции. Проектът предвижда зона за демонстриране на занаяти, място за преминаване на туристопотока, както и зона за отдих. Достъпът до комплекса ще бъде възможен и за хора с двигателни увреждания.
 

Пълнеем от неправилно хранене, а не от преяждане



Излишните ни килца се дължат предимно на масовата практика цял ден да не се яде нищо, а на вечеря да се попрекалява.Организмът ни обаче реагира на този "режим" и започва да си трупа резерви като си създава мастни депа.
С други думи минат ли хранителните вещества в мастни енергийни депа трансформацията им в енергия и изгарянето е много трудно.
Диетите и най-вече драстичното полу- или пълно гладуване често са последстващи от ефекта йо-йо, връщане рязко на килограмите и дори качване нагоре.
Йо-йо ефектът обаче е толкова вреден, колкото и свръхтеглото, но най-вече е пагубен за черния дроб и бъбреците.
Специалистите съветват чест прием на малки порции нискокалорични храни, пиене на много течности, изключване от вечерята на хляб, пица, картофи, зърнени и бобови храни, тъй като излишните въглехидрати директно се преобразуват в мазнини. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, но разумно ги редувайте и с месо.
Важно е порциите да са малки като обем, но многобройни като прием за деня, за да не си ходите вечно хем гладни, хем дебели и неудовлетворени от външния си вид.

60% от българите живеят в големи материални лишения


Данните на Евростат сочат, че един на всеки шест жители на ЕС или 18% живеят в лишения. В България делът на тези хора е най-висок в целия ЕС - 60%, показва последното изследване на
Евростат за хората в риск от бедност или социално изключване в Общността, от 2011 год..
В Латвия делът на хората в риск от бедност е 49%, а за Румъния – 48%. 
Сред страните от ЕС, в които голяма част от населението живее в недоимък, са още Унгария, Гърция, Полша и Кипър.
Най-нисък е делът на застрашените от бедност в Швейцария, Исландия, Швеция и Люксембург - по около 1% от населението.
Според методологията на проучването като живеещи в големи материални лишения се определят хората, които не могат да си позволят да плащат повече от 3 от деветте елемента, формиращи жизнения стандарт (храна, дрехи, здравеопазване, покупка на телевизор, кола, пералня, не пестене от отопление и др.).
Статистиката отчита, че като цяло бедността и социалното изключване в ЕС се е увеличила през 2011 г., когато е имало 119.6 млн. души, които са живели в бедност, или с 3.3 млн. души повече в сравнение с 2010 г.
Данните показват, че най-много нуждаещите се лица живеят в домакинства с един човек с деца (18.4%), самотни жени (11.9%), самотни мъже (11.5%) и домакинства с повече от три деца (11.2%).

Женската имунна система остарява по-бавно от мъжката



и това може да обясни защо средната продължителност на живот при жените е по-висока от при мъжете.
До този извод са стигнали японски учени, чието изследване е публикувано в научното сп. Immunity & Ageing. Те проучвали кръвни проби на японци от 20 до 90 години и открили, че общият брой на левкоцитите в кръвта на жените и мъжете намалява с годините, но показателят на лимфоцитите при жените е по-висок. В младежката възраст обаче броят на лимфоцитите при мъжете е по-голям от при жените. Така с годините определени видове лимфоцити намалят при жените по-бавно в сравнение с мъжете, предаде БГНЕС.
„При мъжете и жените процесът на стареене е различен по много причини. В организма на жената има повече от хормона естроген, който, изглежда, ги защитава от сърдечно-съдови заболявания до настъпването на менопаузата. Половите хормони също влияят на имунната система, особено на определени типове лимфоцити“, обяснява проф. Кацуика Хирокава от Медико-стоматологичния университет в Токио. 
По думите му състоянието на имунните клетки свидетелства за реалната биологична възраст на човека.

Непушачи хакнаха сайт на БСП



Разгневени от решението на Коалиция за България да облекчи тоталната забрана за непушачи хакнаха сайта на организацията на БСП в Русе.
 На адреса на организацията http://www.bspruse.org/ се появява картинка на чиния, пълна с фасове и две ръце, държащи нож и вилица. 
Надписът под снимката гласи - Бон апети (Добър апетит).
тютюнопушене на обществени места и заведения,

Безплатни детски прегледи организират в Сити Клиник



Педиатрите ще преглеждат записаните деца на 01 юни между 09,00  и 17,00 часа

Сити Клиник организират безплатни профилактични прегледи по случай 01 юни - денят на
детето. Целта на консултациите е ранна профилактика и обсъжадне със специалист педиатър препоръки за правилното хранене на новородените и децата в най-ранна възраст. Фокус ще бъдат и важни съвети за грижи в къщи към често боледуващи деца на възраст от 2 до 7 годишна възраст.
Прегледите ще се извършат на 01 юни /събота/ в Сектора по педиатрия от 09,00 до 17,00 часа след предварително записване на тел: 0700 13 127.  
Грижата за детското здраве и подобряване на достъпа на децата до качествено медицинско обслужване е наша основна задача като педиатри,  казва д-р Мустакова, специалист към Сектора по педиатрия в Сити Клиник. Тя допълва, че профилактиката и ранната диагностика на заболяванията в детска възраст са най-сигурните средства за предпазване от социално значимите и хронични болести. 
По време на консултациите ще бъде направена цялостна оценка на здравословното състояние на детето, както и препоръки за лечение, когато това се налага.
Желаещите да посетят безплатните прегледи трябва предварително да се запишат на тел: 0700 13 127. Адресът на Сити Клиник е ул. Околовръстен път 127.

вторник, 28 май 2013 г.

БЛС изразява своето удовлетворение от бързата реакция на ръководството на 42-то НС



Председателстващият, временната правна комисия в новото НС събрание,
Христо Бисеров отчете, че и четирите парламентарни групи са представили сходни законопроекти, за промени в Наказателния кодекс, касаещи защитата на служителите в сферата на здравеопазването, като за уточнение е оставено само понятието медицински специалист. Мнението на всички участници, в проведеното заседание на 28.05.т. г. е, че то трябва да бъде заменено с друг термин, който обхваща всички лица, заети в системата на здравеопазването (санитари, шофьори).
Народният представител от Атака Павел Шопов предлага още в групата на защитените лица да бъдат включени и учителите.
Д-р Цветан Райчинов, който беше поканен за участие в работата на комисията подкрепи предложението.
Законопроектът ще влезе за първо четене в парламентарна зала още на 30 май, т.г.
БЛС изразява своето удовлетворение от бързата реакция на ръководството на 42-то НС, на всички парламентнарни групи и конкретно на депутатите от правната комисия и изразява своята увереност, че този път наистина промените ще бъдат приети окончателно в най-кратки срокове.

БЛС ще организира национален протест



спирайки работа във всички нива на медицинската дейност, поне за час на 15 юни, ако дотогава 42-ото НС не гласува с приоритет измененията в Наказателния кодекс, с които да се инкриминализира посегателството срещу тях.
По думите на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов 15 юни е един разумен срок, тъй като законопроектът на д-р Ваньо Шарков, който предвижда лекарите да се ползват от специална защита по време на изпълнение на служебните си задължения, а посегателството над тях да се наказва със затвор като побой над полицай, вече е гласуван от предишното Народно събрание на първо четене. Д-р Райчинов уточни, че каквито и протестни действия да предприемат от съсловната организация, няма да е за сметка на хората и поне спешните случаи ще се поемат.
Председателят на столичната лекарска колегия проф. Милан Миланов изрази своето възмущение, че законът пази 15-годишното момиче, станало повод за нападението заради наличието на 4 промила алкохол в кръвта му, но няма закон, който да пази колегата му д-р Красимир Йорданов.
„Това ли е държавата, в която българите искат да живеят", попита началникът на Централната реанимация на УМБАЛСМ „Пирогов".
„Всяка нощ в "Пирогов" нахлуват наркомани, лузъри, хора, чието самочувствие се гради на веригата на врата им. Имам лекция днес. И на какво да ги уча студентите-медици на кунг фу или как да спасяват хора? С нас така не може повече”, бе категоричен той.
Според проф. Миланов властта е създала тежка нетърпимост към лекарското съсловие, особено през последните четири години.
Ръководството на Федерацията на синдикатите в здравеопазването-КНСБ също изрази дълбокото си възмущение от поредното грубо посегателство срещу екип на Спешна помощ при изпълнение на служебните му задължения.
"Настояваме бъдещото правителство на България и депутатите в 42-то Народно събрание да предприемат законови мерки за опазване здравето на работещите в условия на спешност медицински екипи", пише в обръщение, подписано от д-р Иван Кокалов.
Междувременно стана ясно, че работещите в системата на СМП започват символични протести и ще носят лентички на реверите си с надпис "Не на насилието","Ние протестираме", "Не на насилието срещу нас".
Лекарите от СМП настояват да бъдат поставени паникбутони в линейките, както и да има по-тежки наказания за нападението над медицински лица.
"Обидени сме и сме наранени, но продължаваме да работим в името на хората, които разчитат на нас и вярват в нашите знания и умения", коментира д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.
Във Варна, Русе и Шумен вече се проведоха символични протести в подкрепа на колегите им от София, които бяха нападнати преди дни по време на дежурство.
"Смятаме, че са необходими законодателни промени, които да инкриминират насилието над лекарите в центровете за спешна медицинска помощ в страната и те да се чувстват сигурни и защитен от закона при изпълнение на служебните си задължения", каза директорът на спешния център в Шумен д-р Илиян Илиев.
Той съобщи, че символичните протестни действия ще продължат няколко дни. Посочената за бъдещ здравен министър д-р Таня Андреева изтъкна, че едно от първите неща, които ще направи, след като встъпи в длъжност, ще е да се заеме със защитата на лекарите със законодателни мерки. Идеята за инкриминиране на агресията срещу медицинските екипи е от няколко години.
Има реална опасност обаче Спешна помощ да остане без медици. Ако 42-то НС не приеме поправките, които лекарите искат могат да завалят оставки в системата на СМП, заяви д-р Кателиева. В момента системата е на критичния минимум по отношение на кадрите, а в някои градове включително и в столицата те са дори под него.

От Асоциацията на студентите – медици в България изразяват готовност за присъединяване към символичния протест



Във връзка с поредния драстичен случай на насилие срещу медици при изпълнение на служебните им задължения, Асоциацията на студентите – медици в България изпрати свое становище до председателя на БЛС д-р Цв.Райчинов. В него бъдещите лекари изказват своята подкрепа към съсловието и изразяват готовност за присъединяване към символичния протест чрез лентички на ръката под надслов: «Не на насилието над медици”.
Цялото послание на студентите от всички медицински университети в страната гласи:
Асоциацията на студентите-медици в България (АСМБ) изказва остро възмущението си във връзка с поредното брутално нападение над медицински екип, който бе нападнат по време на изпълнение на служебните си задължения. Грозният акт на насилие срещу екип на ЦСМП-София доказва за пореден път безсилието на държавата ни да защити хората, които са призвани, въпреки лошите условия на труд и мизерното заплащане, да спасяват човешкия живот в критични ситуации.
Бъдещите медици, на които предстои да започнат работа в системата на българското здравеопазване, са сериозно загрижени от възможностите за упражняване на своята професия в условията на недостатъчен брой специализации-държавна поръчка, недостойно заплащане на труда, липса на защита от нападения над медицинския персонал. Всички тези неуредици допринасят за вземане на решението завършващите медици да предпочетат своята професионална реализация извън страната.
Ето защо ние, студентите по медицина от всички медицински университети и факултети в България, се обявяваме против ежедневното насилие над медицинските служители и в знак на съпричастност в периода от 30.05.2013 г. до 16.06.2013 г. ще протестираме символично с лентички на реверите си с призив „Не на насилието над медици“. Надяваме се в този срок да бъде изпълнен призивът на БЛС за приоритетно гласуване от 42-то НС на измененията в Наказателния кодекс, които осигуряват защита на медиците при изпълнение на служебните им задължения.
Приканваме всички съсловни и пациентски организации да изразят своята подкрепа.

Борисов: Орешарски ни следва програмата



Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че според заявките в медиите засега кандидат-премиерът на БСП Пламен Орешарски „спазва стриктно" програмата на ГЕРБ.
„Няма да вдигат данъците, както тръбяха един месец, това е много хубаво", обясни Борисов. Той се зарадва още, че няма да се строи АЕЦ „Белене", защото „знаели, че лъжат" и за проекта няма финансиране. Бившият премиер е доволен, че ще бъдат вдигнати парите за отглеждане на дете през втората година, но порица БСП, че мислят за смекчаване на забраната за тютюнопушене на обществени места - това нямало нищо общо със здравеопазването.Обясненията на Борисов дойдоха, след като той и част от бившите му министри -Цветан Цветанов, Николай Младенов, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, и други настоящи депутати поканиха на среща в парламента посланиците от ЕС, САЩ и Турция.По същото време в отсрещна зала Орешарски преговаряше с други формации за бъдещата управленска програма.
Още в началото на срещата с дипломатите, чийто старт закъсня заради забавяне на домакините от ГЕРБ, Борисов се извини, че е бил в залата, когато в първия пленарен ден лидерът на, Атака" Волен Сидеров ги нарече „червенобузи чичковци" и депутатите му демонстративно седнаха, докато звучеше химнът на Европа. Борисов декларира, че ГЕРБ ще са опозиция, макар „за първи път в историята на България в най-тежката криза партия да печели поредни парламентарни избори". И обяви, че позицията на ГЕРБ е да не влиза в никакви договорки с националистите, за разлика от политическите им опоненти. Бившият премиер даде пример с предстояща среща на БСП с „Атака". Но такава нямаше. Малко след като се зарадва на заявките на Орешарски, Борисов обаче отсече: „Не виждам никаква логика в това да се обявява, че утре (вторник - б.р.) ще има правителство без подкрепата на „Атака" и ГЕРБ, защото чисто математически БСП и ДПС имат 120 гласа. Не виждам логика, но явно има някаква комбинация, някакъв трик, който ще ни бъде приложен." Но не разкри как ще се държат депутатите му при избора - на въпрос дали ПГ на ГЕРБ ще се регистрира за пленарното заседание, за да има нужния кворум, Борисов се обърна към журналистите: „И утре е ден, и утре трябва да получавате заплати.

Борисов към европейски посланици: Извинявам се, че бяхте наречени „дебелобузи чичковци”



„Като българин искам да се извиня, че бях в зала, в която вие бяхте наречени „дебелобузи чичковци“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с посланиците на страните - членки на Европейския съюз, САЩ и Турция, която се провежда в парламента, предава агенция „Фокус“.
Борисов се извини и за това, че някои народни представители не са се изправили по време на европейския химн при откриването на 42-рото Народно събрание.
„Изказвам своята благодарност за нашата 4-годишна работа, за изключителната европейска солидарност, която имаше към България през този период на най-тежка финансова и икономическа криза“, добави Борисов.
„С няколко думи - искам да ви информирам за нашите планове, за това, което ще правим занапред. За първи път в историята на България в най-тежката финансова и икономическа криза политическа партия спечели за пореден път парламентарните избори, и то с много, но недостатъчно да направи кабинет“, каза бившият премиер.
Той допълни, че „принципите да не влизаме в каквото и да е взаимодействие с националистичната формация „Атака“, което съм декларирал през всичките години, и към ден днешен са валидни“.
„Поканихме на тази среща страните - членки на ЕС, посолствата на САЩ и на Турция, защото това са държавите, с които най-пряко поддържаме ежедневен контакт, и бихме искали да продължим да работим заедно с вас много активно и коректно, в интерес на България и на българското общество вече като парламентарна опозиционна сила“, каза от своя страна бившият министър на външните работи в правителството на ГЕРБ Николай Младенов
На срещата присъстват 22 посланици от Европейския съюз, САЩ и Турция.

Всички трансплантации, направени в „Александровска” през последните 10 дни са успешни



Бъбреци получиха двама мъже на 35 и 40 години от 44-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт на 18.05.2013 г. Двамата реципиенти са чакали донор в продължение на 9 години.
Два дни по-късно екипът на проф. Петър Симеонов – началник на Клиника по Урология в Александровска болница и национален консултант по урология, извърши успешно трансплантация от жив донор, при която майка дари бъбрек на сина си, който е бил на  хемодиализа от 2004 г.
Пациентите преминаха рисковия период, в който е възможно отхвърляне на трансплантирания орган, състоянието им е стабилно и имат спонтанна диуреза.

Орел, рак и щука вършат черната работа, ГЕРБ в сладка роля на опозиция



Не се случи нищо неочаквано. Най-любопитно беше как Атака ще намери обяснение за ролята си в новия парламент. Очакваше се точно такъв тип обяснение с едно ритуално отсъствие от   проправя пътя за управленски формат, доминиран от последните две партии. Изявлението на Сидеров бе в типичния му стил - станахме свидетели на любопитна за анализ картинка.
процесите в този парламент. Атака на практика ще демонстрира равноотдалеченост и от двата блока - и от ГЕРБ, и от БСП и ДПС. На практика това
Не е изключено част от парламентарните групи да не запазят монолитността си.  Не е изключено и това парламентът да се окаже много по-стабилен от очакваното. Вероятно ГЕРБ ще се опита да влезе в ролята на опозиция - много сладка роля в такава ситуация: едни хора ще вършат черната работа, на всичкото отгоре в много непопулярен формат орел, рак и щука, докато Борисов и партията му имат страхотния шанс да стоят отстрани и да им гледат сеира. Ако ГЕРБ се опази от трите опасности - прокуратура, медийна нелюбов и разпад, може дори да повиши подкрепата си.
Не вярвам парламентарните интриги да спънат приемането на кабинет, въпреки че всякакви еквилибристики са възможни. Като че ли обаче нещата клонят към варианта кабинет  “Орешарски”: мълчаливо, отсъствайки, гласувайки с отвращение, давайки на своите да гласуват по съвест. Не е изключено и тайно гласуване, както и това занапред част от някоя парламентарна група да бъде превзета от противника. Ще ставаме свидетели на всякакви неща, но рейтингът на парламента като институция няма да расте.
Най-важният въпрос сега е докъде се простират амбициите на бъдещ кабинет “Орешарски”: дали ще правят сериозни реформи в здравеопазването, социалната система - болезнени сектори,  където всяко пипане има висока цена и сваля  рейтинг. Или ще се опитват да закърпват положението, да задържат страната относително стабилна до нови избори, в които левицата ще се опита да постигне по-висок резултат.
Подозирам, че основният стремеж на  всеки управленски формат ще бъде час по-скоро да се запушват социалните пробойни - цени на тока, монополи. Ако има нещо добро в днешната ситуация, това е, че оттук нататък  управляващите ще имат едно наум: утре хората пак могат да излязат на улицата! Надявам се това да им държи влага и да не правят глупости. Трябва да направят нещо добро за обикновените хора, тъй като ще тръгнат от много ниски нива на доверие. Масовият градски човек е гласувал за ГЕРБ, а сме на път да ни управлява мнозинство, зависимо от ДПС. Това звучи кощунствено грозно в ушите на много българи, които си казват: искахме да разкараме всички, а те не само се върнаха същите, ами се върнаха и предишните, заедно с ДПС, въпреки че Бойко спечели изборите! Излиза, че огромната енергия на протестите доведе до същото, че и по-лошо, напънала се планината - родила мишка!
Така че, ако новите управляващи искат да запазят някакво доверие и политически мир в страната, трябва да направят нещо, което хората да почувстват по джоба си.  Имат хитър ход да се самоограничат във времето, да кажат: знаем, че това е много неприятна терапия, лекарството е горчиво, но ще бъде временно. Трябва да  свършим първо, второ, трето - затова правителството ще бъде програмно. Час  по-скоро трябва да се легитимира една програма. Звучи доста книжно, но новите  управляващи трябва да мислят сериозно за рекламата си, защото тръгват от незавидна позиция: ще управляват с крехка подкрепа и вързани ръце. Като нямаш стабилна подкрепа от социалните групи в страната, нямаш комфорт и в пленарната зала - какъв гръб имаш да правиш сериозна реформа, да проявяваш политически замах! Затова е жалко за последните 4 години, когато ГЕРБ имаше цялата подкрепа да  прави трудни неща. Отложи ги, за да печели рейтинг, но само загуби от това.
Не съм убеден, че някой иска нови избори, включително ГЕРБ. Вярно, при нови избори част от потенциалната им периферия може да се появи, може да влязат нови партии, които да им станат евентуални патерици. Може Борисов да се привиди като по-малко зло -  подобен механизъм наблюдавахме, след  като подаде оставка. Теоретично  интерес от нови избори имат всички радикални формации. Възможно е на практика обаче в следващ парламент Сидеров да няма сегашните позиции, да не е фактор. Така че никой няма полза от нови избори, а  ГЕРБ говори за тях само пропагандно. Това е прословутият, много точен рекламен усет на ГЕРБ. Казват: вземат ни служебно победата, демокрацията е в опасност. Има нещо много цинично в това 4 години да ти казват, че си опасност за демокрацията, а накрая ти да им кажеш: не, опасност за демокрацията сте вие! Красиво е за анализ, въпросът е какво следва  от това за българите!?

Първан Симеонов, политолог
В. „Марица”