Translate

четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Новата реколта Zagorka REZERVA 2012 е вече тук



Дългоочакваното зимно предложение бе представено от Орлин Павлов и Белослава по време на ексклузивна дегустация
 


След успешното лансиране на  лимитираната серия през 2011 г., Zagorka REZERVA 2012 отново ще очарова ценителите  на изисканите напитки с характерния си наситен тъмно гранатов цвят, кадифен вкус, и фин боровинков аромат.
Тонът за ексклузивното представяне на дългоочакваната зимна напитка бе даден от Белослава и Орлин Павлов със съвместното им изпълнение на „Всяка година по същото време”. Чрез водещия лайтмотив  на песента двамата пресъздадоха очакването за новата реколта Zagorka REZERVA 2012. Гостите на събитието имаха възможността да усетят богатството на вкуса на изкусителната напитка по време на специална гурме-дегустация, водена от експерта Михаил Марковски, Председател на Българската асоциация на професионалните сомелиери
Създадена от ценители за ценители, Zagorka REZERVA бе представена за първи път през зимата на 2011 г. като новаторска напитка без аналог в България. В своя първи сезон на пазара тя  спечели много почитатели и международно признание - златен медал за качество от 51-то издание на престижното изложение MONDE SELECTION.
“Zagorka Rezerva е иновация, която е истински пробив на българския пазар, тъй като е единствена по рода си в бирената категория. След успешния старт миналата година ние искаме и през новия сезон да поднесем превъзходно вкусово изживяване за нашите консуматори.Радваме се, че вече можем да представим новата реколта Zagorka REZERVA 2012, която ще се превърне в перфектният завършек на предстоящите зимни вечери“, каза г-н Рууд ван ден Ейнден, Изпълнителен директор на „Загорка“ АД. 
С новото издание на Zagorka REZERVA, „Загорка” АД затвърждава позицията си на лидер в иновациите на пазара, като създава вкусове, специално разработени да задоволят предпочитанията на българските потребители. След лансирането на Zagorka FUSION, Zagorka REZERVA 2011 и 2012, компанията ще продължи да работи за разширяване на бирената категория в България.



С новото универсално дистанционно на Logitech - Logitech Harmony Touch -безпрецедентен контрол върху домашните забавления



Logitech Harmony® Touch е усъвършенствано универсално дистанционно управление за вашата домашна система за забавление.Интуитивният му цветен тъчскрийн позволява да прехвърляте екрани и почуквате с пръсти, намирайки пътя към любимите си дейности, като гледането на телевизия или играенето на игри. Можете да персонализирате устройството и да подредите до 50 икони на любими канали директно върху дистанционното. То е съвместимо с повече от 225,000 устройства и може да контролира до 15 различни системи. Harmony Touch има елегантен, ергономичен дизайн, който изглежда толкова добре, колкото се чувства в ръката. Включената в комплекта зарядна станция поддържа дистанционното заредено и под ръка. Logitech Harmony Touch предефинира контрола върху домашните забавления.

Ключови възможности
Цветен тъчскрийн: Logitech Harmony Touch прави достъпа до любимите ви опции за домашно забавление много по-лесен. Гледайте телевизия, слушайте музика и играйте игри само с едно докосване на 2.4-инчовия цветен тъчскрийн.
Икони на каналите: Без нужда от помнене на номера на канали или скролиране из дълги екранни менюта. С 50-те лесни за персонализация икони на канали, вие и вашето семейство имате достъп до всички любими канали с просто почукване, благодарение на Logitech Harmony Touch.
Вградена персонализация: Можете да организирате и преподреждате иконите на любимите канали, бутони, активности и настройки, точно както ги предпочитате – директно от дистанционното.
Елегантен, минималистичен дизайн: Изваяната, ергономична форма и естествено подреждане на бутоните помагат за постигането на изтънчен, минималистичен дизайн, който допринася за излъчването на вашата всекидневна. Очите се ориентират лесно по дистанционното, точно както и ръцете.
Презареждащо се: Зарядната станция е домът на вашето дистанционно – тя го поддържа заредено и винаги наблизо.
Системни изисквания
За настройка:
На Windows-базирано PC: Windows® 8, Windows® 7, Windows Vista®
или Windows® XP
На Intel®-базирани Mac компютри: Mac OS® X 10.5 или следваща версия
USB порт
Интернет достъп
Спецификации на продукта
Размери на дистанционното (Д x Ш x В): 186.5 мм x 56 мм x 31.7 мм
Тегло на дистанционното: 163 гр.
Размери на зарядната станция (Д x Ш x В): 93 мм x 74 мм x 72 мм
Тегло на зарядната станция: 120 гр.
2.4-инчов тъчскрийн с възможности за прехвърляне на екрани и почукване с пръсти
Бутони с подсветка
Презареждаща се батерия (вградена в дистанционното)
Контролира до 15 устройства
Гаранция
1-годишна ограничена хардуерна гаранция

Цена: €179.99    доставка:  октомври 2012 г.      

Благоевград с "очен робот"



Светилата на очната хирургия ще помогнат на първите пациенти от града да хвърлят очилата и контактните лещи, при това само за десетина минути


Доц. Ива Петкова, национален консултант по очни заболявания и нейният екип, съвместно с МБАЛ „Пулс”, откриват в Благоевград най-модерният рефрактивен център за лазерна корекция на зрението в Югозападна България. Тези революционни операции се извършват благодарение на нов апарат, който е съкровище за очната хирургия, и придобивка за Благоевград. Апаратурата спокойно може да се нарече „очен робот”, тъй като сканира очите на пациента, след което данните се вкарват в лазера, за да бъдe резултатът съвършен.
Първите операции с робота ще бъдат извършени от доц. д-р Ива Петкова, д-р Стефан Недев и д-р Миглена Методиева.
Само за десетина минути с прецизна манипулация е възможно пълно възстановяване на зрението при късогледство, далекогледство, астигматизъм. Лазерът работи със светлинен лъч и осъществява изключително прецизни корекции в роговицата с цел промени в начина, по който окото фокусира светлината.
„С апарата се извършват лазерни корекции на зрението, познати сред професионалистите като LASIK и PRK. Това са два метода, чрез които лазерът изпарява част от роговичния слой и по този начин коригира зрението. Неизменна част от манипулацията е предварителният преглед – апаратът прави топографична снимка на предната и задната роговична повърхност. Това е много подробна, цветна карта на формата и контура на роговицата. Информацията от топографа се инсталира в лазера и служи за водене на процедурата и за  „изглаждане” на роговичните неравности”, обяснява доц. д-р Ива Петкова, в чиято клиника в столицата са извършени първите операции с такъв лазер.
В средите на очните хирурзи този вид операции са познати като еднодневна, бърза хирургия – само за десет минути, с местна капкова упойка, в един и същи ден, се третират и двете очи. Процедурата е безболезнена както по време на операцията, така и след нея. Пациентът губи по-малко време, отколкото при фризьор или в салон за маникюр. Затова манипулацията е идеална за всички хора страдащи от почти всички форми и степени на късогледство, далекогледство и астигматизъм, които не са променяли диоптрите си в последната 1 година.
До момента с подобен лазер, който съществува само още в два града в страната, е коригирано зрението на повече от 400 пациенти, предимно млади хора.
 

Медикамент за лечение на рак на дебелото черво с глобално одобрение


Регорафениб/regorafenib на Bayer е одобрен от американската Комисия по храните и лекарствата (FDA) 




Лекарството удължава общата преживяемост на пациенти, страдащи от метастатичен рак на дебелото черво (МРДЧ), чието заболяване е прогресирало след предишно лечение със съществуващите в момента терапии (включително химиотерапия на базата на флуоропиримидин, оксалиплатин и иринотекан, анти-VEGF терапия, KRAS див тип и анти-EGFR терапия).
Одобрението на новия медикамент се основава на резултатите от основното изследване на стадий III (CORRECT), което демонстрира статистически значимо подобрение в общата преживяемост (ОП) и преживяемост без прогресия (ПБП) в сравнение с плацебо при пациенти с МРДЧ, чието заболяване е прогресирало след лечение с одобрени стандартни терапии. Регорафениб е перорален мултикиназен инхибитор, който инхибира различни кинази в рамките на механизмите, участващи в растежа и прогресията на тумора - ангиогенеза, онкогенеза и туморна микросреда.
„Одобрението на регорафениб от американска страна е важно събитие за Bayer, тъй като бележи първото одобрение на това иновативно средство за лечение на рака за удовлетворяване на значителните неудовлетворени медицински нужди при лечението на метастатичен рак на дебелото черво“, каза д-р Йорг Райнхард, главен изпълнителен директор на Bayer HealthCare. „Bayer прави значителни инвестиции, за да осигури на пациентите и техните лекари новаторски терапии за един по-добър живот. С помощта на регорафениб ние разширяваме нашето продуктово портфолио в областта на онкологията, което значително ще допринесе за бъдещия растеж на нашата компания.“
„Одобрението на регорафениб допълва терапиите, с които разполагаме за лечение на метастатичен рак на дебелото черво, което е важно за пациентите, които нямат друг избор“, каза Хайнц-Йозеф Ленц, доктор по медицина, FACP, изследовател  в CORRECT и асоцииран директор по клинични изследвания и съръководител на Програмата за борба с рака на стомашно-чревния тракт на USC Norris Comprehensive Cancer Center. „В основното изследване CORRECT на стадий III лекарството е показало, че удължава преживяемостта и забавя прогресията на рак при пациенти, чието заболяване е прогресирало след лечение със съществуващите в момента терапии. То осигурява на пациентите алтернатива за борба с този вид рак.“
В изследването CORRECT на стадий III (рак на дебелото черво, лекуван с регорафениб или плацебо след неуспешно лечение със стандартна терапия) регорафениб плюс най-доброто поддържащо лечение (НПЛ) води до значително подобрение на ОП (HR=0.77, двустранно p-стойност=0.0102) и ПБП (HR=0.49, двустранно p-стойност <0.0001) спрямо плацебо плюс НПЛ. Средната ОП е 6.4 месеца с регорафениб в сравнение с 5.0 месеца с плацебо; средната ПБП е 2.0 месеца с регорафениб спрямо 1.7 месеца с плацебо. Данните сочат също подобряване на преживяемостта (ОП и ПБП) при приемащите регорафениб в почти всички анализирани подгрупи. Не се наблюдава разлика в общата степен на повлияване. Пет пациента (1 %) от приемащите регорафениб и един пациент (0.4 %) от приемащите плацебо са се повлияли частично. История на оценка на KRAS е съобщена за 729 (96 %) пациента, 430 (59 %) от тези пациенти са съобщили за мутация на KRAS. Най-често наблюдаваните нежелани лекарствени реакции (≥ 30 %) при пациентите, приемащи регорафениб са астения/умора, понижен апетит и прием на храна, реакция върху ръцете, краката или кожата/палмарно-плантарна еритродизестезия, диария, мукозит, загуба на тегло, инфекция, хипертония и дисфония. Най-тежките нежелани лекарствени реакции при приемащите регорафениб пациенти са хепатотоксичност, кръвоизлив и перфорация на стомашно-чревния тракт.
Първичните данни за ефикасност и безопасност за това изследване бяха съобщени за първи път по време на Годишния симпозиум за рака на стомашно-чревния тракт на Американското дружество по клинична онкология (ASCO-GI) през януари 2012 г. и допълнителни данни бяха представени на Годишното събрание на ASCO през юни 2012 г..
Регорафениб е разработен и изследван съгласно програмата за ускорена процедура и е получил обозначение за приоритетно разглеждане от FDA. Това обозначение е предоставено от FDA, за да се ускори разработката и разглеждането на лекарства за лечение на тежки заболявания и да се удовлетвори неудовлетворена медицинска нужда (ускорена процедура) и се дава на лекарства, които предлагат значителен напредък в лечението или осигуряват лечение, където не съществува адекватна терапия (приоритетно разглеждане).
-------------
За рака на дебелото черво
Рак на дебелото черво (РДЧ) е четвъртият най-често срещан рак в световен мащаб с над един милион заболели всяка година. Смъртността от РДЧ е приблизително половината от глобалната му честота. Петгодишната прогноза за преживяемостта при РДЧ е средно 55 процента, но е силно променлива в зависимост от съответния стадий на заболяването (от 74 процента за пациенти в I стадий на болестта до само 6 процента за пациенти в IV стадий).
При МРДЧ статусът на KRAS е важен биомаркер и може да говори за повлияване от лечението. Приблизително 40 процента от рака на дебелото черво се характеризира с мутации в гена KRAS. Някои от съществуващите в момента терапии на РДЧ са доказали ефективността си само при пациенти без мутации на KRAS.
-------------
За изследването CORRECT
CORRECT представлява международно, многоцентрово, рандомизирано, двойно неопределено, контролирано с плацебо изследване на III стадий, в което участват 760 пациента с МРДЧ, чието заболяване е прогресирало по време или в рамките на три месеца след последния прием на одобрените стандартни лекарствени средства. Пациентите получават на случаен принцип регорафениб плюс НПЛ или плацебо плюс НПЛ. Циклите на лечение се състоят от 160 мг регорафениб (или съответно плацебо) веднъж дневно в продължение на три седмици с една седмица почивка плюс НПЛ.
-------------
За Регорафениб
Регорафениб е перорален мултикиназен инхибитор, който инхибира различни кинази в рамките на механизмите, участващи в растежа и прогресията на тумора - ангиогенеза, онкогенеза и туморна микросреда. В предклинични проучвания Stivarga инхибира няколко ангиогенни рецепторни тирозин кинази в VEGF, които участват в туморната неоангиогенеза (развитието на нови кръвоносни съдове). Той също така инхибира различни онкогенни кинази и кинази в туморната микросреда, включително VEGFR 1-3, KIT, RET, PDGFR и FGFR, които индивидуално и колективно въздействат върху растежа на тумора, образуването на стромална микросреда и прогресирането на болестта.
Регорафениб бе представен и за одобрение за пускане на пазара с цел лечение на метастатичен РДЧ в ЕС през май 2012 г. Заявлението за ново лекарство за регорафениб за лечение на РДЧ в напреднал стадий, подадено през юли 2012 г. в Япония, получава приоритетен преглед.
Освен това регорафениб е в процес на проучване при метастатични и/или нерезектабилни гастроинтестинални стромални тумори (ГИСТ) при пациенти, чието заболяване е прогресирало въпреки предшестващо лечение с иматиниб и сунитиниб. Положителните данни от III стадий, показващи значително увеличение на ПБП, са представени на Годишната среща на ASCO през 2012 г. Регорафениб е получил обозначение на лекарство-сирак и обозначение за ускорена процедура от FDA за този тип тумори. Bayer има подадено пред FDA заявление за ново лекарство за регорафениб при ГИСТ през август 2012 г.
Регорафениб е съединение на Bayer, разработено от Bayer. През 2011 година Bayer сключи споразумение с Onyx Pharmaceuticals, Inc., съгласно което Onyx ще получи възнаграждение от всички бъдещи нетни приходи от продажбите в на регорафениб за онкологията в световен мащаб. Bayer и Onyx ще рекламират регорафениб в САЩ съвместно.
---------------- 

 

В Европа над 85% от ново диагностицираните случаи на белодробен рак се дължат на недребноклетъчния рак


От Boehringer Ingelheim обявиха, че са представили за одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA) afatinib - първия необратим блокер на ErbB семейството за лечение на позитивни за EGFR (ErbB1) мутация пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC). Представянето на afatinib за одобрение от Европейската агенция по лекарствата се основава на цялостната програма клинични проучвания LUX-Lung. Във фаза III на регистрационното клиничното проучване LUX-Lung 3, afatinib е показал безпрецедентна ефикасност в сравнение с  лечението с химиотерапия.
Над 85% от всички 391,000 нови случаи на белодробен рак, диагностицирани в Европа всяка година, се дължат на недребноклетъчния (NSCLC) рак на белия дроб. Поради неблагоприятната прогноза на болестта, всяка година в Европа се регистрират приблизително 340,000 смъртни случая в следствие на белодробен рак. Допълнителни данни от проучването, включително резултати относно подобрение на симптомите и на качеството на живот, свързани със здравето, бяха представени на годишния конгрес на Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO) във Виена, Австрия на 29 септември 2012. Повече пациенти, подложени на терапия с afatinib, са изпитали намаление и забавяне на влошаването на симптоми като задух (затруднено дишане), кашлица и болки в гърдите. Освен това стандартен въпросник, оценяващ качеството на живот на пациенти, болни от рак, показва, че терапията с afatinib води до значително подобрение на качеството на живот на тези пациенти (например по време на работа и при битови дейности).
“Като се има предвид, че толкова много хора са диагностицирани и умират в следствие на белодробен рак, все още има ясна нужда от ефективна и лесно поносима терапия. Boehringer Ingelheim се ангажира да улесни достъпа на пациентите до терапията с afatinib възможно най-скоро”, каза Проф. Клаус Дуги, Старши Вицепрезидент „Медицински дейности” на Boehringer Ingelheim. „Положителните клинични доказателства за ефикасността на afatinib в комбинация с неговия иновативен начин на действие, могат да го превърнат в една изключителна възможност на лечение, осигуряваща така нужните ползи за пациентите, страдащи от белодробен рак”.

Живей Активно!“



Водещ на събитието, на което за първи път в България ще бъде представен атрактивният спорт за кучета и техните стопани – Dog Frisbee, ще бъде Петьо Петков - Шайбата от предаването „Комиците“ 

На 7 октомври 2012 г. „Живей Активно!“ най-голямата инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот на Нестле България, ще излезе извън рамките на събитията, организирани досега в София и страната, за да поднесе на своите фенове и техните домашни любимци едно различно и вълнуващо изживяване. „Живей Активно! и със своето куче“ ще се проведе в неделя от 10:00 часа на голямата поляна в Южния парк.
Заедно със своя четириног приятел, Шайбата ще демонстрира лесни и атрактивни трикове за домашни любимци пред почитателите на активния начин на живот.
Специално за първото издание на „Живей Активно! и със своето куче“ в България ще пристигнат професионални инструктори от Полша и техните обучени кучета. Сред именитите треньори е Дариус Радомски, който заедно с кучето си С-Мо е двукратен европейски шампион по Dog Frisbee и основен треньор на състезанието Dog Chow Disc в Полша от 2005 г. досега. Сред последните успехи на атрактивните състезатели са I-во място в състезанията Super-Pro Toss & Fetch и II-ро място в Super Open Freestyle, провели се през тази година в Кьолн, Германия.
Другите професионалисти, които ще се включат в инициативата „Живей Активно! и със своето куче“ са Анна Радомска и нейното куче-шампион Прис. Ана и Прис са европейски шампиони в дисциплината Long Distance и носители на Dog Chow Disc Cup през 2008 г. Анна и Прис участват три пъти на световните финали по Dog Frisbee в САЩ.
Паула Гуминска и нейното куче-шампион Вена също ще демонстрират своите умения пред почитателите на активния начин на живот. Сред последните успехи на Паула са I-во място в тазгодишните издания на Super Open Freestyle и III-то място в Super-Pro Toss & Fetch в Кьолн, Германия.
В рамките на „Живей Активно! и със своето куче“ чуждестранните гости ще представят пред българската публика атрактивни съчетания и трикове с различна сложност. Тримата международни инструктори ще организират много забавни игри и спортни предизвикателства, които са подходящи дори за необучени кучета. Всички присъстващи на „Живей Активно! и със своето куче“ ще получат много награди и изненади от Purina Dog Chow.

Повече информация за спорта Dog Frisbee:
Dog Frisbee е спорт, който възниква през 1970 г., но придобива популярност след изявата на Алекс Щайн (студент от Охайо, САЩ) и кучето му Ашли. На 5 август 1974 г. Алекс и Ашли прекъсват национално излъчван бейзболен мач със своето съчетание, което до толкова впечатлява публиката, че Алекс е арестуван едва след края на изпълнението. След своята изява Щайн се отдава изцяло на това да направи този спорт известен по целия свят. През следващите три години Ашли печели първите първенства (AWI) със своябърз лек танц.
Благодарение на този вълнуващ спорт може да се изгради добра и много здрава връзка между стопанина и неговото кучето. Освен това Dog Frisbee спомага за развиването на бързината и уменията на кучето.
 

В Токуда отстраниха безкръвно бъбрек с карцином



За първи път такава лапароскопска операция се извършва в частна болница у нас. Тя  е с висока сложност и до този момент се извършва много рядко у нас



Авангардна за България операция извършиха уролозите на МБАЛ „Токуда Болница София”, които отстраниха по безкръвен път бъбрек с карцином на мъж на 56 г. Операцията е продължила малко над 3 часа и е завършила успешно. Пациентът е изписан на третият ден и в момента се възстановява в домашни условия.
„Тази операция е изключително иновативна за нашата държава. Прилага се рутинно в чужбина, но у нас до този момент има само няколко единични случая, в които лапароскопски се отстранява бъбрек с карцином”, съобщи д-р Калоян Давидов, началник на отделнието по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София”. Той добави че интервенцията е минимално инвазивна т. е. през 4 малки отвора се достига до увредения орган, спира се кръвообращението му и се отстраняват засегнатите от злокачественото заболяване бъбрек и прилежащи тъкани, с минимална загуба на кръв и е изключително щадяща за пациента. Възстановяването е кратко поради малката травма от хирургичните разрези. Това скъсява наполовина престоя в болнични условия и осигурява възможност на пациента да се върне към нормалния си ритъм на живот веднага след изписването.
Отделението по урология на Токуда Болница София е едно от водещите отделения в страната. В него успешно се прилагат най-авангардните ендоскопски методи на лечение, реконструктивна урология,  лазерно лечение на простатен аденом  и ултразвуково разбиване на камъни в бъбреците. Извършват се онкохирургични операции с голяма сложност. Акцент е развитието на детска урология.

вторник, 2 октомври 2012 г.

От 70 прехвърлени медикамента от МЗ към НЗОК цените на 30 от тях, са „хвръкнали до небето”



Увеличението им е между 100 и 400 процента през 2011 г., спрямо предходната 2010-а., поради липсата на законова възможност касата да договаря отстъпки за тях. Лекарствата са за лечение на ракови и неврологични заболявания.
Това е констатацията от ревизията на Сметната палата обхваща периода от 2008 до 2012 г. Докладът вече е изпратен на всички здравни министри и управителите на НЗОК, през последните 4 години, съобщи здравният министър Десислава Атанасова, като посочи, че все още не е запозната с подробностите в него, защото съдържанието му е около 300 страници. Според одиторите основна причина за поскъпването са липсата на промени в различните наредби, които да позволяват по-ниска стойност.
В доклада се препоръчва на кабинета промяна в нормативната уредба.
"В момента тече двуседмичният срок, в който мога да направя възражения и бележки по проверката от 12-те души, които са го получили. До края на октомври е срокът, в който Сметната палата трябва да внесе в Народното събрание доклада за цените на лекарствата", посочи Атанасова.
Тя съобщи още, че бюджетът за здравеопазване, образование и социалните дейности догодина ще бъде увеличен. Но не се ангажира с точна цифра, защото в момента все още тече бюджетна процедура, а всички министерства искат повишаване и на заплатите на служителите си”.
Според Атанасова в рамките на следващата седмица процесът, с доставките на лекарства за онкологични заболявания, ще бъде нормализиран.
---
За близо половин година, откакто се смени ръководството на НЗОК, са намалени цените на 350-400 лекарства, , които се плащат с обществен ресурс. Със спестените пари близо 100 000 души повече са включени в пациентската листа на хората, които получават безплатни или по-евтини лекарства. Това съобщи междувременно пред Дарик управителят на касата д-р Пламен Цеков. По думите му в резултат финансовата институция не е надхвърлила бюджета, гласуван от парламента за лекарства за домашно лечение. В момента се движим по план, а в предишни години разчетите винаги бяха нахвърляни, каза  д-р Цеков. Той заяви, че подкрепя увеличаването на максималния осигурителен доход и напомни старото си искане да се затегнат условията за връщане в системата на хора без здравни вноски.


понеделник, 1 октомври 2012 г.

Радисън Блу Гранд Хотел стана първият и единствен сертифициран „Зелен” хотел в България от международната организацията „Зелен Ключ”





Г-н Николас Дуброкарт, международния координатор на организацията,връчи лично сертификатът



Радисън Блу Гранд Хотел гордо постави България на световната карта на „Зелените” хотели защитавайки сертификата „Green Key” („Зелен Ключ”), който е смятан за най-престижния в бранша. Това екологично признание бе дадено на основата на повече от 370 критерия, зададени от международната организация, за отговорни и последователни екологични и икономически мерки за спазване на екологичните стандарти.
Green Key (“Зелен Ключ”) (http://www.green-key.org/) е най-голямата глобална неправителствена и без стопанска цел организация оценяваща устойчивото развитието на туристическия сектор, усилията му по опазването на околната среда и внедряване на новаторски проекти за минималното негативно влияние от този разрастващ се в глобално отношение бизнес върху природата. В момента организацията „Green Key” („Зелен Ключ”) е представена в повече от 34 държави по света, сертифицирайки над 1800 туристически обекта, като е признат институционален партньор на Програмата за Околна Среда към Обединените Нации (http://www.unep.org), Световната Туристическа Организация (http://www.world-tourism.org) и редица други значими международни организации. В България тя е позната още като част от организацията сертифицираща плажовете по Черноморието ни с еко-сертификата “Blue Flag (‘Син Флаг’).
„Нашата цел е да ръководим и развиваме бизнеса си по отговорен начин, прогресивно да намаляваме негативното му влияние на околната страна без това да се отразява по никакъв начин на комфорта на нашите гости. В тази връзка ние изготвихме активен план с мерки и инвестиции, който да повлияе едновременно за повишението на качеството на услугите към всички наши клиенти и намаляването на консумацията и потребление на ресурси. Още повече, тази програма се явява силен инструмент веднъж в обучението на персонала ни на практики по опазване на околната среда, така и дава възможност за търсения ефект на снежната топка за тези полезни практики за цялото общество” – сподели малко повече детайли г-н Джордже Миу, управител на хотела.
В плановете на хотела влизат последващи мероприятия като част от активното популяризиране на идеята сред бранша в България и споделяне на добри практики от цял свят за опазването на околната ни среда и оптимизиране потреблението на ресурси.