понеделник, 16 януари 2012 г.

Вредно или не е разтворимото кафе?


Дебатът около неговите ползи или вреди се задълбочава. Кафето и до днес остава за науката едно от най-противоречивите напитки.
От една страна витамин B, органичните киселини и съединенията, съдържащи се в него, подобряват много жизнени процеси. Испански учени са доказали, че свареното нескафе съдържа целулоза и разтворими захари, които са баластни вещества, които не се преработват от химичните съединения и играят важна роля в храносмилането и поддържането на нивото на захар в кръвта. По баластни вещества то дори превъзхожда виното и портокаловия сок. Но консерваните в него  влошават метаболизма и водят до целулит.
От друга разтворимото кафе е вредно и състарява кожата, твърдят учени. Според тях чаша горещо нескафе за ежедневно сутрин освен, че ускорява състаряването на кожата, но и води до повишена нервност, раздразнителност, безсъние и депресия. Специалистите препоръчват да се откажем от разтворимото–нескафе или да го намалим до минимум. Но в крайна сметка изборът е само ваш.
---------
-100 мл нескафе съдържа около 2 ккал, но поради сложния химичен състав се усвоява по-бавно от организма. С мляко калоричността нараства до 200 ккал на чаша, което се равнява на калоричността на 2 големи банана или порция зеленчукова супа. А ако добавим захар или мед, калоричната му равностойност е колкото на почти цял шоколад. Ето защо нескафе не се препоръчва на спазващите диети;
-Съдържанието на кафените зърна в разтворимото кафе е минимално - около 15% и тяхното качество е твърде съмнително, тъй като повечето производители на кафе на зърна продават "лошите" зърна на производители на разтворимото кафе;
-Обикновено при производство на разтворимото кафе не се използва качествената арабика, а сорт робуста, при което разходите се намаляват  до 10 пъти. Освен това робуста съдържа доста повече кофеин, т.е. позволява да се влага по-малко кафе;
-Разликата между разтворимото и гранулирано кафе е в последната обработка с пара;
-Кофеинът, който се съдържа в прясно смяното кафе, след няколко часа се извежда от организма, докато при нескафето това става след около 10 часа, а тонизиращия ме ефект се съхранява само 2-3 часа т.е. получава се предозиране с кофеин, което вреди на здравето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар