Translate

четвъртък, 28 март 2024 г.

Schneider Electric започва изграждането на втория си високотехнологичен завод в България

Церемонията по Първа копка се състоя в присъствието на министри, дипломати и представители на местните власти в Пловдив

 

 

Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията, започва изграждането на втория си високотехнологичен завод в България. На церемонията по Първа копка в Пловдив присъстваха Негово Превъзходителство Жоел Мейер, посланик на Франция, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, Мартин Гиков, зам. министър на иновациите и растежа, Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Владимир Темелков, зам. кмет на гр. Пловдив с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики“, Николай Стаматов, зам. кмет на община Марица, Йордан Дашев, кмет на с. Радиново, партньори на Schneider Electric и др.

„В началото на месеца получихме статуетката „Инвеститор на годината“ и това е признание не само за Schneider Electric, но и за партньорството, което успяхме да постигнем с българската държава с намерението да построим изцяло нов завод. Като първа стъпка стартираме с фабрика от 8 300 декара. Самата площ тук, която е закупена от Schneider Electric България, е 100 декара с намерение да растем до максимална степен в следващите 10 години“, сподели Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, по време на церемонията. „Приоритет на Schneider Electric оттук нататък е, че корпорацията определя България като изключително стратегическа единица и предизвикателството пред нас е да поддържаме бизнеса тук, в Тракия икономическа зона, и да растем с увеличение на нашето продуктово портфолио и на пазара от гледна точка на крайни продукти и дестинации, до които доставяме“, допълни още той.

Инвестицията за изграждането на новия завод на Schneider Electric в Пловдив възлиза на 107 млн. лв. В него ще се асемблират, тестват и опаковат автоматични прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение.

„Schneider Elextric е не само пример за инвестициите, които прави, и за създаването на нови работни места. Компанията е водеща сила в иновациите, които увеличават продуктивността и насочват усилията към ефективно използване на енергията и постигане на нулеви въглеродни емисии. Искам да  поздравя Schneider Electric за техния нов проект и да благодаря на българските институции за това, че го подкрепиха”, посочи посланикът на Франция.

Целта на компанията е създаването на високотехнологично индустриално съоръжение от най-съвременен тип. Основният стремеж на инженерния екип на Schneider Electric e новото предприятие да покрие глобалните вътрешни стандарти на компанията за Advanced Smart Factory, както и да получи златен LEED сертификат за изграждането на самата сграда. Всичко това ще удостовери постигането на много ниски емисии, включително при вложените строителни материали, както и високи нива на енергийна и производствена ефективност. 

„Бих искал да поздравя Schneider Electric с решението да инвестира и построи новия си завод в България. Радвам се, че през последните години са вложени значителни усилия не само от местния екип на Schneider, но и от колегите ми от Българската агенция за инвестиции, и бих казал, че те са едни от основните виновници от страна на държавата този проект да се случи“, каза Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

Темелков сподели важността на връзката между развитието на местния бизнес и професионалната реализация и задържането на младите хора в Пловдив и региона.

В новия завод се предвижда внедряването на автоматизации в управлението на сградата и производствените процеси, които са част от собственото портфолио на компанията, както и система за енергиен мениджмънт и възобновяеми енергийни източници, присъединени към сградата чрез дигитални решения за управление на енергията от Schneider Electric.

„Като глобален лидер в енергийната ефективност и устойчивото развитие Schneider Electric се стреми винаги към най-новите технологии и решения. След прилагането им в нашите фабрики ние споделяме и развиваме тези практики в нашата екосистема от партньори, доставчици и изпълнители. По този начин Schneider Electric повишава нивото на компетентност и знания в местната среда“, посочи Мартин Гънчевски, мениджър по безопасност, околна среда и енергийна ефективност в Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив и основна фигура за реализацията на проекта за новия завод. 

Проектант на новия завод е IPS Bulgaria. Компанията има дългогодишно партньорство с Schneider Electric в България, включително при работата върху съществуващата вече Умна фабрика в Пловдив. Заводът ще се изгражда от „Главболгарстрой“, като предстои още един тръжен кръг, след който ще станат ясни и останалите изпълнители.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар