В последния епизод от пролетния сезон Мария Жекова се завръща в село Върбово
В последния за сезона епизод на “Вкусът на България“ – тази събота от
11:00 ч. по bTV, Мария Жекова ще отведе зрителите в китното
село Джулюница, което се намира на границата на Предбалкана и Дунавската
равнина. То е известно със зеленчукопроизводството си – както в миналото, така
и днес. В селото се намира една от малкото ферми за аспержи в България. Днес
това звучат доста екзотично, но в началото на 20 в. България е била първа по
производството им в Европа. Техният сезон е кратък, но екипът на предаването ще
успее да покаже на зрителите този “аристократ” на зеленчуците. Фермата е факт
благодарение на ентусиазирания земеделец Христо, който заради мечтата си да
отглежда аспержи в родната си Джулюница, се завръща в България. Той ще сподели
пред камерата какви са тайните за отглеждане на аспержи, какви видове
съществуват и в какви рецепти са подходящи да се приготвят. Мария ще открие, че
и сурови те са чудесни и ще планира да ги включи в следващата си рецепта за
салата.
Пак в Джулюница, Мария ще се “срещне отблизо“ с друго позабравено у нас
растение – ревен, което днес главно се използвало като билка. Домакинът, майка
му и водещата на „Вкусът на България“ ще приготвят специално баница с ревен.
В края на своето пролетно кулинарно пътешествие Мария ще се завърне, с
аспержи в ръка, в своето село Върбово, там където е нейният дом. За да разкаже
и покаже най-ценното, според нея, както тя я нарича - “моята родопска музика”.
Това е стадо от стара застрашена порода късорого родопско говедо. Кой ги
отглежда и защо е избрал това – зрителите ще разберат в събота по bTV.
Няма коментари:
Публикуване на коментар