Translate

вторник, 7 февруари 2023 г.

Първата самостоятелна изложба в София на Станислав Божанков - в „Графикарт“ от 7 февруари 2023г.

В „Ретро секцио - 30“ авторът търси корените си и изследва артефактите на душата си
 
 
От 7 февруари 2023г. столичната галерия „Графикарт“ ще бъде домакин на първата
самостоятелна изложба на Станислав Божанков в До сега графикът не е излагал свои творби в столицата, независимо че е участвал в над 400 изложби в САЩ, Китай, Европа и т.н. Експозицията „Ретро секцио - 30“ ще може да бъде видяна в „Графикарт“ до 3 март 2023г., където любителите на графичното изкуство ще могат да се насладят на неговото творчество, изключително добре познато по света за разлика от България.
Достатъчно ли са 30 години, за да разбереш корените си и да се свържеш с тях? Това е „търсенето“ което преди 30 години Станислав Божанков е започнал… В изложбата „Ретро секцио - 30“ ще видим родовите, личностните и исторически теми, които вълнуват автора. Той самият споделя, че благодарение на студентството в Краков, Полша, е разбрал, че няма как да се впише в света на изкуството ако не се обърне към своите „балкански корени“. Личното ДНК, както той се изразява се проявява, чрез разбиране на архетипите, търсене на отговори в наследството на траките, връзките с Византия, че дори и в отпечатъка на неолитната ера по българските земи. Творбите му носят символиката на миналото и кодират знаците на себепознанието и търсенето му. Потъваме в изследователска дейност, която те кара да се замислиш за собственото си родово начало, да търсиш артефактите към душата си.
Графиките му носят отпечатъците на непознатото в нас, сенките на всички преди нас, съхраняват родовата памет. Изображенията на човешка глава, яйце, фрагменти на изгубени знаци в земните, топли цветове – жълто, зелено, червено са това, което е основата на символния език, азбука, която ако успеем да разшифроваме, ще стигнем до отговори, които може би винаги сме знаели.
В трийсет годишното „секцио“, което Станислав Божанков ще ни представи, ще видим творби от циклите „Градът“, „Илюзия за портрет“. „Sub-staion“ и някои от най-новите му графични картини. Заглавието на всеки един цикъл, издава целта на автора - да разбере за себе си и за човека, връзката му с други човешки същества и еволюцията - дали въобще тя съществува?!
Графичното изкуство за Божанков е само изразно средство, което използва да разгърне неговата изследователска дейност, чрез многото и различни техники, които предоставя то. Станко, както го наричат, работи акватинта, офорт, колография, линогравюра, мецотинто, обича да експериментира, дори си прави сам хартията. За него водещ е експериментът, до толкова, че дори и при правенето на хартия я създава обратно на всички правила за създаването й.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар