Мария Жекова ще посети района на Ловеч в
събота от 11:30 ч. по bTV
Тази събота, 5
ноември, в 11:30 ч., водещата на „Вкусът на България“ и кулинарен ентусиаст
Мария Жекова ще запознае зрителите на bTV с готварските традиции и
чудатите растения в района на Ловеч. Красотата на едно от най-ранно населените
места в България, която се е пренесла в бита и кулинарните вкусове на местните
жители, обещава пореден вълнуващ епизод на кулинарното предаване.
Съботното
приключение ще започне от село Торос, където Мария ще види отблизо пасищни
пуйки, копринки – специална порода кокошки, които „плачат“ за прегръдки и
уникална порода български кокошки, които снасят зелени яйца. Производител на
песто от селото ще разкаже как се прави домашната
горчица и песто от тученица, което впечатлява с качества и вкус дори
италианците.
Специалитетите,
които зрителите ще видят в село Малка Желязна, следваща спирка в ловешкия
регион, ще включат - сух таратор, наричан още „кисело“, бъркан „брусеник“ и фина
торта от юфка по стара рецепта.
В село Гложене пък
очарователна дама ще сподели пред Мария две типично гложенски рецепти - за
сладка баница и сладкиш „Агнеси“, а млад мъж ще я впечатли с омаен разказа за
хинапа и ликьора, който се прави от него. Ще стане ясно, че в различните краища
на страната хинапът е известен още като финап, янап, барбарошка, дзиндзифка или
китайска фарума, а интересното е, че всички части от растението – корени,
листа, кора и плодове се използват в народната медицина.
Вдъхновена от този
разговор Мария ще измисли рецепта за десерт от овесени бисквити с хинап, извара
от козе мляко и меден солен карамел.
Няма коментари:
Публикуване на коментар