Translate

неделя, 30 октомври 2022 г.

От творческа реалност към горчиво предсказание във втори сезон на “Граничен пост” от Дмитрий Глуховски

 

Идеалната комбинация „пакост или лакомство“ за Хелоуин носи постапокалиптично усещане, подплатено със смехолечение от Алек Попов и сладките ползи от аудиокнигите
 
 
Страна, която е изолирана от целия свят, столица, която стои гордо като център на
една империя, жестока война, която опустошава територии и животи. Горчиво е съвпадението между днешната действителност и втората част на постапокалиптичния аудиосериал на Дмитрий Глуховски.
„Граничен пост 2“ е създаден малко преди началото на войната в Украйна, загатвайки на какво е способна една опиянена от величието си власт, стремяща се единствено към това да расте. Втората част излиза в аудио формат на 31 октомври и интересът към нея е подсилен не само от преките почитатели на жанра, а като цяло от новата публика, която активно се интересува от политическата ситуация в момента. Много хора ще слушат аудиосериала в опит да разберат какво се случва в Русия и защо.
Според преводачът на съдържанието - Васил Велчев, трудно е да се каже дали има положителни герои в „Граничен пост 2“. Със сигурност обаче има хора, носещи положителни черти в себе си. Съвсем обикновени, смели и свободомислещи хора, които вдъхват надежда, че при каквито и да е трагични обстоятелства, могат да се пробудят още повече и да не се съгласяват с това, което се случва. В един момент се оказва, че Дмитрий Глуховски е не само аполитически творец, а предсказател на действителността, която изживяваме днес с надеждата, че няма да продължи твърде дълго.
От другата страна на трагичната монета застава алегоричната „Мисия Туран“ на най-забавния сериозен български автор Алек Попов. Авторът лекува чрез смях, преборвайки комплексите и придавайки нов облик на етническата карта на стара Европа. 20 години след култовата сатира „Мисия Лондон“ новата мисия на Алек Попов отразява България като в криво огледало, отвеждайки слушателя в далечната изостанала република Туран, където са открити преки потомци на древните българи. Абсурдно-смешните герои попадат в низ от комични ситуации в екзотичния свят на степни красавици, волни джигити, шамани, диктатори и политически авантюристи. „Мисия Туран“ е мисия в истинския смисъл на думата – визионерско пътешествие, изтъкано от писателското майсторство на автора и гласа на двукратния носител на
награда „Икар“ Симеон Владов.
В месеца на Хелоуин горните две заглавия звучат точно като комбинацията „пакост или лакомство“. Измежду тях от аудио библиотеката на Storytel връхлитат още страховити заглавия, сред които изпъква „Малори“ от Джош Малерман - продължението на сензационното фентъзи „Кутия за птици“, което завладя екраните през 2018г. със звездното участие на Сандра Бълок. В света на „Малори“ няма светлина, нито цвят, има само ужас, чудовищни правила, страх и една жена, която е готова на всичко, за да съхрани живота на своите деца. Един свят, в който човек може да се ориентира само чрез слуха и обонянието си и всичко, което се случва, се усеща в пъти по-силно. Последните две „кървави“ заглавия за месеца идват от адашите Антъни Хоровиц с „Присъдата е смърт“ и Антъни Бърджес с вечната класика на човешката нечовечност „Портокал с часовников механизъм“. Страховитият коктейл е готов!
Светът на аудиокнигите крие не само необятна библиотека от истории, които да отговорят на настроението на всеки месец, а и ред предимства с пряк ефект върху съзнанието, когнитивното развитие и борбата със синдрома „времето все не стига“. На първо място, слушането на аудио книги подобрява четенето на глас, което за много хора е тих кошмар, а честите запъвания из редовете предизвикват учестен сърдечен ритъм като пред училищната дъска. Освен за гладкото четене, аудиокнигите помагат в най-разпространеното хоби на съвременния градски живот – мултитаскингът. С едната ръка на клавиатурата, а с другата, държейки следобедното кафе, докато не се роди човек с три ръце, ясно е, че справянето със задачата „много дини под една мишница“ е клонящо към невъзможно. Освен ако няма добър приятел, който не иска нищо друго, освен част от вниманието. В градския транспорт, със сутрешния джогинг, или в студиото - световната литература е само на един клик разстояние.
В глобален мащаб около 15% от хората страдат от дислексия и може да се окаже, че наистина проблемът с урока по биология не е бил само въпрос на желание. За деца, за които четенето е истинско предизвикателство, аудиокнигите са сигурен приют, в който могат да “наваксат” със стандартите за четене и разбиране. Наваксването и от бюджетна гледна точка не е за подценяване, тъй като аудио библиотеката спестява място, дава изключително богата палитра от истории и не на последно място - струва по-малко от една книга месечно. На всичкото отгоре слушането на аудиосъдържание
помага за здравия и дълбок сън, прилягайки на всички хора, които се унасят на петия ред от книгата, започвана с упоритост и постоянство всяка вечер. Положителните и ведри заглавия развиват парасимпатиковата нервна система, отговорна за почивката и храносмилането, така че с един куршум – два заека и с едно натискане – безброй ползи всеки ден!

Няма коментари:

Публикуване на коментар