Translate

събота, 12 декември 2020 г.

Нови възможности и инвестиции за развитие на зелен и устойчив бизнес в България

Само ЗАЕДНО бизнесът, държавните институции и Европейският институт за иновации и технологии ще отговорят на предизвикателствата в стратегическите документи на ЕС, обявиха участниците във форума „Ден на иновациите“.

 

Международният онлайн форум „Ден на иновациите – зелена, дигитална и устойчива икономика“, организиран от Клийнтех България, представи петте компании, които успешно завършиха акселераторската програма през 2020 г. Бизнес програмата е част от инициативите на най-голямото публично-частно партньорство в Европа в сферата на климата – EIT Climate-KIC и работи в 24 държави на ЕС.

EIT Climate-KIC Accelerator е най-голямата и успешна програма в Европа за бизнес акселериране в ранна фаза /pre-seed/ на решения за устойчив бизнес, чисти технологии и климатични иновации. В България Акселераторът се управлява и развива от Клийнтех България вече пет години и протича под формата 6-месечна програма, която предоставя специализирани услуги, коучинг и финансова подкрепа до 50 000 евро на екип. До този момент през програмата са преминали успешно 30 български иновативни старт-ъпа, спечелили множество национални и международни награди за иновации и зелено предприемачество.

Клийнтех България води преговори с един от световните инвестиционни гиганти и с няколко от най-известните европейски банки за прякото им ангажиране с инвестиции в зелената и устойчива икономика у нас. Това стана ясно от приветствието на старшия партньор в Клийнтех България Любомир Пейновски към участниците в международния онлайн форум „Ден на иновациите – зелена, дигитална и устойчива икономика“.

Тази година от страна на правителството във форума участваха заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, Мартин Дановски - съветник на вицепремиера Томислав Дончев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков, изпълнителният директор и член на УС на Фонд мениджър на финансови инструменти в България Владимир Данаилов, Желяз Енев – директор на дирекция „Икономическа политика“ в Министерството на икономиката, и националният представител на Европейския институт за иновации и технологии /ЕИТ/ проф. Костадин Костадинов - съветник на министъра на образованието и на столичния кмет. Гости и панелисти в „Деня на иновациите“ бяха представители на общностите за знание и иновации към ЕИТ в направленията за устойчива енергия /EIT Inno Energy/, климатични иновации /EIT Climate-KIC/, суровини /EIT Raw Materials/, градска мобилност /EIT Urban Mobility/, производства /EIT Manufacturing/, членовете на Клуба на новаторите и alumni-общността на Клийнтех България и други партньори и съмишленици.

Клийнтех България е най-голямата бизнес мрежа в страната за чисти технологии, иновации и устойчиво развитие. Компанията работи за подкрепа на старт-ъпи, малки и средни предприятия за въвеждане на нови процеси, продукти и услуги. В качеството си на официален партньор на ЕИТ/ – звено на Европейския съюз, работи активно в направленията климат, енергия, производствени технологии, градска мобилност и суровини, като отговаря за управлението на два от регионалните иновационни хъбове към EIT Climate KIC и EIT Manufacturing за България.

През 2021 г. Клийнтех България ще увеличи собствената си финансираща компонента на акселератора, който провеждаме всяка година. От началото на есента сме в преговори с много голяма международна инвестиционна компания и водим разговори с някои от най-големите инвестиционни банки в Европа, за да се включат като трета страна“, заяви Любомир Пейновски. Той изрази увереността си, че около дигиталната кръгла маса на форума, седят част от архитектите на зеленото бъдеще, а друга част ще сме тези, които ще дадем криле на тяхната смелост“. Всеки от нас вижда зеленото бъдеще по различен начин, но ако трябва да споделим буквално натрапеното ни знание от днешната пандемична криза, то то е само едно - никой не може сам да стигне достатъчно далеч“, допълни Пейновски.

Според зам.-министъра на образованието Карина Ангелиева форумът е изключително навременен, тъй като през следващите две седмици предстои договарянето на бюджета по европейската програма за наука и иновации, част от която е и ЕИТ. „Преди броени дни Европейският парламент предложи увеличаване на бюджета на ЕИТ в новия програмен период, което е добра новина“, съобщи Ангелиева и благодари на Клийнтех за съвместната работа ЗАЕДНО с Министерството на образованието и науката. Желяз Енев от Министерството на икономиката също открои успешните начинания на държавната институция ЗАЕДНО с Клийнтех България.

Съветникът на вицепремиера Дончев – Мартин Дановски, обясни, че в рамките на форума и изказванията на всички представители на държавните институции, на практика, се представя цялата визия на правителството за бъдещата политика в сферата на иновациите и кръговата икономика. Той също определи дейността на Клийнтех като много добра практика и позитивен модел, който трябва да бъде подкрепян от държавата.

За изпълнителния директор на Фонда на фондовете Владимир Данаилов имиджовият бранд на страната ни през следващите години трябва да бъде България иновационен и технологичен лидер на Европа“. „И затова днес сме ЗАЕДНО, за да направим още една крачка в тази посока – да чуем какви са инициативите на ЕИТ в България и да видим какви са начините за тяхното финансиране“, каза Данаилов.

Националният представител на ЕИТ у нас проф. Костадин Костадинов открои съвместната работа на Клийнтех България и института като много добра практика през последните 6 години за развитието на обществото на иновациите и знанията в нашата страна.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар